Jag har läst boken Hjärnhälsa
av Karl Hultén och Karin Wahlberg. Boken är från 2007 och frågan
är vad som är aktuellt idag fem år senare, speciellt som boken
utgår från den senaste medicinska forskningen om hjärnan- och på
fem år har kommit mycket forskning- men jag tror att en hel del av
det man skriver håller sig och har blivit till och med starkare. På Karl Hulténs hemsida kan man läsa om en grupp som ätit paleolitisk kost i sex veckor.
'
Boken är vad beträffar kosten en
illustration till att du blir vad du äter. Kanske inte precis som
på Guiseppe Arcimboldos bild Herr Sommar från 1563 så att hakan
blir ett päron, kinden blir en äpplekind men i boken hävdar man
att kosten har betydelse för hjärnhälsan. Man skriver om
antioxidanter och att man skall äta en kost rik på antioxidanter,
grönsaker, frukt. Och det finns intet att invända mot det i
dagsläget, så länge man inte tar antioxidanterna i tablettform är
de vad man vet idag nyttiga.
De två första råden om
antioxidanter kan jag skriva under på:
- Ät grönsaker till frukost, lunch och middag samt frukt till mellanmål. För min del blandar jag gärna in frukt även i frukosten de andra måltiderna.
- Blanda in grönsaker i favoritmaten, till exempel i pastan, riset, potatisen, quinoan etc. Tillagningen ökar upptaget skriver man, vilket gäller bland annat tomater. En tomat från kylskåpet direkt i salladen är näringsmässigt mindre värd än en som har varmare temperatur.
- Råd nummer tre kanske jag är mera tveksam tillagningen: Drick fruktjuice till mellanmål, i så fall bör man vara noga med vilken juice det är, att fibrerna finns med. I annat fall kan det bli en ansamling snabba kolhydrater isolerat vilket i sig kanske inte är så bra.
- Laga helt vegetarisk mat en gång i veckan.
Råd om omega-3
Vid sidan av antioxidanter tar man upp
att äta fisk, att se till att man får i sig omega-3. Fisk
innehåller de fleromättade fettsyrorna DHA och EPA. DHA finns i
riklig mängd i hjärnan skriver man. Ät fisk tre gånger i veckan
skriver man, om inte bör man äta linolensyra i stället, som är de
vanligaste omega-3 fetterna i växter, till exempel i valnötter,
mandel, linfröolja, raps-och sojaolja.
Av de senare kan kroppen tillverka en
liten del DHA skriver man men mängden är otillräcklig. Om detta
skriver George Jelinek att han har jagat evidens för att detta är
det verkliga förhållandet men men han har funnit väldigt litet
som stöder detta påstående. Det kan vara så skriver han att
rapsolja är lika bra som fiskolja avseende immuneffekterna. I varje
fall skriver han, i boken Overcoming Multiple Sclerosis sidan 75,
tycks de studier som gjorts om vegetarisk omega-3 olja ge lika bra
resultat som för fiskolja.
Själv tar jag omega-3 också som
tillskott även om jag försöker att äta fisk flera gånger i
veckan. Det tillhör de tillskott som man sett nytta av vid
undersökningar. Dessutom gällde detta också vitamin D, samt om man
har brist på något exempelvis B12.
Man skriver mycket om att blåbär är
bra för hjärnan. Det innehåller anthocyaniner, som är en form av
flavonoider. Dessa ämnen skall i växternas liv skydda dem från
parasitangrepp och liknande, men de har i studier visat sig vara
potenta antioxidanter.
Själv vill jag gärna ha blåbär. På
Teneriffa fungerar inte magen helt perfekt men så fort jag kommer
till Sverige och får min frukost med blåbärssoppa blir den helt
okay. Jag tar numera med mig blåbärssoppa i pulver men det
fungerar inte lika bra. Kanske för att jag inte kan ta med mig
tillräckliga mängder. Nästa gång tror jag att jag packar en
resväska bara med blåbärssoppa.
Det här var lite om vad som står om
kost i boken. Som vanligt är det lite tvärsäkra uttalande-det och
det är bra. I själva verket vet vi att sanningen om kost är något
som ständigt förändras men hur skulle det se ut om man skriver så
här skall man troligen äta för en frisk hjärna- fast egentligen
är väl det mest sant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar