Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, mars 19, 2012


Mer om livsstil och MS


Reportage i the age.com
Craig Wheeler 42, har haft förlamning i sina ben för fem år sedan. Inga mediciner hejdade sjukdomen och förutom förlamningen hade han också problem med synen.
Då vid 37 års ålder beslöt han sig att gå på en retreat på Gawler Foundation i syfte att ändra sin livsstil.
Det blev en sorts vegandiet men med fisk och mycket lågt intag av mättade fetter, Han fick också rådet att ta vitamin D, omega-3 minska stress med träning och meditation samt psykoterapeutisk kontakt.
Han har därefter hållit fast vid denna regim plus haft medicinsk behandling via ordinarie läkare. Under dessa fem år har han haft ett skov, och har återfått rörelse i benen och kan nu springa sex varv på en bana ( 0val= jag vet inte hur långt detta är).
Tidigare blev symtomen värre och värre, viss medicinering hjälpte men det kom ett skov var tredje månad. Det fanns enligt hans läkare inget hopp om att han kunde bli bättre. Han tvivlade på programmet initialt men numera tror han deet har räddat honom från att bli fall för vårdhem. Han åker ofta till retreaten nu då det får honom att må bra.
Wheeler är alltså en av de 165 patienter som gått på denna retreat med George Jelinek, som nu rapporterats om i den studie jag skrev om i förra inlägget. Jelinek säger att även om inte detta hjälper alla är det förvisso värt att försöka. Chefen för MS Australia säger däremot att han skulle inte rekommendera specifika interventioner utan mycket starkt vetenskapligt stöd. Jag tycker det är ett ganska märkligt uttalande efter som det i princip är en kost som i stora drag rekommenderas till många. Speciellt som det inte finns några biverkningar, kostar inte en massa.
Kostdoktorn har följande rubrik på ett inlägg: Kan man bota MS med riktig mat? Men har han inte missuppfattat det hela? Döm själva!

 Det handlar om Terry Wahls som jag tidigare skrivit om ett antal gånger. Kostdoktorn verkar dock ha fått Terry Wahls diet om bakfoten, hon äter nämligen inte vad kostdoktorn kallar ”riktig” mat utan hennes kost är begränsad vad beträffar mättade fetter. Jag tror inte heller Terry Wahls som är professor i medicin vill säga att hon botat sin MS med sin diet.
Jag tror att vad som lurat kostdoktorn är ordet stenåldersdiet- det kan nog se ut hur som helst beroende vilken stenåldermänniska man menar. Man ser samma diskussion om medelhavsdiet- om det betyder den kost som äts runt medelhavet kan den se ut precis hur som helst också. Genom att inte sätta sig riktigt in i ärendet kan man alltså tro att Terry Wahl äter stenåldersdiet av typ LCHF men det är ganska långt ifrån detta. Av en fjäder har blivit en hönsgård.Om man ser under fliken kost finner man en del om Terry Wahls. Hennes kost ser ut så här.
9 portioner frukt /grönsaker
 • 3 med grönfärgade, sallad, kål, spenat etc
 • 3 rika på svavel
 • 3 med ljusare färger
Omega 3
 • fisk
 • rapsolja
 • linfröolja

Coenzym A
 • nötter,
 • jäst,
 • inälvsmat njure, lever etc
Mineraler
 • joderat salt, havssalt

Man skall också vara försiktig med rött kött, mättade fetter, omega-6, spannmål, snabba kolhydrater.

Beträffande medelhavsdiet ligger det till så här. I studier där man betecknar en kost medelhavsdiet använder man ett sorts poängsystem. De som äter mycket likt detta betecknar man som medelhavskost:
I studier har man börjat att klassificera medelhavsmat med en sorts poängsystem; Medelhavsindex , ”mediterranean diet score.” Systemet ser ut ungefär så här:

hög kvot enkelomättat / mättat fett
måttlig alkoholkonsumtion
mycket baljväxter
mycket spannmål
mycket frukt
mycket grönsaker
lite kött och köttprodukter
lite mjölk och mejeriprodukter


Detta finns också att läsa under kost. Då jag talar om medelhavskost är det en liknande kost jag avser.
På Teneriffa äter man mycket ost, fet skinka, plus en hel del annan föda som inte passar in i detta.

Studie om livsstilfaktorer och progression
Som ämne nummer tre idag med anknytning till livsstilfaktorer och MS så har det kommit en studie som visar att progressionen tycks gå långsammare för de som konsumerar fisk, dricker kaffe, alkohol
Detta gällde de som har skovförlöpande sjukdom inte de med progressiv. För dem fanns bara sambandet med fet fisk (omega-3) och förlångsamning av progressionen.
Rökning ökade progressionen
Den forskare som intervjuas säger att den slutsats man kan dra av det här att skovförlöpande MS och progressiv MS har olika mekanismer. Beträffande kost kan man inte få några rekommendationer av studien. Men det stämmer i alla fall med vad det tidigare har handlat om här.

2 kommentarer:

 1. Anonym11:35 fm

  Det här är bland det värsta jag läst,
  och han är chef för MS Australia !.
  Jag kan skriva hur mycket som helst om idioten men alla ser hur dum i skallen han är med uttalandet.
  ---------------------------------------

  Chefen för MS Australia säger däremot att han skulle inte rekommendera specifika interventioner utan mycket starkt vetenskapligt stöd. Jag tycker det är ett ganska märkligt uttalande efter som det i princip är en kost som i stora drag rekommenderas till många. Speciellt som det inte finns några biverkningar, kostar inte en massa.

  SvaraRadera
 2. Anonym12:02 em

  Det här är en bra förklaing om MS från Australien.
  De är i pricip lika drabbade som nordliga bältet, så deras D vitaminstudie "solen" kommer visa sig vara inbladad är min teori. Kartor var MS finns visar det är så.

  Chefen för MS i Australien måste säkert ha vetenskapligt stöd att solen finns.

  http://www.youtube.com/watch?v=BZB0-nYOZo8&feature=related

  SvaraRadera