Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, mars 30, 2012

I soppornas värld

Nån bad mig beskriva närmare vad jag äter. Nu är jag ingen kock så här finns kanske inte mycket att hämta. Nere i Puerto de la Cruz åt jag en god linssoppa som fanns på burk. Vi köpte tre burkar till målargruppen för lunch. De kostade cirka 1.80 EU styck  vilket blir drygt 15 kronir styck. Med bröd och vin och lite mer fick vi en lunch för 12 stycken för ungefär 200 kronor. Och jag tror alla blev mätta. Nu har jag blivit lite fascinerad av soppor och har lagat en del olika varianter sedan jag kom hem.

Något som jag funnit är mycket användbart i soppor är röda linser, som är näringsrika.
Energi 1500 kJ/350 kcal
Protein 26 g
Kolhydrat 60 g
varav sockerarter 3 g
Fett 1 g
varav mättat 0,1 g
Kostfiber 30 g
Natrium 7 mg
Tiamin 0,5 mg 46 %*
Vitamin B6 0,4 mg 29 %*
Fosfor 294 mg 42 %*
Järn 7,5 mg 54 %*
Magnesium 72 mg 19 %*
Zink 3,9 mg 39 %*


Jag har använt röda linser till olika soppor, lök och  tomatsoppa, morotsoppa, musselsoppa. De ger en bra konsistens till soppan och sopporna mättar mycket bra.
Till sopporna använder jag en hel del olika grönsaker som vitlök, rödlök, broccoli, blomkål, sparris.
Sopporna blir inte alltid helt vegetariska för jag har blandat i lite rökt kalkon. Den rökta smaken ger en extra krydda.
Kryddor är de vanliga, salt och  peppar, chili, gurkmeja. Dessutom lite konjak.
Linserna har en gelbildande förmåga och jag har även använt det till att göra quinoa godare. Men den måste jag jobba med för att få bättre ändå. Jag är inte nöjd.

Jag tycker sopporna blivit riktigt bra. Jag skrev nyligen om att kostdoktorn hade missuppfattat Terry Wahls diet mot MS. Terry Wahls är en stark advokat för naturen skafferi. Jag har nu noterat att de första nässlorna kommit. Dock inte tillräckligt mycket för att bli soppa, men det kommer. Det finns mängder av nässlor här under sommaren och mängder av nässelfjärilar.

här ett recept på nässelsoppa, det kommer inte att fungera för mig. Jag kommer inte att kunna ta vetemjöl, och inte smör men därblir det  ännu bättre med olivolja. Vetemjöl kan man hitta många ersättningar för, majsena, potatismjöl, rismjöl- u name it

Eftersom röda linser har en gelbildande förmåga kan man använda det som ersättning för grönsaksbuljong om man inte vill ha några e-nummer.
jag lägger nog till lite gurkmeja och konjak också.
De pocherade äggen struntar jag i. Där finns andra alternativ. Jag försöker hålla mig till äggvitan för det mesta men nån gång i bland blir det hela ägg. Swank sa att efter ett år fick man börja med ägg igen men bara ett i veckan. Äggvitan är det dock fritt fram för.

2 liter toppskott av späda nässlor
1 gul lök
1 fänkålshuvud
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 msk anisfrön
salt och malen vitpeppar
Till servering:
6 pocherade ägg
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar