Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, mars 11, 2012

Vad vill man med sin kost? Gå ned i vikt eller försöka påverka sin MS?

Fetman beror också på att man äter för mycket. Det var intressant att höra att många MS patienter nu åt LCHF kost. Jag hörde det på Vintersol när jag var där och pratade med personal. Den kosten är precis motsatt den som jag anser vara bra för MS patienter.

 Man kan nog gå i vikt med LCHF men att det skulle vara en antiinflammatorisk kost beror ju på vilken kost man eljest jämför med. Det är klart att jämför man den med en kost som innehåller mycket transfetter och/eller omega-6 är det säkert en mer antiinflammatorisk kost men jämför man med en kost riklig med omega-3 och omega-9 är det inte så. Swanks studie med begränsning av mättade fetter till under 20 g per dag är ganska tydlig om detta. De som höll en sådan kosthållning fick ett skov vart 20 år till skillnad mot de som inte gjorde det. Studien pågick i 35 år vilket mer än väl kompenserar att det inte är en dubbelblind placebo kontrollerad studie, hur nu en sådan skulle gå till. Det är nys att efterlysa en sådan beträffande kosthållning.

Man bör göra klart för sig vad man vill med sin kost. Vill man gå ned i vikt. Okay där fungerar LCHF liksom flera andra dieter. Men vill man försöka göra något åt sin MS då finns det mera hållpunkter för att minska mättade fetter, omega-6 och helt ta bort transfetter samt öka omega 3. En typ av medelhavskost som är nyttig för alla. Jag anser att det är viktigt att få i sig mycket omega 3 men även enkelomättade fetter. Dessa påverkar immunsystemets signalsubstanser och medverkar till bildningen av de antiinflammatoriska cytokinerna. De flesta omega-6 men inte alla(GLA bl.a.) är kopplade till bildning av proinflammatoriska cytokiner.

 Mättade fetter har man funnit finns mer i olika cellmembran hos MS patienter än hos kontrollpersoner. Det är i cellmembranen som lagren av fettsyror finns. Där finns en konkurrens mellan fettsyrorna och finns överskott av mättade fettsyror minskar tillgången på bland annat omega-3 omättade fettsyror. Det är till en del samma kemiska vägar ( enzymsystem) som används. I den västerländska kosten finns det mycket gott om omega-6 (omättade fettsyror som finns i många vegetabiliska oljor) men dåligt med omega-3. Enligt en del experter spelar det en roll om man har en ojämn balans mellan exempelvis omega-6 och omega-3 andra menar det inte.

Vad man säkert kan veta är att omega-3 är bra. Den ingår i den så kallade medelhavskosten i form av fisk, skaldjur, nötter, mandel mm. Rapsolja innehåller också en del omega 3. Bär som lingon innehåller omega-3. Medelhavskosten i övrigt är mycket grönsaker, frukt, fullkornsbröd. Kyckling, kalkon.
Följer man exempelvis Swanks diet går man förlorar man en hel del vikt och en del kan bli underviktiga. Man får räkna med att det tar lång tid innan man märker effekt och om man märker effek. För min del har jag en kost som är  medelhavsdiet.  Den har jag ätit ett antal år nu-2006 började jag. Det är en kost som stora studier talar för är nyttig för alla- mindre cancer i tjocktarm, prostata, bröstcancer, färre hjärt-kärlsjukdomar och färre neurodegenerativa sjukdomar  i de grupper som håller sådan diet. Den är bra för alla och inget talar för att den inte skulle vara bra för MS. Så att göra ett försök skadar inte. Har Swanks studie rätt hjälper den mot MS om inte är dina hälsorisker i alla fall färre.

Det är samma sak med regelbunden fysisk träning- det tar lång tid innan man märker effekt. D-vitamin samma sak. Arbeta med att sänka sin stressnivå tar också lång tid innan man ser effekt.
Men effekterna kommer.

2 kommentarer:

 1. Anonym12:10 fm

  Hej Sune!
  Fantastisk blogg! Jag läser här nästan varje dag.
  Skulle du snälla berätta lite mer om hur dina måltider ser ut. Jag vet att du inte äter gluten och undrar om vilka glutenfria produkter väljer du då!
  Det är så att jag själv slutat äta mjölk/gluten för ett år sedan och har stora problem(brist på fantasi) att hitta på hur min lunch/ middag ska se ut.
  Det vore fantastiskt om du också kunde inkludera din matdagbok här på bloggen. Det vore säkert till stor nytta för många som följer din spännande blogg.
  Må gott!
  Julia Engman

  SvaraRadera
 2. skall försöka senare. Just nu är jag pá resande fot.
  Kort sá andvänds majsmjöl, potatismjöl till sáser och liknande. Mycket olivolja. Man skall dock upphetta den f¨rsiktigt, steka utan fett, grilla, ungsbaka.
  Det finns en del soja, ris, havreprodukter som alternativ till mjölk.
  Tack för din kommentar. Ha det bra!
  Sune

  SvaraRadera