Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, juni 20, 2012

Anne Turner: “I believe I must end my life while I am still able”


Jag har varit lite tveksam till att lägga ut det här  men samtidigt tycker jag att det är en viktig fråga. Jag förstår och respekterar Anne Turners beslut. Det finns flera bottnar i det här. Det handlar inte bara om beslutet att ta sitt liv på grund av en svår sjukdom som man vet att den högst sannolikt kommer att sluta med ett svårt lidande, utan det handlar också om de legala möjligheterna att få hjälp med detta om man så vill.


Strax efter att Anne Turners make avlidit i en neurologisk sjukdom, drabbades hon själv av en sjukdom som heter progressiv supranukleär paralys, en sjukdom med fortskridande rörelsesvårigheter, balansproblem där man ramlar bakåt, parkinsonliknande stelhet i nacke och bröstrygg, påverkan på ögonrörelser. Neurologisk påverkan av muskulatur i svalg med svårighet att tala, svälja. Mental påverkan med svårigheter att kontrollera affekter. Demensutveckling.

Anne Turner, som själv var läkare och som nyligen sett makens sjukdom och död i en liknande sjukdom blev lamslagen. Hon kunde inte tänka sig gå igenom vad maken hade gjort. Hon började fundera på att avsluta sitt liv innan hon blev inkapabel att förstå och fatta beslut. När hon tog upp detta med sina tre barn protesterade de samtliga mot hennes självmordstankar. Det hela slutade med att Anne Turner tog sitt liv på en klinik i Zurich där hennes tre barn var med. Hon hade intervjuats om sitt beslut av TV men detta fick inte sändas innan hon hade avslutat sitt liv. Här kan man läsa utdrag ur Anne Turners eget brev där hon förklarar sitt beslut.

En filmatisering av händelserna kan ses på SVT Play nu under sju dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar