Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

söndag, juni 24, 2012

Vilken del av myelinet angrips av T-celler vid MS?


Här var ett kalhygge för inte så länge sedan, Jag saknar det för det var en fantastisk utsikt




















En studie publicerad i Science Transitional Medicine den sjätte juni 2012
Detta är i stort en direktöversättning:
I en studie har man undersökt vilka lipider i hjärna och myelinskidorna som är målet för de autoantikroppar som finns vid MS och som bidrar till demyelinisering. Man fann att autoantikropperna riktade sig mot fosfatgruppen i phosphatidylserine och oxiderade phosphatidylcholine derivat.
Sedan gav man dessa lipider till djur som hade den experimentella formen av MS och fann att detta gjorde att sjukdomen experimentell autoimmun encefalit gick tillbaka genom att trycka ned aktivering av autoimmuna Tceller och också framkallade att dessa dog. Dessa reaktioner medieras av lipidernas sidokedjor bestående av mättade fetter.
Kan detta vara ett stöd för Swanks diet från laboratoriet?


Här en video jag såg på MS Research Blog. Man kan se flera där.
Den visar en kvinna före och efter behandling med Ampyra.  
Detta är inte en bromsmedicin men kan bl a förbättra gångförmågan hos en del patienter. Fler videor finns på MS Research Blog

2 kommentarer:

  1. Anonym12:16 em

    Tack för att du håller oss med MS så uppdaterade med ny forskning.
    Undrar hur du tolkar att detta kan användas för oss som försöker hålla sjukdoms utvecklingen stången med vår livsstil och vår kost. Skulle du tolka det som om det är en bra ide att äta mat rik på fosfatidylkolin eller äta kosttillskottet med samma namn?
    Lotta Kasche

    SvaraRadera
  2. Hej Lotta,
    Det är svårt utifrån laboratorieundersökningar dra några slutsatser hur det fungerar i praktiken för MS patienter. Swanks diet med begränsning av mättade fetter och att se till att man får i sig av omega-3 fettsyror är beprövat och är i linje med den här studien. Själv kommer jag inte att försöka äta utifrån den här studien förrän jag vet mer, exempelvis fler studier.
    MVH Sune

    SvaraRadera