Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, juni 01, 2012

BG-12 en sannolikt kommande "bromstablett" mot MS


Oxidativ stress,( dvs påverkan på vävnader av mycket reaktiva kemiska föreningar beroende på att de har en oparig elektron, ofta är det någon typ av syreförening) . Denna form av reaktioner spelar högst sannolikt en roll vid neurodegenerativa sjukdomar. Antioxidanter är ämnen försöker fånga upp dessa reaktiva föreningar, antioxidander finns gott om i lika grönsaker och frukter. Det pågår en del forskning att hitta läkemedel som på ngt sätt skall vara antioxidantverkande. Dimetylfumarat DMF är ett ämne som man undersöker huruvida det påverkar motståndet i cellerna mot den oxidativa stress.
Källa MS research Blog och studien Fumarates promote cytoprotection of central nervous system cells against oxidative stress via the nuclear factor (erythroid-derived 2)-like 2 pathway.
Behandling av nervceller eller experimentdjur med DMF gav ökning av ett ämne i cellkärnorna som kallas Nfr2 (Detta är en så kallad transkriptionsfaktor, ett protein som påverkar flera gener, bland annat sådna somger upphov till flera antioxidant enzym och det kan vara så att Nfr2 spelar en viktig roll i kontrollen av oxidativ stress. Ökningen av Nfr2 medförde ökning av antioxidant gener med vilket troligen menas gener som uttrycker proteiner som skyddar mot oxidativ stress.
DMF behandling ökade bland annat glutation som är en antioxidant och även processer som påverkar oxidativ stress. Behandlade man nervceller eller astrocyter fick dessa en bättre överlevnadsförmåga efter att ha utsatts för oxidativ stress. Hos celler där Nrf2 saknades såg man inte denna effekt.
DMF kanske kan verka nervskyddande, och minska skadorna vid neurodegenerativa sjukdomar enligt denna studie. Möjligen fungerar de genom att förbättra mitokondriernas (“ cellernas energicentraler”). För nävarande pågår fas III undersökning med BG-12 som är en möjlig tablett mot MS. Genom att det påverkar transkriptionsfaktorn Nrf2 som i sin tur utövar kontroll över oxidativ stress och medverkar til avgiftning av oxidativ stress producerade ämnen. Med andra ord kan BG 12 ha antioxidantegensakaper som blockerar några av de kemiska ämnen som blockerar mitokondriernas arbete med energiförsörjning.BG 12 är ett intressant medel. Det har en god effekt och dessutom är biverkningar begränsade, företaget skriver att dessa är på samma nivå som för placebo. Jag läser också samma på Medscape som alltså är oberoende. Se bild.

4 kommentarer:

 1. Anonym10:39 em

  Mitokondrier får mig att tänka på Terry Wahls
  http://www.terrywahls.com/
  http://www.youtube.com/watch?v=KLjgBLwH3Wc
  transkriptionsfaktorn Nrf2 påverkas säkert lika bra med naturlig kost men om detta forskas det inte om. Det är något väldigt sorgligt över detta, dåligt informerade personer med MS och aningslösa och i många fall lika okunniga läkare...
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dimethyl_fumarate
  vem vill stoppa in detta i kroppen?
  vad kostar BG-12 samhället?
  Kan jag få motsvarande belopp varje månad att köpa grönsaker för istället?
  snyggt namn på studien - CONFIRM, det får mig att tänka på Orwells Newspeak
  Både Biogen och Medscape är noterade på NASDAQ och är vinstdrivande företag

  SvaraRadera
 2. Om Medscapes publiceringspolicy kan man läsa här:
  http://www.medscape.com/pjsp/public/edpolicy.html

  ...transkriptionsfaktorn Nrf2 påverkas säkert lika bra med naturlig kost men om detta forskas det inte om. Det är något väldigt sorgligt över detta, "1.dåligt informerade personer med MS" och "2.aningslösa och i många fall lika okunniga läkare"

  Jag får väl räkna mig till både kategorierna 1. och 2.

  Personligen anser jag detta vara viktig forskning inte bara avseende BG 12 utan avseende förståelsen av Nrf2:s roll överhuvudtaget. Kanske för vilka grönsaker man bör välja, kost man bör välja. Hur fungerar broccoli exempelvis, kryddan gurkmeja??

  Vill man delta i forskning avseende effekt av kost rekommenderar jag denna undersökning. Hoppas att enkäterna besvaras också av de som inte försöker påverka MS med livsstilsfaktorer.

  Sune Ö

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. länken till undersökningen kom inte med:
  http://www.overcomingmultiplesclerosis.org/News-And-Events/Our-News/Detail/Calling+people+with+multiple+sclerosis+%28MS%29+to+take+part+in+a+large+international+research+study+on+lifestyle+factors+in+MS/

  SvaraRadera