Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, juni 20, 2012

Test av medicin för progressiv MS

Ingen imponerande blomma utseendemässigt men mycket charmig och tålig.


Det finns inga bromsmediciner godkända för progressiv MS, vare sig primär progressiv eller sekundär progressiv. Nu pågår test av ett medel som heter masitinib som påverkar en sorts vita blodkroppar tillhörande immunförsvaret som kallas mastcell, de deltar bland annat i försvaret mot parasiter, maskar mm. Medicinen hämmar mastcellernas överlevnad, deras förmåga att förflytta sig och deras aktivitet. Mast celler stimuleras av Th2 lymfocyter och producerar inflammatoriska ämnen bl a histamin som är en mycket aktiv vid allergier. Antihistaminer är en typ av läkemedel som är kanske det vanligaste allergimedlet Clarityn, Loratadin, Zyrlex mm. Här finns en rapport om medlet
Ni kanske minns att man testar bland annat maskäggscocktails mot MS som bygger på att man vill stimulera Th2 delen av immunförsvaret i stället för immunförsvaret Th1 som är aktivt mot virus och bakterier.

Allt det här visar att förhållanden är ganska komplexa. Tanken här är i varje fall att mastcellerna bidrar till den inflammatoriska processen vid MS och vid progressiv MS.

Studien: omfattade 35 personer med MS varav 8 fick placebo. Studien pågick i 12 månader.
Man mätte MSFC- ett mätinstrument där man mäter tre komponenter kognitiv funktion, ben och gångförmåga samt arm/handfunktion.
 • Man skall gå 25 fot på tid.
 • Man skall utföra niohålspinntest. Det skall göras två gånger med den dominanta handen och sedan två gånger med den icke dominanta.
 • Tredje delen av testet är ett kognitivt test .Man får lyssna på en serie av ensiffriga tal som presenteras i en takt av ett tal var 3 sekund. Man skall lyssna på de två första siffrorna, lägga ihop dem, och berätta svaret. Vid nästanummer, lägga till det som hörts på bandet precis innan det. Sedan fortsätta att lägga ihop varje nummer med varje föregående.

Resultat: medlet tolerades ganska väl, men det fanns biverkningar som svaghet, utslag-rodnader-svullnad illamående och diarre, men det var inte större skilland mot placebo i antal men däremot fanns allvarligare biverkning än med placebo.
Detta är en liten undersökning men det tycktes finnas en effekt på handikapp hos patienter både de med primär och sekundär progressiv MS.
Undersökningen var dessutom på bara ett år och det kan vara svårt att överhuvudtaget kanske se effekter på den tiden, MEN det pågår en större undersökning med Masitinib med 500 patienter från 60 länder som skall pågå i två års tid. Jag skrev om den här.

1 kommentar:

 1. Anonym12:03 em

  Hi there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I am gonna watch out
  for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  my website; to get more information

  SvaraRadera