Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, juni 15, 2012

Överlevnad vid MSLäser på MS Research Blog om överlevnaden vid MS.
En studie från Norge som publicerades 2008 och som sträckte sig över 50 års tid visade en förkortad överlevnad för personer med MS mellan 8-12 år. Se bild. Studien handlar om patienter som fick sjukdomen innan immunmodulerande medel/ bromsmediciner kom.


Det har också gjorts en studie där man tittat på överlevnaden efter att man börjat behandla med betainterferon och då finner man där en större överlevnad, där de som behandlat med betainterferon har en minskad risk att dö med 46 % jämfört med placebo.


Vidare finns en kanadensisk studie där man följt patienter mellan 1980-2004 och där fann man en minskad överlevnad hos MS patienter med 6 år.

Det finns en översikt där man tittat på flera studier som undersökt hur MS möjligen förändrats genom de olika medlen som kommit. Man fann där bland annat att både överlevnaden blivit längre, att handikappsutvecklingen skjutits fram.

  • Medicinutvecklingen är givetvis en viktig faktor

  • Personligen tror jag att det inte bara är medicinutvecklingen. Jag tror rehabiliteringen har förbättrats. Jag hade en morbror som var sängliggande i många år pga MS och jag tror inte han fick en enda dag rehabilitering. Ingen bostadsanpassning. Så är inte situationen idag. Träning och rehabilitering har förändrats och jag tror att det är gynnsamt för hur utvecklingen blir, men man får inte vända på det. Den som är allra flitigast att träna, aldrig tappa taget kan ha en aggressivare form av sjukdomen än den som ligger på latsidan med träning.

  • Dessutom har vi D-vitamin. Hoppas vi får lite sol i sommar- det räcker med en ganska kort tid i solen cirka 20-30 minuter för att få en stor dos D-vitamin. Det måste dock vara under den tid då din egen skugga är kortare än du själv. Då skuggan är längre finns inte tillräckligt med rätt strålning för att bilda D-vitamin. Rekommendationen att man inte skall vara i solen mellan 10-14,15 kan innebära att inget D-vitamin bildas. Som med allt annat är det en balans, man får se till så att man inte bränner sig, får hudrodnad.


  • Sen hoppas jag givetvis att kost a la Swank hjälper. Idag blir det en form av nässelsoppa. Tittar ni på trädgårdsonsdag? Jag håller med kocken Tariq om att nässlor kan ätas under en lång säsong om man tar toppskotten. Klipper man kommer nya. Och gratis är det också.Tyvärr går det inte att foga in risotton direkt i Swank diet, men den skall nog gå att modifiera en annan dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar