En studie gjord vid David Geffen School of Medicin vid UCLA
Forskaren Langston Holly: Normal
åldrande gör ofta ryggmärgskanalen trängre och kan ge tryck på
ryggmärk och skada vävnad. Kirurgi kan lätta på trycket och
förhindra vidare skada men inte reparera.Vi ville undersöka
om diet kunde hjälpa ryggmärg att reparera sig själv.
Forskarna vid UCLA studerade två
grupper med råttor ett tillstånde so simulerade cervikal myelopati-
en progressiv tillstånd ( progressiv
spinal stenos myelopati) som kan inträffa vid exempelvis
reumatoid artrit och osteoporos då skelettet i kotpelare är
försvagat. Tillståndet kan resultera i neorologiska symtom som
svårt att gå, smärtor i nacke och arm.
En grupp fick normal västerländsk
kost med mättade fetter och socker
och en annan fick omega 3 plus gurkmeja
samt standard diet.
En kontrollgrupp fick standard diet för
råttor.
Man valde dessa tillskott därför att
man sett att omega-3 kan reparera cellmembran. Gurkmeja är en stark
antioxidant som man i tidigare studer sett kunna laga vävnad. Både
dämpar inflammation.
Redan efter tre veckor fick de som åt
mättade fetter och socker ordentliga problem som fortskred. De som
åt gurkmeja och omega-3 gick bättre än första gruppen även sex
veckor efter studien startade.
Forskarna under sökte ryggmärgen på
råttorn på molekylnivå. Man tittade efter tre markörer som 1.
kopplas till membranskada, 2 nervreparation och 3. kommunikation
mellan celler.
De som åt diet a la väst hade högre
halt av markörer som kunde kopplas till cellmembranskada.
De som åt omega-3 och gurkmeja däremot
tycktes ha minskad skadn och de hade samma nivåer av markörer som
kontrollgruppen.
Forskaren Gomez-Pinilla säger att DHA
(omega-3) och gurkmeja tycktes stimulera flera mekanismer som
bevarade neurologiska funktionen hos råtter. ” ett första
spännande steg i att förstå rollen som diet kan spela i att skydda
kroppen från degenerativ sjukdom”.
Man skall nu gå vidare med att
undersöka andra mekanismer i utvecklingen av progressiv spinal
stenos myelopati, för att se vad som bäst kan påverka sjukdomen.
Studien publicerad i Journal
of Neurosurgery: Spine, den 26/6 2012, forskare Holly
LT, Blaskiewicz D, Wu A, Feng C, Ying Z, Gomez-Pinilla F.
Lite
om forskningen vid UCLA
NeuroLife Lab.
Forskning vid centret visar att livsstilsfaktorer har varierande
och långvariga effekter på mental hälsa och kognition. Mycket
tyder på att orsakerna till många kognitiva och psykologiska
tillstånd kan ha med omgivningsfaktorer och livsstilsfaktorer som
dålig diet, stillasittande, rökning etc. Hjärnan påverkas av en
fysisk olämplig omgivning och man blir mer benägen till att få en
rad sjukdomar.
Goda livsstilsvanor kan göra att man
får hjälp med att stärka kognitiva reserver och motstå olika
hjärn- och ryggmärgs (CNS) åkommor. Hittills har man funnit att diet
och motions faktorer kan påverkapå ett flertal
sätt på molekyl och cellnivå, det kan handla om modifikation av
signalvägar i synapser (plasticitet). Detta är toppen av ett isberg
skriver man och det finns mängder av forskning att göra.
För närvarade studerar man effekterna av diet och motionsfaktorer på
membran, immunsystem mm.
I en intervju säger Gomez-Pinilla
att hjärna mer än något annat organ konsumerar en massa energi.
Där sker också mycket oxidativ stress som resulterar i cellskador.
Fisk, bär och antioxidanter minskar detta och skyddar de
nervmembraner som har med minne och inlärning. DHA, an Omega-3
fettsyra finns utgör cirka 30 procent av cellmembranen i nerver.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar