Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, juni 16, 2012

Nyligen skrev jag om Alzheimers sjukdom: man kan upptäcka dessa neurofibrillära nystan med PET-teknik.
Man har funnit att genom att undersöka personer som är 65 år har cirka 30 procent av dessa sådana neurofibrillära nystan enligt PET-bilderna. Men tittar man däremot på statistiken så måste man för att hitta så hög procent av personer med Alzheimer måste man åtminstone gå minst 15 år framåt dvs till över 80 år. Det verkar alltså som man kan se Alzheimer minst femton år tidigare innan man fått symtom. Kan man börja förebyggandet där är givetvis mycket vunnet. 

Man kan alltså se tecken med hjälp av PET undersökning minst 15 år före man genom psykologiska och andra test kan upptäcka Alzheimer. När man nu undersökt  Omega-3:s inverkan på psykisk åldrande under tre år och kommit fram till att det inte har någon inverkan blir man lite fundersam. Det troliga är väl att det inte har någon stor betydelse med tre år om man ser vilka tider det rör sig om då Alzheimer utvecklas. Man ser också i artikeln i DN att man lägger in den reservationen men likafullt säger artikeln att Omega-3 hjälper inte mot Alzheimer.

Man kan lugnt fortsätta att äta fisk och omega-3 i andra former. Det finns undersökningar av stora populationer som visar att medelhavskost med mycket fisk och skaldjur, grönsaker, frukt  och fullkorn minskar riskerna för neurodegenerativa sjukdomar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar