Kan mat göra att “inflammation”
ökar? Idag hanterar man ordet inflammation på ett sådant sätt
att det inte säger så mycket. Man kan som i ett hälsoprogram där
man öppnade ett kylskåp och såg en del färdigproducerad mat
och sa att det här genererar inflammation i kroppen (
sjukdomsskapande kanske man menade). En generalisering som inte säger
så mycket. Men vad finns det vetenskapliga underlag om kost och
hälsa. I den här videon redogörs för en del faktorer där
vegetarisk och icke vegetarisk kost jämförs avseende effekter på
hälsan. Det är väl underbyggt med stora studier som kommit nyligen. Det kritiserar också en del av de råd som ges från FDA, USAs myndighet i dessa frågor och säger att man rekommenderar en hälsosam kost så länge det inte inverkar på lönsamheten och tillväxten. I viss mån kan man kanske hoppas att det finns en balans- alla former av kost skall ju produceras och kött och mjölkindustrin kanske balanseras av frukt och grönsaksbolagen.
Jag är intresserad av det eftersom
jag skulle vilja kunna påverka hälsan med vad jag äter. Och på en samhällelig nivå stämmer nog detta. Man såg det till exempel Västkarelen och också Västerbotten där man lyckades få ned kolesterol, hjärtsjukdomar och där man nu sett att det börjat förändras igen efter att man i viss mån återgått till tidigare kost. Att vad man äter påverkar hälsan synes mig helt klart. En sak jag
börjar ifrågasätta efter att ha sett den här videon är kyckling.
Jag har haft en viss tveksamhet förrut eftersom det kanske inte är
en djurvänlig uppfödning. Men det finns kanske fler aspekter.
Här axplock från videon:
Bröstcancer:
Lågt fett intag, högt fiber intag och
fysisk träning påverkar risken för bröstcancer. (Barnard)
Insulin-like growth factor 1 (IGF1)
Insulinliknande tillväxtfaktorn 1 stimulerar mitos ( celldelning)
och hämmar apoptos ( celldöd), när det gäller cancerceller är
detta negativa egenskaper. 2010 gjordes en sammanställning
av 17 studier avseende IGF1 och bröstcancer. Man ett samband mellan
cirkulerande IGF1 och östrogenreceptorberoende tumörer.
Prostatacancer
Prostata cancer är vanligare i länder
med västerländsk kost. Man har studerat hur diet och fysisk träning
inverkar. Sherry
med flera fann att låg fettdiet, högt fiberintag samt fysisk
träning påverkade tillväxten och även apoptos ( cellerna dör, i
fråga om cancerceller är detta positivt) av vissa
prostatacancerceller. Man jämförde de som åt västerländsk kost
(hög fett, högt raffinerat socker, lågt fiberintag) och inte
motionerade, de som åt västerländsk kost och motionerade flitigt,
samt de som åt låg fetts, hög fiberdiet samt motionerade med
promenader. Den sista gruppen hade mest gynnsamt resultat, de som
motionerade flitigt hamnade någonstans mittimellan dietgruppen och
de som åt västerländsk kost.
Hur är det med diabetes.
Slutsatsen från the Adventist Health Study är att det finns en
skillnad på 5 BMI enheter mellan vegetariander och icke
vegetarianer. Den vegetariska kosten tycks alltså skydda mot
övervikt. Efter att man kontrollerat för andra livsstilsfaktorer
som rökning, motion fann man att vegetariska diet tycktes skydda
mot diabetes typ två även om man kontrollerade även för övervikt,
De som hade delvis vegetarisk diet var mittimellan i fråga om risk.
Hur
är det med köttätande och vikt.
Blir man smalare av att äta kött, man förbränner kanske mer
energi då som Ingvar skrev i sin bok Hjärnkoll på vikten
(Då föda bryts ned produceras energi, vid nedbrytning av fett och
protein bildas mer värme och en del av energin går åt på det
sättet medan det är mindre vid behandlingen av kolhydraterna. Meat
sweat/ kött svettas på amerikanska) :
Här är slutsatsen från en stor studie
om detta:
Total meat
consumption was positively associated with weight gain in men and
women, in normal-weight and overweight subjects, and in smokers and
nonsmokers. With adjustment for estimated energy intake, an increase
in meat intake of 250 g/d (eg, one steak at ≈450 kcal) would lead
to a 2-kg higher weight gain after 5 y (95% CI: 1.5, 2.7 kg).
Positive associations were observed for red meat, poultry, and
processed meat. Totala köttkonsumtionen var associerat med att
man går upp i vikt, och detta även om man kontrollerar för “energi
intaget”. Det stämmer inte riktigt där vad Ingvar skriver. Det
stöder inte heller vad många andra säger idag. Kostdoktorn
säger exempelvis att man inte kontrollerar för andra
ohälsosamma faktorer i dylika studier men det tycks man ha gjort i
ovan nämnda studie. I studien säger man bland annat att de som äter
kyckling eller snarare poultry vilket kan inbegripa annat har större
risk än när man äter rött kött.
I videon tar man
också upp vad som hände i Västkarelen i samband med att man
genomförde hälsoundersökningar och hälsoinformation.
Hjärt-kärlsjukdomar gick ned med 80 procent efter att man började
dra ned på hårda fetter. Totalkolesterolen sjönk. Tyvärr har
trenden vänt. Kolesterol har stigit igen. I Västerbotten har
genomförts ett liknande projekt. Där har vikten också börjat
stiga. Man har börjat äta mer mättade fetter igen. Animaliskt kött
sägs även innehålla transfetter.
Nej,
det går nog inte och smita från att dra ned på köttet är
hälsosamt både för människan och miljön.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar