Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, september 02, 2012

Om kognitiva problem

där han berättar om sin MS och om sina kognitiva problem.

Jeffrey G var en ung advokat mitt i sin karriär 1996 då han fick sin diagnos MS. Han var gift och hade en tvåårig dotter och ett barn var på väg. Han var i fysisk god form och tävlingsskrinnade. 
 Boken handlar om de olika stadier han genomlevt med MS och hur han tacklat dem. Första steget var kanske att erkänna diagnosen för sig själv.
Han gick i flera år utan att ta någon medicinering, han var bl a spruträdd. Hans dåvarande läkare var inte heller direkt pådrivande. Ett råd han flera gånger återkom till i boken är att man skall försöka börja med bromsmedicinering så fort som möjligt, eftersom det kan förebygga framtida handikapp. Något som också forskningen stöder.Han kunde fortsätta sin karriär som advokat i cirka åtta år efter diagnosen. Han hade då sedan en ganska lång tid råkat i bryderier när han plötsligt befanns sig i ett tankevacuum, där han plötsligt inte mindes vad han skulle säga eller vad det hela egentligen handlade om. En gång, kanske första gången, var det inför domstol. Han fick en fråga av domaren och plötsligt var vad målet handlade om borta. Han lyckades slingra sig ur situationen. Han förlorade också mer och mer simultankapaciteten och fick koncentrera sig på en sak i taget. Inga telefonsamtal direkt utan sekreterarna fick ta dem och skriva upp på lappar. Ibland överlämnades ärenden till kollegor. Det var påfrestande och dessutom fanns också mental trötthet. Det hela ledde att han blev lättirriterad, snäste till barnen och liknande. Han berättade efter ett antal år för sina kollegor att han hade MS men inte till all personal. Slutligen kände han att det inte gick längre och han samlade hela arbetsgruppen och berättade att han skulle sluta.
I en eller annan form är vad han berättar nog mycket av vad andra känner igen, skulle jag tro. I varje fall känner jag igen en hel del.
Han berättar att han vid ett tillfälle körde längs en bekant väg och plötsligt visste han inte var han var. Jag har själv varit med om samma sak
 Detta med simultankapacitet känner jag väl igen sedan jag jobbade, hur slitsamt det blev med alla samtal, hur förfrågningar gjorde att man kom bort sig. Jag känner väl igen det här med språket, hitta ord ,hitta vad man skall säga. Jag fick sluta med att diktera och skriva själv för det blev allt svårare att hitta orden. Till slut fungerade inte skrivandet heller så bra.
Han skriver att allting uppfattas långsammare. Det är en bra beskrivning av hur jag också kan uppleva det. Han skriver om att hålla flera mentala bollar i luften samtidigt är svårt, vilket jag instämmer i.

Bedömning: Facing the cognitive challenges of multiple sclerosis väl värd att läsa för MSare och för deras familjer, arbetsgivare. Man behöver bli mer bekant med denna problematik. Men man skall inte tro att alla har det så men mer än 50 procent har kognitiva problem. Det är därför synd att inte boken finns på svenska. Det skulle behövas en bok där någon som själv har MS beskriver problematiken. Det finns dock böcker på svenska om problematiken.

Han nämner också enkelska sajten Staying Smart. Det är synd att inte en sådan sajt finns på svenska. Kanske något för NHR. De presenterade sajten på en av sina konferenser. Köpte boken från Amazon.co.uk

2 kommentarer:

 1. Buster.7:00 fm

  Det står på MS Sällskapets hemsida att de är "På väg mot en ny hemsida"

  Hoppas de tar upp sådana ämnen på nya hemsidan.

  http://www.mssallskapet.se/

  SvaraRadera
 2. Hej Buster
  Håller med dig om att de borde ta upp detta eftersom det är ett eftersatt område och åtminstone 50 procent av alla med MS har sådana symtom.
  Hälsningar
  Sune Ö

  SvaraRadera