Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, september 07, 2012

Hur mår Sverige?

Svenskarna mår i många avseenden allt bättre, skriver DN , Expressen Aftonbladet, SVD , GP efter en rapport från Folkhälsoinstitutet.
Sedan kom ingen av tidningarna inte riktigt fram hur man mådde bättre. Kanske hade det med att rökningen faktiskt gick ned hos män och kvinnor- men med ett undantag hos den kanske känsligaste gruppen unga kvinnor där rökningen i stället hade ökat med tre procent de senaste åren. Men det är faktiskt ingen nyhet- den stora nedgången var för många år sedan- tyvärr också den här trenden hos unga kvinnor.
Övervikt hos kvinnor hade stått still och hos män hade övervikten till och med ökat, vilket kanske beror på att män slutat röka vilket ibland leder till att man lägger på sig några kilon. (vilket ändå är bättre än att fortsätta röka). En del av förklaringen kan också vara att fetman minskat med en procent hos män medan stått still för kvinnor. Knappt var åttonde svensk har fetma (BMI mer än 30) och mer än var tredje är överviktig. ( BMI 25-30). Detta innebär att nästan halva befolkningen är överviktig eller obes (49 procent) . Till saken kanske hör att BMI kring 25 -26-27 inte är så säkert kopplat till hälsorisker. Sådana BMI kan också bero på att man är vältränad och har mycket muskelmassa. Någon riktig bra bild ger kanske inte det här, men jag tror ändå det fångar in problematiken. Rapporten förefaller inte bra i detta avseende- man borde hitta något bättre mått än BMI- kanske skulle det kopplas till den tid man lägger ner på träning och vägas samman på något sätt???

Den stillasittande livsstilen har blivit vanligare, speciellt hos yngre- detta är en klar hälsorisk.
Övervikt, stillasittande- vilket inte är samma som att man inte motionerar plus icke motion innebär lika stora hälsorisker som rökning.

Jag blir lite frågande: i vilka avseenden mår svenskarna allt bättre? Kanske är det väl så viktiga frågor, något man kan bygga vidare på. Det måste innehålla något som tilltalar oss och som kanske skulle kunna flyta över och inverka även på de mindre positiva faktorerna. Jag skulle vilja veta lite om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar