Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, september 30, 2012

D-vitaminbrist och hjärt/kärlsjukdomar
Människor med låga D-vitaminnivåer har en ökad risk att dö av en hjärtattack och att tidigt av en hjärtkärlsjukdom enligt en stor epidemiologisk undersökning gjord vid Köpenhams universitetssjukhus av bl a Dr Børge G Nordestgaard. En säger att billigaste sättet att få tillräckligt med D-vitamin är att låta solen skina på sin hud med regelbundna intervall, men naturligtvis skall man undvika att bli solbränd med de risker det innebär.
Man kanske skall tillägga att dels behövs inte speciellt lång tid i solen, även då man simmar och är i vatten verkar solen på huden så att det bildas D-vitamin. Däremot fungerar det inte om solen står lägre så att din skugga är längre än din egen kroppslängd. Det innebär att vara i solen till exempel idag även klockan 12 på dagen ger inget D-vitamin. Under den här sommaren har tillfällena till sol varit begränsade och många kommer nog att ha D-vitaminunderskott efter denna regniga sommar.
Dr Børge G Nordestgaard säger att undersökningen säger inte något om orsak och verkan- medan låga D-vitaminnivåer kan leda direkt till hjärtsjukdom och död men det är också möjligt att D vitaminbrist är markör för dålig hälsa. Han anser emellertid att man bör se över råden om solexposition. I Sverige råds man ofta att undvika solen varma tiden på dagen 10-15, men då bildas heller inget D-vitamin utan får se till att få i sig D-vitamin på annat sätt.
10170 personer (hennar eller kanske hens) fick sina Dvitaminvärden ( 25 OH D) mätta mellan 1981-83 i the Copenhagen City Heart Study. Deltagarna följdes sedan i register till nu. Under 29 års uppföljning utvecklade 3100 ischemisk hjärtsjukdom ( förkalkning i kranskärl),1625 hade hjärtinfarkt och 6747 dog.
Forskarna jämförde de 5 % med lägsta nivåer av vitamin D ( mindre än 5nmolI med de 50% högsta (mer än 50 mmol/L). I Danmark är rekommendationen att man bör ha minst 50nmol/L.
De med de lägsta nivåerna hade 40% ökad risk av ischemisk hjärtsjukdom, 64 % hörgre risk för hjärtinfarkt och 57 % ökad risk för en tidig död och en 81% högre sannolikhet att få dödlig ischemisk hjärtsjukdom eller hjärtinfarkt.
Forskarna ville undersöka hur detta stämde överens med andras studier och gjorde en metaanalys av alla tidigare publicerade studier om associationen mellan 25-hydroxivitamin D nivåer och risk för ischemisk hjärtsjukdom och tidig död. Man fann 17 tidigare undersökningar och analyserade dessa och man fann precis samma resultat från dessa som från sin egen studie.
Det pågår också en stor placebokontrollerad studie med 20 000 amerikaner där man ger vitamin D3 och omega-3 för att undersöka riskerna att utveckla cancer, hjärtsjukdomar och stroke hos tidigare friska. Resultat om 4-5 år. Dessutom pågår en studie hos äldre för att utvärdera D vitamintillskott till äldre avseende sjuklighet och dödlighet. Innan man får resultatet från sådana placebokontrollerade studier vill forskaren Børge G Nordestgaard ej rekommendera D-vitamintillskott.

12 kommentarer:

 1. Buster.5:35 em

  Här pratar Nisse Simonsson på nyhetsmorgon TV4 om D vitamin. Han börjar prata om D vitamin lite längre in på inslaget.
  -------------------------------

  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sondagsskolan_lar_idag_ut_sambandet_mellan_kost_och_halsa&videoid=2224699&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

  SvaraRadera
 2. En del av vad Nisse Simonsson säger är bra, exempelvis det här om testikelcancer. Jag förvånas av att han som skrivit många böcker om hälsa inte har vetat om D-vitaminets effekter tidigare och inte heller om sockret relation till insulin.
  Nu verkar hans budskap vara ungefär detsamma som vad kostdoktorn och andra LCHFare säger, och där har jag en helt annan syn på mättade fetter.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Buster.7:50 fm

  När jag såg inslaget och Simonsson började prata om D vitamin som en helt ny upptäckt trodde jag det måste vara ett gammalt inslag.

  Sune har informerat om D vitamin i åratal så besökarna blivit fritidsläkare.
  -------------------------
  D-vitamintråden nedan.

  http://overhagen.blogspot.se/2009/08/d-vitamin.html

  SvaraRadera
 4. Däremot lyssnade jag till den professor Lustig som Simonsson talade om och det var ett riktigt intressant föredrag trots att han inte var speciellt lustig.
  Sune

  SvaraRadera
 5. Buster.8:09 fm

  Jag har länkat detta "gamla" YouTube klipp länge och gör det igen för del av svaret på ms-gåtan KAN finnas här.
  ----------------------------------------------

  http://www.youtube.com/watch?v=yhUuf2QZd_E

  SvaraRadera
 6. Anonym6:16 em

  Hej! Hur mkt d-vitamin bör man få i sig varje dag enligt de test du har sett? 15 ug som finns i multivitaminer eller bör man äta mer enligt testerna? Vet att det inte är helt vetenskapligt fastställt att det hjälper mot MS, men jag tror på det! Jag äter multivitaminer och har inte haft några skov sedan debutskovet för två år sedan. Fia

  SvaraRadera
 7. George Jelinek ( se länk Overcoming multiple sclerosis i marginalen eller http://www.overcomingmultiplesclerosis.org/Recovery-Program/Sunlight-and-Vitamin-D/) rekommenderar att man skall komma upp i en halt uppemot 150 nmol/l. Han skriver också där vilka doser som brukar ge olika blodvärden av D3 vitamin. Dosen är därför lite individuell. 15 ug ( om jag räknar rätt blir det 600 IE) är dock sannolikt otillräckligt. EU rekommenderar max säkra dos vara 4000IE. Ung och frisk och om man är i solen med lite kläder tillverkar man 10 ooo IE på cirka 15-30 minuter, det beror på var man befinner sig. Solen skall också stå så högt på himlen att din egen skugga är kortare än du själv. Man bör diskutera men sin läkare och försäkra sig om att man inte har någon sjukdom som kan inverka till ex sarcoidos. De dagar man är i solen behöver man inte ta tillskott.
  Hälsningar
  Sune Ö

  SvaraRadera
 8. Anonym7:32 em

  Hej Sune, tack så hemskt mycket för ditt svar! Men jag har lite problem med enheterna eftersom jag är urusel på matte. Hur många ug motsvarar 150 nmol sol du skrev att Jelinek rekommenderade? /F

  SvaraRadera
 9. Hej,
  . Nmol /L handlar om koncentrationen av D vitamin i blodet, vilket ju varierar från person till person. 150nmol/l är den koncentration som han rekommenderar, man bör alltså gå efter halten i blodet av vitamin D3.
  Han säger att mellan 3-5000 IE behövs för en vuxen man för att komma upp i cirka 150nmol7L koncentration. 25ug D vitamin är 1000 IE. Observera att den maximalt säkra dos som EU:s läkemedelsenhet rekommendear är 4000 IE per dygn.

  SvaraRadera
 10. Buster8:40 fm

  Hej Sune.

  Med hela D vitamindebatten som pågått en längre tid har jag inte sett någonstans vilka D vitaminnivåer en nydiagnoserad ms sjuk har. Den infon skulle vara intressant att veta.

  http://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

  SvaraRadera
 11. Hej Buster,
  Här finns lite information i frågan. http://www.medicalnewstoday.com/articles/246486.php
  I en av studierna gällde det patienter som haft MS mindre än ett år och inte hade några stora handikapp. Vid första provtagningen innan man gav dem tillskott hade de en koncentration av calcidiol ( D-vitamin 25-OH D3 ) på 7.3 ±15 ng/dl ( ett litet? de kan egentligen inte ha haft minusvärden vilket 7.3-15 blir) sedan ökade till 45.6 ± 34.9ng/d efter 6 månader om man multiplicerar det med 2.5 får man mmol/L .
  värden. Dessa fick motsvarande 8000 IE per dag eller 50000IE i veckan.
  I den andra undersökningen som beskrivs på länken finns inga siffror men det är en undersökning av personer med CIS,( kliniskt isolerat syndrom som ev kan utvecklas till MS) där man visade att ju lägre D-vitaminhalt man hade destor större risk att utveckla definitiv MS inom ett och två år.
  Hälsningar Sune

  SvaraRadera
 12. Buster.12:49 em

  Tack Sune för svaret.

  Det är ett nytt ECTRIMS möte nästa vecka i Frankrike.
  Någonstans i programmet läste jag det skulle handla om D vitamin.....


  http://www.ms-portalen.se/forum/topic/multiple-sklerose-kongressen-europeiska-ectrims-71815.htm

  SvaraRadera