Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, september 27, 2012

Kanske nytt sätt att behandla Typ II diabetes och om "polypill"


Det tar tid att ta fram nya medel
Typ II diabetes är en sjukdom som ökar i samhället i takt med att övervikt och fetma ökar.  Vad som sker är att det bl a sker en inlagring av fett i vävnadhttp://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-forskning-kan-leda-till-nytt-lakemedel-mot-diabeteserna vilket leder till bl a nedsatt känslighet för insulin,insulinresistens. Jag läser i DN  om  ett nytt sätt att tackla detta.


Tidigare har man funnit att tillväxthormonet VEGF B (Vascular endothelial growth factor B)
  påverkar kroppens transport och lagring av fett i vä påverkar denna inlagring i vävnaderna. Nu visar de i en ny studie att ämnet  2H10 hindrar hormonet från att fungera och man har i laboratorium funnit att man kunnat förhindra TII Diabetes hos djur. Man skall nu försöka göra test på människor för att se om det är en framkomlig väg. Det innebär att det är minst 10 år innan man kan vänta någon medicin i varje fall om läkemedelstestningar kommer att ske på samma sätt som nu- men det skall man inte vara så säker på. Det kan komma att ske snabbare med nyare metoder. Jag har sett att man diskuterar sådana metoder men det är klart-det tar några år innan sådant går igenom - minst 10 år.

Polypill
Ett annat nytt "piller" som jag ser diskuteras på bland annat medscape är att man strävar att få fram ett "polypill" ett piller som skall förebygga många välfärdsåkommor. Det kan exempelvis innehålla lågdos av acetylsalicylika för att förebygga stroke och arterioscleros, lite blodtrycksmediciner som skall förebygga utveckling av det, kanske något som påverkar insulinresistensen. Medicinen skall man alltså ta innan man blir sjuk, börja i så där 49 årsåldern. Kanske kan vi börja operera in kapslar på nyfödda för att förebygga sjukdomar? Och antidepressiva medel skulle man kunna ha i dricksvattnet. Det är lite skämt i det här men också ett visst allvar. Det är så att viktkurvan måste gå nedåt, att det på något sätt skall bli naturligt att vi rör på oss mer. Det  känns inte som en bra väg att gå att ta piller mot sjukdomar som är förebyggbara. Den som löser den problematiska pedagogiken borde få Nobelpriset- kanske i litteratur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar