Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, september 19, 2012

Var misshandeln av mannen på Kortedela torg ingen tillfällighet. I Storbrittanien ökar hatbrott mot handikappade.

Nyligen dömdes tvåtonårspojkar för misshandel av en handikappad man med allvarliga konsekvenser. Bakgrund: Mannen som var 61, hjärtsjuk och med nedsatt prestationsförmåga angreps efter han sagt till en grupp unga som retat hans hund. De hade då pucklat på honom med sådana följder att han efteråt svävade mellan liv och död. Idag har han svårigheter med minnet, han har förlorat ett öga. Var angreppet på honom ingen tillfällighet? Förekommer våld mot handikappade i större utsträckning än vad som är känt? Har förmågan att acceptera andra blivit mindre? Är empatin en bristvara? 
 
En polisorganisation för chefer inom polisen i Storbrittanien har publicerat statistik om hatbrott mot handikappade. Deras talesman Drew Harris säger: Hatbrott mot handikappade har varit kraftigt underrapporterade tidigare. Sådana brott skapar mycket oro hos offer och i de samhällen där det förekommer. Jag läser detta på Politics Home, som också intervjuar Tom Madder vid Föreningen National Autistic Society. Han säger att speciellt autistiska personer som har svårighet med social kommunikation och interaktion löper speciell risk för att bli utsatta på grund av en minskad förmåga att förstå sociala skeenden. 72 procent av alla vuxna med autism har blivit misshandlade eller diskriminerade på grund av sin autism. Det har förekommit massmediaartiklar där de som erhåller handikappersättningar kallas tiggare och det har förmodligen bidragit till att misshandelsfall ökat.
Su Sayer, vid en välgörenhetsorganisation för socialt handikappade United Response, säger sig inte vara förvånad. Vid ett av deras center i London är det alltid fullt av aktivitet men klockan 15 ger sig alla i väg. De vill komma hem innan skolbarnen börjar använda bussarna, då man är rädda för att bli utsatta för mobbning.
I Storbrittanien ökade rapporterade hatbrott mot handikappade med 33 procent från 2010 till 2011. Är situationen samma i Sverige. Inte för så länge såg jag ett inslag på TV där en äldre person blev trakasserad av yngre på bussen. Rån av äldre både i hemmen och på gatan har ökat. Var det så att misshandeln på Kortedala Torg endast var toppen på isberget?1 kommentar:

  1. Det kanske ligger sanning i det du skriver.

    SvaraRadera