Efter MS definitivt kommit in i och
förändrat mitt liv började jag gå upp i vikt. Jag rörde mig
mindre och åt mer. Min insiktsfulle neurolog påpekade detta och då
svarade jag ungefär så här: Just nu har jag andra saker att tänka
på än min vikt. Något år senare åt jag en hel del kortison för
en annan åkomma och då gick vikten spikrakt uppåt, ( men som en
biverkan blev min MS bättre). Jag har följt MS och vad som finns
att läsa det med stort intresse och visst läste jag om olika
koster, som sade sig vara nyttiga för MS. Jag läste om Roger
McDoughalls fantastiska historia och också om Roy
L Swanks diet, men det ramlade inte ned nån slant. I stället
ansåg jag det snarast löjligt. Hur skulle kost kunna inverka vid
MS. Först när det visade sig att en besvärlig klåda och utslag
berodde på att jag tålde gluten började jag fundera över det här
med kost och hälsa. Jag började först med stenåldersdiet som inte
innehöll gluten och ej heller mejeriprodukter som ost, mjölk mm.
Och efter bara några dagar till en vecka var klådan borta och
vikten började gå ned ganska snabbt. Inom några månader var jag
nere på den vikt jag hade 14-15 årsåldern. Jag såg resultatet
och fick tänka om och det var nu jag läste George Jelineks
boken-Taking Control of Multiple Sclerosis och tog till mig hans
rekommendationer, som baserades på i stort sett allt som fanns att
läsa både av vetenskapliga publikationer och även av alternativa
medicinska terapier.
Sedan dess har jag haft en diet med lågt intag av mättade fetter, reduktion av omega-6 och inget rött kött (förutom vilt).,Försökt äta en hel del omega-3 från fisk och vegetarisk kost. Rikligt med grönsaker och frukt. |
|
Kosten LCHF har givetvis givit
funderingar. En del av den är ganska självklar-äter man en massa
sockrade produkter, söta drycket gör det givetvis att man går upp
i vikt, men hur var det med mättade fetter. Är de nyttiga? Hur var
det med att de gav stela och rigida cellmembran på grund av att de
har en annan smältpunkt än omättade fetter. I någon bok om LCHF
beskrevs detta som en nyttig egenskap hos mättade fetter; det
föreföll mig besynnerligt. Dessutom fanns ju kunskapen om att
omega-3 fetter är utgångsmaterial för antiinflammatoriska
cytokiner ( signalsubstanser i immunförsvaret) medan omega-6 och
mättade snarare befrämjade proinflammatoriska cytokiner.
Sedan har det kommit alltmer forskning
kost och hälsa, kost och kroniska sjukdomar.
Hjärt/kärlsjukdomar, olika
cancersjukdomar, neurodegenerativa sjukdomar har i stora
undersökningar visat sig ha koppling till köttätande, animalt
fett, socker medan kost med mycket grönsaker, frukt, fiber,
olivolja, fisk minskar förekomsten- så kallad medelhavskost.
Oberoende av om kosten kan påverka MS
i sig är sjukdomar i hjärta och kärl vanligare hos personer med MS
och kroniska sjukdomar. Man tror att detta beror på att vi rör oss
mindre än andra pga rörelsesvårigheter, värmekänslighet men
också nedstämdhet och andra faktorer kan spela in. Kanske röker vi
mer. Kanske resonerar man så här, som jag gjorde om vikten- varför
bry sig. Dödlighet
är ökad vid MS och kan förkorta livet nästan ett decennium.
Det är viktigt att förebygga det man kan.
Vid sidan av motion att minimera
soffpotatisandet ( så gott man nu kan), ej röka och D-vitamin är
givetvis kosten viktig.Om man inte ser på diet ur MS synpunkt utan
ur hjärt/kärlsjukdom, hur skall då en nyttig kost se ut? Jag fann en
video som handlade om detta gjord av reportern vid CNN och läkaren
Sanjay Gupta där han tittar på utvecklingen av arterioscleros,
åderförkalkning i artärer och ffa hjärtats kranskärl.
I videon genomgår Gupta själv
undersökningar för bedömning av hur de egna kärlen ser ut. Man
får också intervjuer med Bill Clinton och hans sjukhistoria. Han
har genomgått två kranskärlsoperationer dels fyra nya kranskärl
2004 samt sedan 2010 fick han inopererad en stent. Gjorde vissa
koständringar tidigare men fortsatte i stort med att äta som
tidigare. Efter 2010 har han lagt om kosten helt och numera äter han
i stort sett veganmat. Han äter fisk men mycket sällan och dessutom
en skiva kalkon i samband med Thanksgiving. Efter dietförändringen
har han gått ned i vikt till den vikt han hade på college.
En av de undersökningar man använt är
kallas kalciumscan och det är en röntgenundersökning som där man
försöker hitta arteriosklerotiska plack i artärer.
Andra undersökningar är kontroll av
kolesterolvärden, BP.
Förutom Clinton får man också följa
en 53 årig man som inte verkade överviktig men som hade alla
huvudkärlen i hjärtat fyllda med arteriosklerotiska plack och
angina pectoris( kärlkramp). Han opereras en gång men ett av
kärlen lyckas man inte med och han fick reopereras. Cirka 12 procent
av alla fall finns en sådan komplikation vid.
En kvinna också i femtioårsålderna
hade också svår angina. Hon var något överviktig. Hon
rekommenderades också operation men ville inte utan beslöt sig för
att försöka med diet. Hon övergick till vegan diet där hon också
åt mycket lite fetter överhuvudtaget. Ett år senare har hon gått
ned betydligt i vikt och mår betydligt bättre. Rör sig
besvärsfritt.
Man intervjuar också flera läkare som
rekommenderar vegandiet för människor med kroniska sjukdomar som
hjärt-kärlsjukdomar, diabetes mellitus. En del av dem rekommenderar
en mycket strikt fettfri diet, inte ens omega-3 enligt åtminstone en
av dem. Man anser att arterioscleros och andra kroniska sjukdomar kan
“botas” med en vegandiet. Mer om vetenskapen bakom detta fanns i
videon i detta inlägg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar