Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, september 06, 2012

Hur vanligt är MS?

Enligt MS registret finns det 17500 personer i Sverige med MS (2011)
I Sverige finns 2011 cirka 9 450 000 invånare,
Delar man 9 450 000 med 17500 blir siffran 540.
MS är alltså nästan dubbelt så vanligt mot vad man trodde för några år sedan dvs en på 1000.

8 kommentarer:

 1. Buster.12:52 em

  Exakt det här har jag funderat på i åratal.
  Det var som ingen annan funderat på frågan tills jag läste det här.

  Om statistik tas fram de sista 20 åren måste den visa att ms sprids av någon anledning.
  Smittar gör den inte enligt forskarna....

  SvaraRadera
 2. Buster.1:58 em

  Magnhilds artikel på ms-portalen får mig fundera på D vitamin.
  --------------

  I en annan studie fann man att bland kvinnor födda före 1946 är ”nord-syd gradienten” tydlig, men bland kvinnor födda efter 1946 har den delvis försvunnit.

  Orsaken till denna förändring i MS-risk är inte klarlagd, men den sammanfaller i tiden med att mjölk och andra livsmedel i många länder har fått tillsats av vitamin D och att rakit (engelska sjukan), som orsakas av brist på vitamin D, i det närmaste har försvunnit.

  http://www.ms-portalen.se/laer-mer-om-ms/artikel-7-451.htm  SvaraRadera
 3. Hej Buster,
  Nord-sydgradienten finns nog kvar. Det finns noggranna karläggningar från Australien där man funnit detta. Likaså finns en kartläggning av bondebefolkningen i Frankrike där man funnit samband mellan förekomsten av MS och hur mycket sol det finns i respektive region.
  Det finns mycket som varierar med tiden efter 1946. Till exempel arbete utomhus/inomhus. Det är allt färre som arbetar i det fria, är exponerade för sol nu exempelvis. Man var också mer igång, den stillasittande livsstilen har blivit vanlig. Kosten har förändrats- man intar mer energi än vad man gör av med och vikten går upp. Är man överviktig bildas mindre D-vitamin. Vi äter mer socker, vi äter mer salt, mer fett, vi äter mer rött kött, vi äter mindre med fisk. Jag har svårt att tro att tillsats av D vitamin skulle ha något samband eftersom all forskning talar för att brist på D-vitamin ökar risken för MS och en hel del forskning talar för att brist på Dvitamin ökar skovfrekvensen.

  hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 4. Jag förstår heller inte varför Magnhild Svanberg skriver så här:Även med de bästa föresatser kommer det att vara mycket svårt att dra säkra slutsatser av sådana studier. Det blir sannolikt omöjligt att få helt jämförbara grupper. Bor alla på ungefär samma breddgrad? Har alla exponerats för lika mycket solljus av samma intensitet eller har några rest till Kanarieöarna varje år? Hur många har använt solskyddskräm och med vilken solskyddsfaktor? Har alla i båda grupperna druckit lika mycket mjölk och ätit jämförbara mängder av annan föda som innehåller vitamin D?

  Var man bor, solskyddsfaktor etc är egentligen inte det intressanta utan vad man har för halt av D-vitamin i blodet är ju det viktiga. Det är också det man undersökt vid de behandlingsstudier som redan gjorts.
  Sune

  SvaraRadera
 5. Buster.7:18 fm

  Att ms sprids ser jag bekräftat överallt jag läser runt hela världen. Australien har stora trupper i gång på flera teoriområden så de tror jag kommer hitta gåtans lösning.
  -------------------------------------------

  Incidensen av MS har stigit i många länder

  I flera arbeten från bl a de nordiska länderna har vi fått tydliga bevis för en stigande incidens. I Danmark steg incidensen från 4.1 på 1970-talet till 5.0 under 1980-talet.

  I en avhandling från Umeå visade Peter Sundström att incidensen i Västerbotten under 1990-talet var 5.2. Norge är kanske det mest slående exemplet bland de nordiska länderna. I Oslo ökade incidensen under en 20-årsperiod från 3.6 under 1970-talet till 8.7 i mitten av 1990-talet.

  Även utanför Norden har ökande incidens beskrivits från många länder. Den allra högsta siffran har rapporterats från Alberta-provinsen i Canada, där incidensen år 2004 hade stigit till 24 (dvs för varje 100,000 personer insjuknade 24 stycken i MS under år 2004).
  ------------------

  http://www.ms-portalen.se/laer-mer-om-ms/artikel-4-431.htm

  SvaraRadera
 6. Buster.7:33 em

  Nu börjar jag bli onödigt envis men jag tror som Magnhild.
  Ett viktigt steg är att inga nya ms fall skall uppkomma.
  Sjukdomen går som en lavin så ett STOPP måste ske.
  ------------------------------------------------------
  Magnhilds text nedan..

  Risken för en individ att insjukna i MS kan därför leda till att man kan förhindra insjuknande i MS. Detta bör därför ha hög prioritet – inte minst med tanke på patienternas lidande och försämrade livskvalitet och samhällets kostnader.
  -------------------------

  http://www.ms-portalen.se/laer-mer-om-ms/artikel-4-431.htm


  Av: Docent MAGNHILD SANDBERG


  SvaraRadera
 7. Här en studie vars titel lyder att MS är till stora delar förebyggbar... http://www.overcomingmultiplesclerosis.org/News-And-Events/Whats-New-Out-There/Detail/MS+largely+preventable+with+attention+to+modifiable+risk+factors/

  Sune

  SvaraRadera
 8. Buster.8:39 fm

  hmm..

  Undra hur förekomsten av ms skulle se ut om flortanten gav en tablett D vitamin på 70 och 80 talet.
  ----------------------------------------

  http://www.youtube.com/watch?v=M-mT5F2eieE

  SvaraRadera