Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

lördag, augusti 08, 2009

Forskning om kost och MS

Göran Samuelsson, Pernilla Andersson, Pugh Rogefält, Plura Jonsson och Anders Glenmark på packmopedturné i sommar. I kväll var de i Rackstadmuseéts park i Arvika.


Vid Oregon Health and Science University skall nu en studie göras för utröna huruvida lågfettsdiet är välgörande för MS patienter.

Förutom att undersöka kartläggning av patientens MS symtom och undersökningar av neurolog skall forskarna försöka avgöra huruvida lågfetts diet inverkar fysiskt på hjärnan medelst magnetkamera. Vijayshree Yadav är professor i neurologi vid ovanstående universitet. Han fick sin grundläggande utbildning vid Sarojini Maidu Medical College i Agra, India. ( Minns Hans Rosling professor i internationell hälsa och skapare av Gapminder stiftelsen reaktion vid sitt första möte med Indien och indiska medicinstudenter. Han kom dit som svensk medicinstudent och trodde att han kom till ett uland i medicin, och att hans svenska kunskaper var långt bättre. Han kom snart underfund med att de indiska studenterna kunde mycket mer är han själv. Han blev av med en fördom. Sedan har han med hjälp av Gapminder försökt att avskaffa många fördomar.) Vi måste få mera kunskaper och mindre fördomar inte bara om världens tillstånd utan också om kroniska sjukdomar och MS. -det får man genom forskning.

Vijayshree Yadav har gjort flera studier om KAM( komplementär, alternativ medicin) terapi vid MS. / Själv uppfattar jag inte diet som KAM. Vi måste ju alla äta. Att föda kan påverka hälsotillståndet är ju väl känt även om det ibland uppstår strid om hur. Jämför den agiterade fettdiskussionen i Sverige. Om det sedan skulle kunna påverka en inflammatorisk sjukdom som MS skulle inte förvåna mig. Det verkar ju som den påverkar inflammatoriska sjukdomar som RA, depression, ateroscleros så varför inte MS. Som jag sagt tidigare finns det ganska starka studier av RL Swank som också var professor i neurologi i Oregon. Sedan finns det mindre studier. Men än så länge kan man bara tro att det hjälper men mycket talar för det. Jag har träffat på 2 st som haft MS mycket lång tid och hållit diet i över 30 år med bland annat reduktion av mättade fetter. Jag har inte hållit diet mer än tre år, men tycker jag förbättrats under den här tiden. En eller två eller tre svalor gör ingen sommar. Tre fall bevisar inte ett dugg. /Gedigna undersökningar gör det. Jag välkomnar en seriös undersökningar om kost och MS.

Man håller på att rekrytera 54 MS patienter till studien. Hälften kommer att ta del av ett 10 dagar intensivt program där man får lära sig om diet, laga låg fettskost enligt den speciella dieten. Sedan skall man följa denna diet i 12 månader.

De kommer att följas genom frågeformulär och genom magnetkameraundersökningar. Den andra delen av gruppen kommer att observeras som kontrollgrupp.

Det finns vissa svårigheter med det, blir inte placeboeffekten större för den grupp som det satsas på intensivt i början. Å andra sidan kan placeboeffekten påverka MRI resultat?!
Den diet som man kommer att följa är Mc Doughall Diet. Den är låg på fetter och använder mycket kolhydrater som potatis, majs, ris, bönor, bröd, frukt och grönsaker. Inget kött, inte ens fiak. Mc Doughall tolkar Swanks studier så att det är det låga fettet som gör susen. Beträffande essentiella fleromättade fetter är fynden ej entydiga säger han. Han skiljer inte mellan omega-3 och omega-6 , vilket bland annat i en nylig studie visade sig kunna ha stor betydelse./ Omega 6 ökar risken för ulcerös colit. Jag är därför lite skeptisk till Mc Doughall dieten.

Men det skall ändå bli intressant att få ta del av den här studien. På ett sätt är det kanske bra att man använder bara faktorn lågdiet kost och inte blandar in flera faktorer i studien. Då kan man ju studera omega-3 separat och omega-6. Det borde också gå att plocka ut något ur den stora europeiska studien om MS och diet på samma sätt som diet och ulcerös colit. Dessutom väntar vi på svar på en norsk studie om omega-3 och d vitamin. Den är färdig men ej rapporterad. Dock planeras en studie med omega-6. Det verkar nästan kontraindicerat tror jag. Omega-6 finns väldigt gott om i västerländsk kost med undantag av GLA. Via omega-6 produceras proinflammatoriska cytokiner. Men det är en studie där man isolerar ett ämne vilket är bra.

Best bet studien har preliminärrapporterats. Där mådde man bättre med den dieten men såg vad jag minns inte några resultat på MRI. Man hade gått ned ganska lite i vikt och lika i både gruppen som åt BBD och kontrollgruppen. Det tycker jag tyder på att man inte varit speciell följsam till diet plus att kontrollgruppen kanske gjort något åt sin kost i BBD riktning.???



2 kommentarer:

  1. Svårt med koststudier tycker jag. Rent generellt finns "experter" som hävdar att det finns bra stöd för att god hälsa hör samman med:
    a) lågfettdiet
    b) vegetarisk diet
    c) paleolitdiet
    d) lchf

    o.s.v. och det säger sig ju självt att antingen har de flesta fel eller så spelar kosten inte särskilt stor roll alternativt att det viktiga är att hålla sig till naturlig kost.

    Vad gäller anekdotiska belägg vid just MS så finns det även för t.ex. LCHF som åtminstone vad gäller fetthalt och typ torde vara ganska rakt motsatt Swanks diet.

    Själv har jag ju testat såväl lågfetthögkolhydratsdiet som specific carbohydrate diet (påminner om paleolitkost men med tillägg av hemgjord yogurt där jag fuskade och använde a-fil istället - idén är annars att ta bort kolhydrater som är svårare att absorbera om matsmältningen inte fungerar bra, varför endast enkla kolhydrater i naturlig mängd tillåts, d.v.s. t.ex. frukt med låg sackaroshalt, juice skall spädas mycket et.c.) samt en mer moderat lchf-variant. Just nu följer jag denna sistnämnda kost och äter normal proteinmängd, ej fettsnålt men inte hur överdrivet fettrikt som helst heller, samt grönsaker, bär, nötter och även en del frukt och majs. Jag har framför allt märkt en skillnad i hungernivå, så att jag aldrig blir vrålhungrig på denna kost och inte heller jobbigt sugen. Det räcker med 3 mål mat per dag. Men jag tycker mig också ha märkt en positiv effekt på mina nervsmärtor och i övrigt känsliga urogentitala område som behöver fungera hyfsat i.a.f. i.o.m. att jag RIKar. Jag kombinerar även med tillägg av omega-3 dagligen vilket jag också tyckt mig märka en positiv effekt av.

    Det är ett tve-eggat svärd detta med dieter. Ibland kan man åtminstone i enskilda fall märka så klar skillnad på en viss diet kanske efter att man provat flera dieter så att det knappast kan vara fråga om enbart placebo. Men på samma sätt som det kan finnas en enorm positiv kraft i känslan att kunna påverka sin situation så kan dietråd och kanske framför allt dubbeltydig information nog också skapa onödig rädsla och en "omvänd placeboeffekt". Det är ett svårt område och kosten är viktig också identitetsmässigt.

    SvaraRadera
  2. Hej Ulrika,

    Jag har funderat en del på det här med lchf och ex.vis Swanks diet och tror att det också finns en del gemensamt, i varje fall i den Jelinekska varianten. Och det är synen på omega-6. Båda vill dra ned på den typen av fett. I lchf vill man ersätta den med mättade fetter och enligt Jelinek ska man dra ned på båda typerna.
    Vad jag förstår finns en del vetenskapligt evidens för att kost har betydelse vid en del inflammatoriska ( autoimmuna ) sjukdomar som ateroscleros och reumatoid artrit och där tycks det i varje fall beträffande RA ha med cytokinerna (proinflammatoriska och antiinflammatoriska att göra och förhållandet mellan omega6 /omega 3). Se även inlägget om ulcerös colit.
    Sen finns givetvis placeboeffekt i det här liksom i mången annan terapi. Det här med negativ placeboeffekt tycker jag kan se i allt som har med det informationsflöde om hälsa som finns i än den ena än den andra riktningen.

    En dag kommer nog mera klara besked. Bland annat borde det gå att undersöka MS i EPIC studien likaväl som ulcerös colit.


    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera