Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, juni 28, 2011

Healthy Eating Diet -Äta nyttigt dieten.Att äta nyttigt ” Healthy Eating” av är ett program lanserat av institutionen för nutrition vid Harvard School of Public Health.. Man har bland annat lanserat en ny hälsopyramid Healthy Eating Pyramid eftersom man ansåg att den gamla från 1992 var dåligt underbyggd, bland annat var basen spannmålsprodukter- syftet var att ersätta fetter med kolhydrater- men forskningen visa att alla fetter är inte dåliga och alla kolhydrater inte bra. Man har därför gjort en egen matpyramid. En av forskarna Willett bakom pyramiden var i Sverige 2010. Besöket skildrades olika av olika personer beroende på var man hade sin  utgångspunkt.

Texter och budskap kan uppfattas olika
Först från en intervju med Svenska Dagbladet:Raffinerade kolhydrater är minst lika skadligt för hälsan som för mycket mättat fett och det behövs ett förändrat fokus i folkhälsoarbetet för att varna för snabba kolhydrater.”. Han anser att man skall ha en mer balanserad syn på kost. ”Raffinerat mjöl och socker, inte minst i läsk, är en av de största orsakerna till fetma, ökad insulinresistens och diabetes. Om man istället äter fullkorn blir insulinpåslaget mindre. Dessutom följer många nyttigheter på köpet.
Kostdoktorn hörde Willett också vid Sverigevisiten och skriver: ”Själv gav han inte intryck av att vara särskilt orolig över mättat fett. Men han gick inte lika långt som i Danmark härom dagen, där han tydligen sade till tidningar att det finns inte skuggan av bevis för att mättat fett är skadligt. ”

I danska artikeln Verdens førende ernæringsforsker: Fedt ikke farligt står det ”»Konklusionen är att det är mycket liten skillnad på att utvecjka hjärt-kärlsjukdomar om fettet utbytts mot kolhydratater. Det finns det massor av bevis på” Vidare hade Willett sagt: ” exempel från flera studier bekräftar att mättat fett inte i sig ökar risken att dö i en hjärtattack”. Willett sa att mättat fett höjer kolesterolvärdena men både det goda och det dåliga och det är balansen mellan dessa som är viktig för utveckling av sjukdomar i hjärta och kärl. ”Han visade istället resultat från studier som utförts vid Harvard, där slutsatsen var att de fleromättade fettsyrorna som finns i bland annat vegetabiliska oljor och fisk minskar risken för hjärtsjukdom betydligt mer än mättat fett ökar.” 

Min tolkning:  vad Willett egentligen sa var att av fetter skall man nog välja omega 3 plus vegetabiliska oljor av typ olivolja och rapsolja samt spola raffinerat socker.


Healthy Eating programmet vid Harvard har också lanserat råd vars syfte är att man skall äta så hälsosamt som möjligt.
  1. Första rådet är: Välj goda kolhydrater men välj inte inga kolhydrater. Fullkornsprodukter är bäst.
  2. Det är viktigt varifrån du får proteinerna. Fisk, kyckling, nötter och bönor är bästa proteinkällorna.
  3. Välj hälsosamma fetter men begränsa mättade fetter och undvik transfetter. Oljor från växtvärlden, nötter och fisk är de bästa källorna. Kolesterol omnämns speciellt. Det är viktigt att ha bra kolesterolvärlden, dvs låga men det betyder inte att man helt skall undvika kolesterol. Det är i stället så att höga kolesterolvärlden beror på den mix av fetter man äter.
  4. Välj fiberrik mat, fullkorn, grönsaker och frukt
  5. Ät mer grönsaker och frukt. Titta på färger och välj varierade. Mörkgrönt, gul, orange, rött (och blått som i blåbär skulle jag vilja tillägga).
  6. Kalcium är viktigt. Finns i mjölk men det är inte den enda eller ens den bästa källan skriver man. Finns i en del gröna grönsaker bland annat grönkål samt i bönor.
  7. Vatten är det som bäst släcker törsten. Sluta med sockrade drycker och var försiktig med mjölk och juicer.
  8. Ät mindre salt. Salt kan höja blodtrycket.
  9. Alkohol kan vara nyttigt- men inte för alla. En på tio av alla män är alkoholmissbrukare. Risken är alltså hög att utveckla missbruk. Det kan vara lätt att tänka är ett glas rött om dagen nyttigt måste ju två vara ännu bättre. Och varför inte tre och  … .... ..... .......
  10. En multivitamin per dag. Jag är inte säker på att detta är ett gott råd. Det finns en metastudie som säger tvärtom. D-vitamin och B vitamin kan jag däremot hålla med om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar