Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, juni 11, 2011

Om neuroplasticitet- Nico har bara en halv hjärna men är nu konstnär.Nico har bara halva hjärnan kvar efter att höger hjärnhalva opererades bort då han var tre år på grund av att han hade en mycket svår epilepsi. Genom att höger hjärnhalva togs bort kunde man eliminera epilesin som spred sig från hö lob. Det finns bara lite grann kvar av hö hjärnhalva, dvs de mörka öarna i det gråa på vänster sida av bilden ( höger hjärnhalva).
Magnetkamerabild av Nicos hjärna. Det ljusa är bortopererad hjärnvävnad.

Nico är nu vuxen. Eftersom man tog bort höger hjärnhalva som är betydelsefull för vår visuella uppfattning sa man att han aldrig skulle kunna rita och liknande. Men Rico ville annorlunda, han kom att ägna sig åt målning och är konstnär. Han är dessutom kognitivt normal och var bättre än genomsnittet på olika test i skolan. Han har en del problem med vänster sidas motorik och känsel. Höger hjärnhalva har härbergerar vänster sida av kroppens center för rörelser och känsel och vä hjärnhalva höger kroppshalvas motorik och sensibilitet.

Nico opererades då han var tre och vid den åldern finns mycket utvecklingspotential kvar på grund av hjärnans utvecklingsplasticitet. Men hjärnan har också kvar en förmåga att utvecklas till exempel efter skador. Roligt att veta detta om man har skador på hjärnan efter olyckor, stroke och annat. Kurt Fischer, professor vid Harvard  i videon, säger att fysisk aktivitet, emotionellt engagemang är viktigt vid bland annat inlärning, för att hjärnan skall utvecklas. Kanske finns där något samband med varför man funnit att fysiskt aktiv aktivitet är välgörande vid hjärnsjukdomar typ MS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar