Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, juni 29, 2011

Judy Graham diet.Judy Graham är en engelsk journalist som fick MS på 70-talet. Hon engagerade sig i en grupp ARMS, Action for Research into Multiple Sclerosis.Gruppen bildades av ett antal MS patienter som kände sig otåliga över avsaknaden av behandlingar efter att de fått diagnosen. ARMS lyckades få till stånd en studie avseende MS och kost. Den pågick i 34 månader, och av de ursprugliga 200 personerna blev 83 kvar i studien. Man råddes minska intaget mättat fett och öka det fleromättade samt öka antioxidanter genom kosten utan tillskott. Det var alltså en ganska svår diet att följa. Av de som följde den blev det ingen försämring av handikappet under de nästan tre år som studien pågick medan de som inte följde den försämrades avseende progressionen. Professorn i näringsforskning vid universitetet i Nottingham Michael Crawford var bland annat en av forskarna.

Den här kosten har en av mina vänner följt i mer än 30 år. Den ser ut så här som hon uppfattat det .
Man skall undvika mejeriprodukter med hög halt av fett och all mat som lagats med smör, grädde eller hård ost. Likaså processade köttvaror som paté, korv, hamburgare och pajer. Av spannmålsprodukter kakor, kex och liknande som dessutom ofta innehåller transfetter.. Man skall undvika rött kött och fläskkött. Vilt, kyckling och lamm kan man äta.

Regelbundet bör man äta minst tre mål fisk i veckan, en stor portion med mörkgröna grönsaker dagligen, råa grönsaker varje dag i en sallad.
Krossade linfrön varje.
Färsk frukt varje dag.
Tag bort synligt fett innan tillagning. Ät ej skinnet på kalkon eller kyckling.
Undvik mättat fett från djurvärlden som smör, ister, grädde och ost.
Ät fullkorn men undvik raffinerade kakor och bröd liksom raffinerat socker och sötsaker.

Egentligen kanske det inte finns någon Judy Graham diet eftersom hon inte alltid följt den själv och dessutom i en bok som kom nyligen gav så mycket råd om olika behandlingar, tillskott och alternativ att det kändes förvirrande. Min vän har dock följt dieten med gott resultat.

2 kommentarer:

 1. Den dieten verkar lite svår att följa...
  Hej!
  Vet inte om det har med min sjukdom (Ms) att göra men jag tål nästan inte mjölkproteinet alls. Mjölkprodukter leder till toalettbesök. (tål dock små mängder)
  Tål heller inte feta produkter såsom bacon, fet korv osv.
  Har ingen aning om detta har med min sjukdom att göra men ovanstående inlägg verkar ju intressant...

  MVH / Lasse E.

  SvaraRadera
 2. Hej Lasse,

  Jag tror man får man utgår från vad som fungerar. Själv började jag med stenåldersdiet pga glutenintolerans plus att jag läst någonstans om misstanke samband MS och mjölkprotein.
  Sen läste jag George Jelineks bok Taking Control of Multiple Sclerosis och då skar jag bort även mättade fetter och rött kött över huvudtaget. Äter nu fisk, skaldjur, vilt, kyckling utan skinn, kalkon. Jag tog också bort alla margariner och liknande. Det kändes rätt tufft. Men nu tycker jag att det fungerar bra. Min kost ligger egentligen ganska nära medelhavskost.

  Så visst verkar det svårt att följa men efter ett tag så funkar det väl.

  Om kost fungerar mot MS. Vet man väl inte säkert, men jag har i varje fall blivit bättre successivt. Vad Jelinek skriver om MS och kost är också övertygande.
  Men jag har också tränat mycket, har mindre stress, tar D-vitamin samt är dessutom ute i solen mer än tidigare. Jag vill tro att det är en kombination av alltihop.

  Hälsningar
  Sune Ö

  SvaraRadera