Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, juni 25, 2011

Olivolja kan skydda mot stroke


På Medscape läser jag mer om den studie som talar mycket starkt för att olivolja skyddar mot stroke, dvs det är starkt samband statistisk. Undersökningen är gjord på 7600 äldre och visade att de med hög konsumtion av olivolja hade lägre insjuknanden under den 5 årsperiod man följde dem efter att man kontrollerat resultatet för confounding factor, dvs faktorer som skulle kunna påverka resultatet som annat man äter, blodlipider, livstilsfaktorer.
Undersökningen var gjord i Bordeau i Frankrike av Cecilia Samieri.
Samieris kommentar: …. det starka sambandet mellan olivoljekonsumtion och lägre strokeinsjuknanden gör att man bör se över dietrekommendationerna..
Studien fann att läsa den 15 juni i Neurology

Nicholaos Scarmeas från Columbia University i New York kommenterar studie liksom Luc Dauchet Pasteur Institutet i Frankrike:

De säger att undersökning av relationen mellan medelhavsdiet och neurologiska sjukdomar har början ganska nyligen och tyder på att det är bra för Alzheimers sjd, milda kognitiva störningar, essentiell tremor ( ( en typ av darrningar som kommer hos en del personer efter 40. Man vet inte orsaken) , parkinson och stroke. ( Låt oss hoppas att det är bra mot MS också??)
De vill dock att man skall göra randomiserade interventioner- kanske de menar att det skall blindas, och man skall slumpas ut i grupperna. Frågan är dock hur genomförbart det är i låt säga fem år.
Kanske har olivoljan andra nyttiga effekter frågar man, kanske äter de som tog olivolja också andra nyttigheter ( vad jag förstod kontrollerade man för detta.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar