Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, juni 29, 2011

LCHF kost eller Atkin's diet


En av föregångarna inom LCHF kosten var läkaren Atkin. Han skrev böcker som blev mycket uppskattade av en stor publik och han vann en grupp anhängare. I Sverige finns ett antal personer som lanserat kosten och den har under senare tid slagit igenom. I Västerbotten såg man under en lång tid att konsumtionen av grönsaker och frukt steg och intaget av fett minskade. Nu har den trenden vänt och nu stiger intaget av fett igen och grönsaker och frukt minskar; sannolikt ligger intresset för LCHF dieten bakom.
Läkaren Annika Dahlquist blev uppmärksammad därför att hennes kostrekommendationer om LCHF till diabetiker anmäldes till socialstyrelsen. Man prövade detta och kom fram till att det var i enlighet med vetenskap att rekommendera denna kost åtminstone på kort sikt. Långsiktig effekt av kosten var oprövad.
Vad är det som säger att all mat under stenåldern  var riktig mat?

För närvarande är kostdoktorn Andreas Eenfeldt ett hett namn inom LCHF fältet. Han driver Sveriges största hälsoblogg, föreläser och har i år givit ut boken Matrevolutionen som såldes första veckan i 10 000 exemplar.
Det finns en hel del andra profiler som också propagerar för denna kost.


LCHF kost- vad är det?

Det är förkortning till engelskans Low carb high fat, dvs låga kolhydrater och hög fett diet. Som jag uppfattar den är den precis detta- en diet där man skall skära bort kolhydrater och fritt äta fetter.

Fetter Man kan fritt äta alla fetter utom transfetter och möjligen omega-6-oljor. Man rekommenderar att man skall ta extra mättade fetter till olika koster. Äter man yoghurt till frukost sitter det inte illa med en god del grädde i yoghurten, och har man dessutom kokosflingor i müslin är det i enlighet med riktlinjerna. Kort sagt rikligt med fetter och gärna mättade. De är helt ofarliga och utgör ”riktig” mat.

Proteiner talar man inte så mycket om, även om det finns forskning som säger att LCHF-kost gör att man äter mycket proteiner, kött av olika slag och det är just detta som gör att man blir mätt av LCHF-kost och inte fetter. Om fetter skriver Annika Dahlqvist proteinmaten (kött, fisk, ost , ägg) kan vi äta ”lagom” av.

Kolhydrater Man skall äta så litet som möjligt av kolhydrater. Socker och stärkelse skall man inte äta. Just fokuseringen på de snabba kolhydraterna är dietens styrka. Men många LCHF:are går också vidare och hävdar att frukt är godis. Annica Dahlqvist skriver: Du får äta lite av: Bönor, linser, frukt. Kostdoktorn formulerar det såhär: Frukt. Mycket socker. Ät undantagsvis som naturligt godis. Om stärkelse skriver Andreas Eenfeldt följande: Bröd, pasta, ris, potatis, pommes frites, chips, gröt, müsli och så vidare. Fullkornsprodukter« är bara mindre dåliga.'

Kostdoktorn hyllar Harvardprofessorn Willett i ett inlägg på sin blogg som han kallar Legendariske Willett och hänvisar där till en dansk artikel, där denne säger att fetternas farlighet är överdriven. Vad Kostdoktorn inte säger är att i samma artikel står att ökning av fleromättade fetter typ omega-3 är nyttiga och ger mindre risk för hjärtkärlsjukdomar än vad mättade fetter ökar det. Myndigheters råd om att äta kolhydrater i stället för fett har lett till att man konsumerar snabba kolhydrater i stället för mättade fetter, vilket knappast befrämjar hälsan (svängande blodsocker, höga glukosvärden som ger höga insulininsöndringar och därmed hungerkänslor). Detta är en viktig och bra del av LCHF. Däremot rekommenderar Willett fortfarande i sin kostpyramid att man skall vara försiktig med mättade fetter. Sidan uppdaterad 2011.
Kostdoktorn var också på Willetts föreläsning men han skrev inte något om fullkorn. Kanske sa inte Willet något om det, men i en intervju i SVD säger Willett följande:
Ett korn är bland det mest livskraftiga som finns. Inom sitt skal bär det alla de oljor och näringsämnen som behövs för att börja gro, kanske flera år senare. I kvarnen tas allt det nyttiga bort utom kärnan av stärkelse. Det nyttiga ges som foder till djuren för att de ska växa snabbare. Den vita stärkelsen som blir kvar ges till oss så att vi får diabetes ” 

Ganska nyligen kom Willett och flera med en studie som visade vad man skulle göra för att behålla en normalvikt livet ut, och där fanns att byta ut potatis mot en portion grönsaker varje dag, att äta nyttig yoghurt som påverkar tarmfloran, att dagligen välja fullkornsalternativ samt att äta frukt dagligen. Dessutom skulle man vara fysiskt aktiv. Viktökning gav däremot en extra portion smörgåspålägg, en extra portion potatis, ett glas med sockrad dryck, ett extra glas alkohol samt en timmes tevetittande.

Det är exempel på vad som gör mig frågande om LCHF, varför tar man bara in vad som passar i bilden men negligerar andra fynd. Ta stenålderskost för att se på det från en annan synvinkel. Där hävdar många LCHF att de som levde på stenåldern jagade stora mammutar och andra stora djur och att mycken kost var baserad på det. Denna kost är därför naturlig för oss och därför nyttig. Men vad säger man då om mjölkprodukter, som man rekommenderar, är de inte naturliga? Dessutom finns andra som hävdar att stenålderskost var mycket frukt, grönsaker, fibrer osv. Det känns som man plocka fram vad som passar det andra blundar man för. 
 
Tendensen att tala om riktig mat, naturlig mat känns också som man använder så kallade honnörsord- använder man sådana blir jag misstänksam.

LCHF eller ATKINs-dieten har satt fingret på kolhydraterna och det skall de ha kredit för men de visar inte hela bilden. Om man tittar på viktnedgång så har man ju tittat på olika dieter och funnit att LCHF fungerar bland de bästa och ibland bäst men samtidigt är det endast ett fåtal som det ger kraftigt bra resultat för, andra ger det måttliga resultat och för många knappast någon effekt alls. Och ser man hela bilden så är inte resultaten speciellt imponerande för någon diet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar