Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

fredag, april 27, 2012

DN jämför koster

DN skriver om olika "bantningsmetoder" med rubriken  Färre kolhydrater-då minskar vikten snabbt.
Man skriver att man gjort grundlig genomgång av stora undersökningar för att komma fram till vad som är bäst.  Egentligen kommer man fram till att man går ner med alla dieterna men efter en period  följer man inte dieten lika strikt och viktnedgången planar ut eller går tillbaka.

Lågfetts diet sänker LDL mest av dieterna ( det kolesterol som brukar kallas det onda) Kostdoktorn har dock en annan syn på det, han skriver: Fettsnålt sänker LDL i genomsnitt (men ger farligare små LDL-partiklar – dåligt). Lågkolhydratkost ger motsatt effekt). Låg fett diet sänker triglycerider litet skriver DN . Kostdoktorn skriver Lågkolhydratkost sänker triglycerider (bra). Lågfettskost ger motsatt effekt.  Man kan hitta argument för alla synpunkter om man vill.

Jag tror LCHF har vissa fördelar. Dels är det pedagogiskt och dels tar hänsyn till att det finns en beroendeproblematik i överätandet. Men man missar att förutom fett och salt finns det också en beroendeframkallande faktor hos fett. Den stora nackdelen med LCHF är att en strikt LCHf där man strukit både snabba och långsamma kolhydrater kan sannolikt leda till brister av antioxidanter, fibrer vilket vi också behöver. Sen finns det stora studier som kopplar sjukdomar som de vanligaste cancersjukdomarna till mängd rött kött.

Medelhavsdieten har däremot visat sig kunna skydda mot cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdomar och degenerativa sjukdomar i centrala nervsystemet. Det är inte bara viktnedgång som är viktig. I artikeln tror man att det är den kost som är lättast att hålla på sikt. Kanske men det visar sig att den snabbmaten med pizzor, pommes frites och liknande ökar snabbt  i medelhavsländerna liksom fetma. Jag tycker jag ser fler överviktiga ungdomar på Teneriffa än jag ser i Sverige.

Jag skrev för något år sedan om en studie med jämförelse mellan olika dieter från kolhydratsnål till fettsnål. Det visade ungefär vad som stod i artikeln. Man gick snabbast och lite mer med Atkinsdieten, med tiden var det dock i genomsnitt inte så stora skillnader 2-3 kg. För alla dieterna fanns det patienter som gick ned mycket och dessa var det  givetvis bra för men väger man 20-40 kg för mycket eller mer har 2-3 kg en mindre betydelse men visst något. Det ger knappast diabetesläget bättre eller knälederna eller orken.
Nedan en bild från hur det såg ut. Man följde dieten bra till en början sedan jämnade skillnaderna ut sig.
Sen- apropå rubriken : Är det bra att gå ned snabbt. Hormonerna leptin och ghrelin tycks fortsätta verka mycket lång tid åtminstone sex år.


Vill man veta mer om studien och bilden  klicka här. Egentligen kommer man fram till att man går ner med de olika dieterna, men på ett lite olika sätt.

Kontentan av artikeln blir lite frågor i huvudet.  Fetma, dieter är en hel vetenskap. Berne säger i artikeln i DN att nästa år kommer SBU ut med en rapport om olika dieter.

Det här med övervikt är inte en sak, det är vad man äter, hur mycket man motionerar men än mera kanske vardagsrörelserna- gång i trappor, hur mycket man står, etc, god sömn, hur man trivs med tillvaron. U name it!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar