Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, april 20, 2012

mer om omega-3 forskningen

 har tittat efter reaktioner på den norska studien om omega-3. Det finns många artiklar om att omega-3 inte fungerar vid MS. Det känns nästan som ett sug efter det. Jag har tittat efter om George Jelinek har skrivit något men inte hittat det ännu, men det kommer nog

Emellertid finns det en blog som heter Multiple Schlerosis Research blog. Det är en blogg  där The Barts and the London Neuroimmunology Group vill ta fram den senaste forskningen inom MS  speciellt den forskning gruppen själv håller på med,. Man bedriver bland annat forskning med frågeställningen om MS orsakas av ett virus där bland annat  Epstein-Barr virus (EBV) är aktuellt. Man har startat ett projekt kallat Charcotprojektet  där man vill utveckla en studie för att undersöka om en specifik anti-viral terapi som är riktat just mot Epstein-Barr virus.
Bloggen är skriven  för människor med MS och för anhöriga, där man försöker följa aktuell forskning och tolka den. "interpreting good, bad and other research news".

Så här skriver man om undersökningen:
Det finns många mänskor därute som tar omega-3 oljor. Denna studie misslyckas med att ge något evidens /bevis som stödjer användningen av detta kosttillskott vid kontroll av skovvis förlöpande MS. Alltså ytterligare ett exempel på den hur begränsad nyttan är av tillskott.
Emellertid, är detta den rätta typen av MS man har studerat. I våra egna studier med omega 3 vid experimentella modeller av MS, har vi i själva verket inte funnit något evidens som visar att detta  hämmar den immunitet som driver skovförlöpande MS. Däremot i vissa fall har vi funnit en välgörande effekt i att begränsa nervskador liknande dem som skulle ha påverkan vid progressiv snarare än skovförlöpande MS. Emellertid som alltid som alltid det finns inget säkert bevis att det påverkar MS på ett positivt sätt.

Den aktuella videon är lite fängslande, det är från Idol Korea, och jag fascineras av hur programledarna tar hand om den som skall uppträda. Det finns en mänsklighet och värme där som jag inte känner igen från svenska eller amerikanska idol. Kanske en tillfällighet eller?

 


4 kommentarer:

 1. Jag tror inte att omega-3 i sig kan påverka sjukdomen men i kombination med d-vitamin och annat tror jag det kan ha effekt.
  Vad tror du om just kombinationen?

  Här tror man ju att en kombination av vitaminer tillsammans med omega-3 kan ha effekt...

  http://www.ehdin.com/?id=526

  Hälsningar
  Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den norska studien man refererar till på Sanna Ehdins sida är en förstudie till den aktuella studien. en skillnad tycks vara att det fanns kostrådgivning kopplat till patienterna i den studien och det var om jag minns rätt även kostexperten som stod som huvudnamn ( Nordvik) Man undersökte alltså mer än just tillskottet av fiskolja.
   Studien var dessutom mindre och slumpen kunde spela större roll här. Även den aktuella studien är liten. Jämför med fas II studier om läkemedel-de har ofta större grupper men man kan ändå inte dra säkra slutsatser från dem.

   Om kombinationen D-vitamin och omega-3 vet jag bara att det förekommer ju en del av båda i fet fisk, och intaget av fet fisk är ju något som skulle kunna förklara hur risken för MS fördelar sig i Norge.
   Mer MS i söder, Oslo och inland än i kustlandet i Norr- samtidigt äter man mindre (fet ) fisk i samma områden.
   Om kombinationen D-vitamin och omega-3 rent biokemiskt skulle kunna inverka vet jag inget om.

   Däremot tror jag ( obs inte vet) att kombinationen omega-3 , reduktion av mättade fetter och omega-6 kan påverka de biologiska membranen och därmed hur pass sköra de är. Det finns mycket att reda ut här.
   hälsningar
   Sune

   Radera
 2. Anonym3:11 em

  Borde inte Omega 3 intaget vara beroende av dos? I studien fick deltagarna 2 gram om dagen. Kanske hade resultatet varit annorlunda med +5 gram.
  Hur såg blodfetter ut mellan de två grupperna efter studien?

  SvaraRadera
 3. Anonym: Jag läste det här i rapporten om blodfetter:Serum analyses of fatty acids showed an increase in ω-3 fatty acids (mean difference, 7.60; 95% CI, 5.57 to 7.91; P < .001) in the patients treated with ω-3 fatty acids compared with the placebo group, vilket var ganska naturligt. Men egentligen är kanske det som är intressant hur såg det ut i de biologiska membranen, hade deras sammansättning ändrats.
  Vad åt man i övrigt? I en intervju såg jag att man Torgeirson talade om tran och i så fall finns kanske både A vitaminer och D vitaminer i tillskottet och A vitaminer tros motverka D vitaminer enligt vissa.
  Spontant om man äter fiskolja minskar man då ned på fisk?
  Kan man inte lukta sig till att det är fiskolja man får?Placeboeffekten.
  Själv skulle jag nog inte klara av att ta så mycket mer än vad som gavs i studien men det är individuellt.  Sune

  SvaraRadera