Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, april 23, 2012

Mats Humble föreläser om D-vitamin på Naturhistoriska Riksmuseet den 28/10 2011

2 kommentarer:

 1. Anonym5:05 em

  Tack Sune för att du länkade denna klargörande och övertygande film.
  Passar också på att tacka för hela din blogg. Den har varit en stor inspiration i mitt letande efter att hälsa och läkning som MS-diagnostiserad.
  Jag är tillräckligt övertygad om att det är en riktigt bra idé att äta sunt och följer Swanks råd men har också uteslutit gluten då jag tycker mig märka att det minska mina smärtor avsevärt. En liten jäkel i mitt huvud kan inte låta bli ifrågasätta om det egentligen spelar roll... B Gates dog ju trots försök med diet mm, och killen som youtubar om sitt försök med kost verkar ju inte heller het övertygande.
  Jag skulle så gärna se mer forskning på detta område. Vad är mest verksamt; att utesluta mjölkproteinet eller hålla ner mättade fettet?
  Tack och vänliga hälsningar
  Lotta Kasche

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta,
  Tack för din kommentar. Beträffande kost är det inte så lätt att svara på, men jag tycker att Swanks 35 åriga studie är stark där skovfrekvensen minskade till 1/2 var tionde år.
  Jag ser det egentligen så här att jag äter en medelhavskost som har visat sig vara nyttig för de flesta mänskor genom att förebygga vanliga cancrar, hjärt och kärlsjukdomar samt degenerativa hjärnsjukdomar. Sedan har jag manipulerat den lite genom att stryka mjölkprodukter och mycket mättade fetter. Om den inte hjälper mot MS är den ändå bra.
  Gluten äter jag inte pga glutenintolerans.

  Sedan tror jag att det är bra om man kan minska på stress, försöka sova bra, att träna regelbundet med vad som passar, D-vitamin ,
  vilket allt i kombination innebär att man i alla fall gjort vad man kan. Det är i alla fall bra för den allmänna hälsan och då är det ju bra för mig också.

  Men jag tror inte att detta botar MS men det underlättar att leva med det. Kosten gör bland annat att man blir lättare och rör sig lättare. Träningen gör att man får bättre styrka, kondition vilket också gör att man klarar mer. Minskad stress och sömn gör att man psykiskt mår bättre, har lättare att vara hoppfull.
  D-vitaminer är det mycket som talar för har betydelse för MS sjukdomen.
  Så egentligen kan jag inte svara på din fråga mer än att om man utesluter mjölkprodukter utesluter man mjölkproteiner men också mycket mättade fetter.
  Sune

  SvaraRadera