En
norsk studie ledd av Öivind Torkildsen vid Norwegian Multiple
Sclerosis Competence Centre, Department of Neurology, Haukelands
universitetssjukhus har undersökt effekterna av omega-3 tillskott
vid MS. Det är en studie som pågått i flera år och som avslutades
2008; jag har efterlyst studieresultatet i flera år men nu har det
alltså publicerats på Arch
Neuro, First on line.
Anledningen
till att jag efterlyst den är att det tidigare gjorts en mindre
studie där man fann ett samband, men nu vid den här lite större
studien har man inte funnit någon effekt av behandling med ω-3
tillskott. Det negativa resultatet är kanske också orsaken till att
man inte publicerat den tidigare. Negativa studier är svårare att
få publicerade även om de är lika viktiga. Observera att här
kommer jag nog inte vara helt objektiv eftersom jag har positiva
erfarenheter av kost. Man kan säga att jag har en viss bias.
Studien
omfattade 92 patienter där häften fick ω
-3 kapslar och hälften placebo. Detta är mycket bra att man använt
placebo; i tidigare undersökningar har det använt alternativa
kapslar med exvis omega-6 eller olivolja.
Behandling
Först fick alla enbart kapslar i 6 månader och sedan sattes det in
behandling med interferon beta-1 a44 mg intramuskulärt 3 dagar i
veckan i ytterligare 18 månader. Sammanlagd behandlingstid 24
månader.
Dosen
ω-3
man fick var 1350 mg EPA och 850 DHA dagligen. Mina 1000 mg kapslar
innehåller EPA 300 mg och DHA 200. Dosen motsvarar ungefär hur
mycket ω-3 jag tog i början, numera tar jag mindre.
Utvärdering:
MRI och kliniskt status med EDSS
Resultat
Beträffande MRI fann man ingen skillnad på magnetkamera avseende
lesioner som läckte kontrast ( tydande på aktiv inflammation) under
de första sex månaderna.
Vid
uppföljning 6 och 24 månader fann man heller ingen skillnad i nya
skov.
Andelen
som ej försämrats i EDSS var 70 procent i båda grupperna. Man fann
ingen skillnad beträffande skattning av livskvalitet, fatigue.
Man fann inga risker med behandlingen.
Man fann inga risker med behandlingen.
Författarnas
slutsatser:
Inga välgörande effekter av tillskott med ω-3 vid MS.
I
en kommentar
till studien säger de dock att studien var för liten för att
upptäcka små eller medelstora effekter – de skriver också att
dosen omega-6 i placebopillret var försumbart eftersom det redan
ingår så mycket av detta i kost i Norge.
Professorn
i neurologi vid MS avdelningen vid University of Miami Miller School
of Medicin kommenterar: Det förvånar mig inte att omgea-3 fettsyror
inte har någon effekt på MS. Jag har aldrig betraktat omega-3
fettsyror som att de har några effekter på MS och jag har en massa
patienter som tar dessa till skott för hjärthälsan, säger han.
Han säger att denna studie gör inte att jag ändrar mina råd om
att ta omega-3 tillskott av andra skäl.
Det hela ändrar inte min form av diet, eftersom den i princip går ut på att minska fetter, både mättade och omega-6 samt öka fetter i form av omega-3 samt olivolja . Här har man bara lagt till omega-3 utan någon annan ändring.
Omega-3 medverkar vid produktionen av cytokiner (signalsubstanser i immunförsvaret) som är antiinflammatoriska | omega-6 medverkar vid produktionen av cytokiner som är proinflammatoriska. | Mättade fetter är också med och konkurrerar om samma biologiska enzym som omega-3 och-6 |
Roy L Swanks undersökning gick främst ut på att minska intaget av mättade fetter, och de som inte lyckades att radikalt göra det såg inga hälsosamma effekter. De som minskade intaget till under 15 g dag hade en gynnsam utveckling av sin MS.
Det handlar också om vilka fetter som finns i lagret. Fettsyrorna lagras i biologiska membran.
I konkurrenssituationer är det viktigt hur mycket det finns av var och en. Jag tror inte att jag hade speciellt mycket omega-3 under en lång tid av mitt liv eftersom jag då inte åt fisk.
Mättade fetter konkurrerar med de övriga fetterna om plats i de biologiska membran som avgränsar alla biologiska celler, så också nervceller och gliaceller och de myelinproducerande oligodendrocyterna. Då fetterna konkurrerar med varandra, delas samma kemiska vägar i viss mån, och där drar ofta omega-3 kortaste strået då det skall bildas exempelvis antiinflammatoriska signalsubstanser. Finns det dessutom litet av omega-3 i lagret så blir det en dålig balans mellan anti och proinflammatoriska substanser. Undersökningar har konfirmerat att MS patienter i samband med skov har ökad halt mättade fetter i biologiska membran.
Är det så att fleromättade fettsyror ger smidigare biologiska membran, mer motståndskraftiga mot skador. Mättade ger mera spröda och mera lättskadade membran
Mättade fetter har en högre kokpunkt. Sätt in rapsolja, olivolja och smör i kylskåpet ser man vilka som blir hårdast. Olivoljan ligger mitt emellan och förändras i kylskåpet, blir kornig, smöret blir hårt och rapsoljan klaras sig bättre ( innehåller omega-3 i ganska stor mängd).
En teori bakom att ändra fettet i kosten till de med lägre kokpunkt är att de ger starkare cellmembran, som är smidigare, mera plastiska medan de med högre kokpunkt ger sprödare och hårdare membran.
Utifrån det här har troligen undersökningen inte så stor relevans avseende kost och MS.
Det finns också andra tänkbara ideer. Kanske är det D-vitaminet i fet fisk som har visar sig vara nyttigt. Kanske finns också något helt annat i fisk ?? Vem vet?
Ytterligare en ide är att med Swansk liknande diet el medelhavsdiet går man ner i vikt, och viktnedgång i sig är positivt för hälsan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar