Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, april 11, 2012

Hur ser man på D-vitamin och MS idag?- det är definitivt ingen död fråga!Från samtalet på Medscape mellan MS experterna Hauser professor vid University of California SF, Cree biträdande professor samma ställe samt Steinman professor vid Stanford hämtar jag följande om D-vitamin som uppenbarligen blivit alltmer intressant eftersom det nu diskuteras av dessa auktoriteter. Enligt Hauser är det kanske den mest spännande epidemiologiska biomarkören.

På konferensen redovisades en ganska stor undersökning med 469 MS patienter, som man följde i fyra år med kontroll av D-vitaminhalter och med magnetkamera. Man fann att för varje stegring med 10ng/ml av vitamin D2 25- OH D3 minskade antalet lesioner på magnetkamera. Detta är mycket intressant därför att det är en stor grupp som följts under en ganska lång tid, och dessutom handlar det här inte om risken för att få MS utan om hur halten av D-vitamin kan påverka MS förlopp.


En mindre studie visade att om man gav tillskott av D-vitamin fann man minskade tecken på magnetkamera.
Cree säger att vitamin D kan sannolikt vara den billigaste bromsmedicin som finns, om man lyckas upprepa dessa undersökningar.
Han frågar också hur passar det här ini sjukdomen patofysiologi-hur kan man förklara hur det verkar biokemiskt. Hur kan brist på D-vitamin trigga sjukdomen?
Hauser sa att man noterat att patienter numera har färre skov än i tidigare undersökningar. Kunde det bero på D-vitamin? Det trodde inte Cree utan ansåg att det kanske var patienter med lindrigare sjukdom som numera ingick i studierna. Tidigare då det inte fanns några alternativ kom det med många med allvarligare bild, dessa väljer nu det säkra för det osäkra och tar de medel som är känt verksamma. Dessutom krävs nu mera för att det skall vara ett skov, det räcker inte med personlig rapport.
Professor Hauser säger också att det finns nya genetiska data som stöder att Dvitamin kan ha en orsakspåverkan på MS. I en studie med över 10000 patienter fann man att generna som var associerade med syntes av Dvitamin och nedbrytning vad bland de 57 varianter som var nästan de enda som var associerade med Ms. (Genetic risk and primary role for cellmediated immune mechanisms in multiple sclerosis. Nature 2011;4769).
Senare har Ramagopalan et al presenterat data som visar att personer med mycket hög risk för MS kan ha allvarliga problem i D-vitaminets metaboliska vägar. Studien heter Rare variants in the CYPB1 gene are associated with Multiple Sclerosis. Ann Neurology; 2011;70(6):881-6.
Denna gen ger om den finns i två upplagor en svårbehandlad rakit en sjukdom väl känd sedan länge men en upplaga av genen ger lägre halter av D-vitamin. Genen kodar enzymet 1 alpha hyrdroxylas som aktiverar vitamin D. Man fann således denna gen i en upplaga hos många patienter med extra familjär anknytning till MS och tyder på att D vitamin spelar en roll i sjukdomsutvecklingen av MS.Ramagopalan har dessutom en föreläsning på youtube, där han går igenom de stora dragen avseende MS och D vitamin.

 Han talar om syd-nord gradienten , på norra delen av klotet finns mer MS ju längre från ekvatorn man kommer. Där det finns mindre sol finns mer MShan talar om hur fördelningen ser ut i USA:s stater. Ju mindre sol ju mer MS.

Han talar om att flest patienter med MS är födda i maj, vilket innebär att mammorna har tillbringat en stor del av sin graviditet under den mörka årstiden och därmed haft mindre D-vitamin.
Han talar om Militärstudien i USA som visar att hos de anställda som fått MS i genomsnitt hade lägre halter av D-vitamin än de övriga.

Han talar om de egna studierna som visar att vissa sällsynta genförändringar kopplade till halt av vitamin D finns i viss procent hos patienter med MS men däremot inte hittades i kontrollgrupp. Där var det ett så starkt statistiskt samband att det var starkare än att vinna högsta vinsten på tips.

6 kommentarer:

 1. Det här är så intressant! Tack för du delar med dig av allt!

  SvaraRadera
 2. Ja, detta med D-vitamin är verkligen intressant och kanske är det så så för många med andra sjukdomar än MS. Det skall bli spännande att se var forskningen landar till slut.
  Hälsningar

  SvaraRadera
 3. Anonym8:08 em

  Det finns inte så mycket mer att spekulera om än att solen med D vitamin är starkt inblandat i MS. Kartan vart MS finns mest talar det är så. Hur och varför "ms-cirkusen" dras igång blir gåtan. Nya Zealand som ligger längre mot södra polen än Australien där är hela landet rödmarkerat dvs. hög MS risk.

  http://www.youtube.com/watch?v=--VrGzUH734&list=PL4430520B211EB12B&index=1&feature=plpp_video

  SvaraRadera
 4. Anonym7:43 fm

  Kirsten i Scotland var inne på D vitaminbanan för
  flera år sedan. Text om Kirsten finns längre ner på denna sait "Shine on scotland"

  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=sv&rurl=translate.google.se&u=http://www.msrc.co.uk/index.cfm/fuseaction/show/pageid/1334&usg=ALkJrhg-f5M2IGAFqvKWaSZdwhIFkOTQmA

  SvaraRadera
 5. Mycket intressant! Jag tar tillskott av D3 sedan snart ett och ett halvt år tillbaka och har ganska nyligen ökat dagsdosen från en till två kaplar. Tar alltså 4000IE per dag...

  SvaraRadera
 6. Hej My Story,
  Tack för kommentaren. Det kommer mer och mer om D-vitamin och MS. Det är ett ganska billigt preparat som kanske har stor betydelse. Jag ser fram emot att det kommer mer studier om MS men också om andra sjukdomar och D-vitamin.

  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera