Fortsätter att beskriva vad jag äter, inga recept direkt- jag använder inga sådana.
För tre dagar sedan gjorde jag en soppa på svarta bönor. Bönor och baljväxter innehåller ganska mycket proteiner vid sidan av långsamma kolhydrater. Dessutom finns det en hel del mineraler i till exempel svarta bönor:
Svarta bönor näringsinnehåll ( kan nog variera, det står inte lika på internet som på förpackningen:
Näringsvärde per 100 g
|
||
---|---|---|
Energi | 1400 kJ/330 kcal | |
Protein | 23 g | |
Kolhydrat | 53 g | |
varav sockerarter | 2,2 g | |
Fett | 1,5 g | |
Kostfiber | 9 g | |
Järn | 8 mg |
Tiamin 0.9mg (82 % av RDI*)
B6 0.28 20 % "
Folat 440 mikrog 222%
Fosfor 352 mg 50%
Magnesium 171 mg 46%
Järn 5mg 36%
Zink 3.65mg 376
RDI= rekommenderat dagligt intag.
Svarta bönor måste man lägga i blöt minst åtta timmar. Man sköljer dem först och sedan låter man dem stå vatten. Hur mycket står på förpackningen.
Till byggstommen använde jag passerade tomater, vatten och en grönsaksbuljongtärning.
Det fick koka 40 minuter.
Kryddningen gjordes lite lätt först. Sedan efter cirka 30 minuter smakade jag av och kryddade mera.
Till kryddning använde jag fem gröna oliver,vitlök, rödlök, gurkmeja ( vilket jag i princip använder till allt möjligt på grund av dess eventuellt antiinflammatoriska effekt), svartpeppar, chili, kryddpeppar, ett lagerblad samt salt ( där använder jag seltin som är en blandning av natrium och kaliumsalt och dessutom med jod). Dessutom lite honung. Lite rökt kalkon.
Det blev inte riktigt bra förrän jag hade i lite konjak.
Strax innan 40 minuter hällde jag i 0,4 dl olivolja. Då hinner inte de nyttiga enkelomättade fettsyrorna förstöras.
Garnering av soppa: sojayoghurt samt grönt.
Samma måltidsdryck som tidigare: tranbärsjuice för att förebygga urinvägsinfektion.
Bröd: glutenfritt fullkornsbröd, rostat. Inget pålägg eller smörgåsfett. Smörgåsfett använder jag i princip inte.
Sedan skall man som matTina utbrista:Jättegott!! Det blir en viss placeboeffekt av det.
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar