Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, april 14, 2012

Hjälper diet?-Nu finns möjlighet att från början följa ett fall via You Tube-Hur det går vet man inte

Joe 41 år började med en diet för primär progressiv MS. Började  med rullstol ungefär 2005, och han har inte gått några steg sedan 2009 då han började med dieten.
Vad han följer är den diet som beskrivs i boken Diet Recovery Diet.  Joe kallar den också ibland stenålderskost. Det är ganska lika den diet jag själv äter.
Det är alltså ingen  mat från mjölk, inget gluten, lite med mättade fetter, mycket grönsaker och ganska mycket frukt. I MS recovery diet ingår också att man skall försöka se om man är allergisk mot något- antingen genom blodprover eller genom att personligen testa genom att eliminera och se effekt. Jag vet att jag har en gluten allergi men i övrigt har jag inte uteslutit något pga allergi utan det handlar mera om att undvika  transfetter, mättade fetter och också i viss mån omega 6.  Så helt lika är det inte.
Jo har också börjat med medicinen Gilenya ungefär samtidigt som han började med dieten. Ev framsteg skulle allts¨kunna bero på den även om den inte tros påverka primär progressiv MS och dessutom är det en bromsmedicin och skall stoppa handikapp men inte förbättra. Men är det så att det dämpar inflammation så får man naturligtvis krafter att återhämta sig genom rehabiliterande åtgärder.
Här är Joe dag I:


Det finns också en video från dag 90. Den visar bland annat hur han går. Det går upp och ned. En period känner han att han blir sämre av allt han äter, blir undernärd och trött. Han tar något steg tillbaka beträffande dieten och börjar med Dag 180 har han fått sluta med Gilenya på grund av biverkningar. Han känner sig
sämre.

 Emellertid en vecka sedan har han fått hopp igen. Han mår nu bättre. Hade besvär med tarmfunktionen och när den kom igång bättre återvände hoppet. Man ser en video där han tar några trappsteg.
Man vet inte hur det går för Joe men det är verkligen intressant att se hur ett försök med diet kan se ut. Hoppas verkligen att han lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar