Nere i Puerto de la Cruz går jag
ibland på en uterestaurang i hamnen och äter alltid samma sak:
Grillspett med dagens fisk, räkor samt
papas arrugadas, det vill säga potatis som kokats i starkt
saltat vatten. Just den här restaurangen har extra goda papas
arrugadas och kanske extra nyttiga, man använder nämligen
buteljerat havsvatten blandat hälften hälften med buteljerat vatten
från the Great
Salt Lake i Utah. Detta sägs ge en extra smakdimension åt
potatisen. Till andra rätter som inte skall vara så saltade används
buteljerat havsvatten.
Företaget Food&Water
Inc i Kapstaden Sydafrika som sedan något år börjat att
buteljera havsvatten och vatten från de salta insjöarna. Företaget
hävdar att det har stora hälsoeffekter. Bland annat hävdar man att
det kan stärka immunförsvaret. Genom att använda havsvattnet
utnyttjar man de mikroorganismer som finns i det. Dessa oskadliggörs
först genom att vattnet upphettas till 74 grader då alla
mikroorganismerna dör men eftersom inte denna temperatur förstör
de äggviteämnen som sitter på mikroorganismernas membran bibehålls
deras förmåga att stimulera immunförsvaret till att bilda dels
T-celler och dels antikroppar som kan bekämpa de patogena
mikroorganismerna i fråga. Eftersom det finns både virus och
bakterier samt parasiter säger man att det kan stimulera olika delar
av immunsystemet. T lymfocyterna kan delas in i två undergrupper T1
celler och T2 celler beroende på vilka cytokiner ( signalsubstanser
i immunförsvaret) som stimuleraspincho de pescado y papas arrugadas, gott!! |
. T1 substanser är sådana som är verksamma mot bakterier och virus medan T2 substanser är verksamma mot parasiter. Gamma interferon är en T1 cytokin, som många vet försökte man för nu för ganska länge sedan använda gammainterferon i försök mot MS. Det blev inte bra, det ökade symtomen. Gammainterferon är ett så kallat proinflammatoriskt cytokin. T2 cytokiner däremot är så kallade antiinflammatoriska även om de bekämpar parasiter, exempelvis vid malaria. De så kallade maskäggscocktailerna som det forskas kring avseende MS grundar sig på det här. Ett grundläggande begrepp är hygienhypotesen, som är aktuell både beträffande allergier som autoimmuna sjukdomar. I reklamen säger företaget att det naturliga saltvattnet kan ses som en vaccination. Observera användandet av " naturliga" ett honnörsord som skall tillföra det hela trovärdighet, något naturligt kan ju inte vara skadlig. Orden "riktig mat" används på samma sätt. I själva verket skall man dra ögon och öron åt sig när man hör sådana påståenden.
Forskaren Lawrence Bernard Junior, ursprungligen från Sydafrika, vid Harvard University är biokemisten som undersökt havsvatten contra vanligt källvatten som saltats effekter på hälsan då man tillagar mat på det. Hans forskarlag har gjort många labstudier avseende det här. Dels så kallade in vitro studier där man undersökte det värmebehandlade havssaltvattnet på biologiska membran från immunceller och fann där att det inte påverkade dessa på något sätt, vidare gjordes ett antal djurförsök där man tyckte sig finna ett ökat skydd mot olika infektioner hos de möss som fick föda som tillagats med upphettat havssaltvatten. Några studier avseende autoimmunitet har jag inte funnit.
Men är det här med så saltat vatten verkligen något som kan vara hälsobefrämjande? Jag är tveksam till det. Det rör sig ju om natriumsalt som ger stegrat blodtryck och det kan ju i sin tur ge upphov till ett antal svåra tillstånd, arterioskleros med hjärtinfarkter och stroke som följder. Å andra sidan säger ju den kända journalisten Karin Bojs på DN att man nog kan ta livsmedelsråden om salt från livsmedelsverket med en nypa salt.
Du kan läsa mer om det här på naturalsaltwater.org
Detta var ett aprilskämt, vilket nog alla som läst det sett.
SvaraRadera