Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, april 01, 2012

kan kokat havsvatten vara en vaccination??här sitter jag på restaurangen med röda stolar och njuter

Nere i Puerto de la Cruz går jag ibland på en uterestaurang i hamnen och äter alltid samma sak: Grillspett med dagens fisk, räkor samt papas arrugadas, det vill säga potatis som kokats i starkt saltat vatten. Just den här restaurangen har extra goda papas arrugadas och kanske extra nyttiga, man använder nämligen buteljerat havsvatten blandat hälften hälften med buteljerat vatten från the Great Salt Lake i Utah. Detta sägs ge en extra smakdimension åt potatisen. Till andra rätter som inte skall vara så saltade används buteljerat havsvatten.

pincho de pescado y papas arrugadas, gott!!

 
Företaget Food&Water Inc i Kapstaden Sydafrika som sedan något år börjat att buteljera havsvatten och vatten från de salta insjöarna. Företaget hävdar att det har stora hälsoeffekter. Bland annat hävdar man att det kan stärka immunförsvaret. Genom att använda havsvattnet utnyttjar man de mikroorganismer som finns i det. Dessa oskadliggörs först genom att vattnet upphettas till 74 grader då alla mikroorganismerna dör men eftersom inte denna temperatur förstör de äggviteämnen som sitter på mikroorganismernas membran bibehålls deras förmåga att stimulera immunförsvaret till att bilda dels T-celler och dels antikroppar som kan bekämpa de patogena mikroorganismerna i fråga. Eftersom det finns både virus och bakterier samt parasiter säger man att det kan stimulera olika delar av immunsystemet. T lymfocyterna kan delas in i två undergrupper T1 celler och T2 celler beroende på vilka cytokiner ( signalsubstanser i immunförsvaret) som stimuleras


. T1 substanser är sådana som är verksamma mot bakterier och virus medan T2 substanser är verksamma mot parasiter. Gamma interferon är en T1 cytokin, som många vet försökte man för nu för ganska länge sedan använda gammainterferon i försök mot MS. Det blev inte bra, det ökade symtomen. Gammainterferon är ett så kallat proinflammatoriskt cytokin. T2 cytokiner däremot är så kallade antiinflammatoriska även om de bekämpar parasiter, exempelvis vid malaria. De så kallade maskäggscocktailerna som det forskas kring avseende MS grundar sig på det här. Ett grundläggande begrepp är hygienhypotesen, som är aktuell både beträffande allergier som autoimmuna sjukdomar. I reklamen säger företaget att det naturliga saltvattnet kan ses som en vaccination. Observera användandet av " naturliga" ett honnörsord som skall tillföra det hela trovärdighet, något naturligt kan ju inte vara skadlig. Orden "riktig mat" används på samma sätt. I själva verket skall man dra ögon och öron åt sig när man hör sådana påståenden.
Forskaren Lawrence Bernard Junior, ursprungligen från Sydafrika, vid Harvard University är biokemisten som undersökt havsvatten contra vanligt källvatten som saltats effekter på hälsan då man tillagar mat på det. Hans forskarlag har gjort många labstudier avseende det här. Dels så kallade in vitro studier där man undersökte det värmebehandlade havssaltvattnet på biologiska membran från immunceller och fann där att det inte påverkade dessa på något sätt, vidare gjordes ett antal djurförsök där man tyckte sig finna ett ökat skydd mot olika infektioner hos de möss som fick föda som tillagats med upphettat havssaltvatten. Några studier avseende autoimmunitet har jag inte funnit.
Men är det här med så saltat vatten verkligen något som kan vara hälsobefrämjande? Jag är tveksam till det. Det rör sig ju om natriumsalt som ger stegrat blodtryck och det kan ju i sin tur ge upphov till ett antal svåra tillstånd, arterioskleros med hjärtinfarkter och stroke som följder. Å andra sidan säger ju den kända journalisten Karin Bojs på DN att man nog kan ta livsmedelsråden om salt från livsmedelsverket med en nypa salt.
Du kan läsa mer om det här på naturalsaltwater.org

1 kommentar:

  1. Detta var ett aprilskämt, vilket nog alla som läst det sett.

    SvaraRadera