Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

tisdag, juni 14, 2011

Alzheimer, mättade fetter och snabba kolhydrater


En diet med låg halt av mättade fetter och med lågt GI tycks minska risken att utveckla den typ av minnesstörningar som kommer innan Alzheimers sjukdom utvecklas, men om man gör denna ändring då man redan upplever problem kan det vara för sent läser jag på phys orgcom.

Forskaren Jennifer Bayer- Carter i Seattle och hennes kollegor jämförde en diet med höga halt av mättade fetter och hög halt med kolhydrater med högt GI, dvs som snabbt ger högt blodsocker med en diet med låg halt mättade fetter, låg halt med kolhydrater med högt GI.
Det var inte så många personer, nämligen 20 äldre som var friska sam 29 som hade lättare minnesproblem, något som ofta förebådar Alzheimers sjukdom.
Man gjorde en fyra veckor randomiserad och kontrollerad studie där 24 följde den höga dieten och 25 den låga, sedan gjordes minnestest och man tittade på biomarkörer prover som kan peka mot Alzheimer, insulinhalteer, kolesterolvärden, blodsockervärden, blodfettsvärden och innehållet i spinalvätskan ( den vätska som omger ryggmärgen).



Resultaten var olika för gruppen som hade minnesproblem och gruppen med friska deltagare. I gruppen friska minskade någa biomarkörer för AD och också kolesterolnivåer. Emellertid blad de med minnesproblem ökade dieten med låga mättade fetter,låga halter av snabba kolhydrater i stället biomarkörerna. Dessutom visade lågdiet gruppen en förbättrad minnestest men inte på andra kognitiva test.
Forskarna tolkade det så att hos de friska flyttade dieten med höga halter av mättade fetter och snabba kolhydrater biomarkörerna i riktning mot det som kan se förebådande Alzheimer.De antog att dietförändringarna inte var lika effektiva hos de redan märkta av minnesproblem.

Frågan är om studien säger någonting. Det är den kost jag själv strävar mot men kan man dra några slutsatser efter fyra veckors dietförändringar? Ja visst, beträffande biomarkörer men vad händer i fortsättningen. Man får nog räkna det här till grundforskning men kan inte dra några praktiska konsekvenser av det tror jag. Men det är givetvis ett spår att gå vidare på.

1 kommentar:

  1. Lite märklig studie tycker jag. Jag tycker inte heller om hur man klumpar ihop olika kostvariabler. Någonstans säger det sig självt att det kanske inte är så lämpligt att frossa i socker och grädde och särskilt inte tillsammans, men det vore intressant att se vilken effekt mättat fett respektive snabba kolhydrater har var för sig.

    SvaraRadera