Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 01, 2012

Är frukt farligt?När man äter medelhavskost, Jelineks diet och liknande har detta med fruktintag kommit i fokus. Är det så att fruktsocker är speciellt farligt? I så fall borde det visa sig i olika studier. Hur är det med den saken?
För två år sedan skrev läkaren Krister Enquist i DN: Livsmedelsverket mörkar att man blir fet av frukt. Han tar upp några fall från läkarmottagning : en kvinna som slutade äta mellanmål i form av bananer och gick ned i vikt, vilket väl är ganska naturligt om man tar bort cirka 190 kilokalorier ( medelstor banan 95 kilokalorier) per dag. Det går man nog ner om man tar bort vad som helst som innehåller samma energimängd. Andra fallet var en man som drack två liter vätskedryck per dag och som slutade med det. Det är 8-900 kilokalorier och tar man bort det går man också ned i vikt. Läsk är knappast frukt. Ett tredje fall är där man tog bort fruktkorgen på ett jobb och nästan alla gick ned i vikt.
Slutligen lutar han sig på en studie man gett ett antal försökpersoner fruktos, och man då att de utvecklade bukfetma och ökad insulinresistens. Man gav personerna lösning av fruktos som motsvarade vad 25 äpplen innehåller. Se nutritionisten Alexandra Petersson blogg.

AP tar upp tre invändningar: Man måste se kombinationen av vad frukt innehåller. Tillsammans med fibrer, antioxidanter har fruktos en helt annan verkan, och dessutom är ju mängden 25 äpplen sådan att man nästan kan förstå det med sunt bondförnuft att det inte är speciellt nyttigt. Jämför vatten, som är en giftig dryck som omger hela Visby stift, enligt Falstaff Fakir. Dricker man för mycket vatten kan man dö av det pga av svullnad av hjärna bland annat. Jag använder linfrö dagligen, men det innehåller cyanid (cyankalium) och man bör inte ta mer än en matsked om dagen enligt livsmedelsverket. Och att 25 äpplen inte heller är speciellt bra förstår nog de flesta.

Det finns nytta med frukt.
  1. Storkonsumenter av frukt och grönt har större chans att överleva en hjärtinfarkt. En studie av 313 000 européer visade att om man åt 640 gram frukt och grönt var risken mindre att man skulle dö av hjärtinfarkt. Detta betyder åtta portioner av frukt eller grönt om 80 gram och då minskade risken att dö i hjärtinfarkt med 22 procent. Ytterligare en portion minskar risken ytterligare 4 procent enligt samma undersökning. Och svenskar är dåliga på att äta detta. Jag läser om på nutraingredients-usa. Det finns andra faktorer detta kan bero på säger de experter som man tillfrågar, att de som äter så har en annan livsstil, att de äter annorlunda mindre föda som är mer kompakt med energi etc. Det är lite underligt med denna siffran 22 procent. Den återkommer i en annan studie om frukt, om äpplen.
  2. Nyligen gjordes en studie på Florida State University där 140 mellan 45 och 65 där halva gruppen fick torkade äpplen och den andra torkade plommon dagligen. Man gjorde blodanalyser efter tre,sex och tolv månader. Man fann minskning av LDL och lägre nivåer av lipidperoxid och C-reaktivt protein. LDL minskade med 23 procent. Kvinnorna gick ned 1.5 kg trots att de åt 240 kilokalorier med dessa äpplesnacks. Viktnedgången misstänkte man bero på pektin som misstänks undertrycka aptiten . Den goda effekten på kolesterol tros bero på polyfenolers antioxidantegenskaper.För att få sig så mycket som äpplen motsvarar det 4 till 5 skriver man på weightto vow.
  3. Tar man dessutom de stora studierna om medelhavskost som innhåller mycket frukt och grönt så visar de att risken för änd- och tjocktarmscancer, prostatacancer och bröstcancer, minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar och minskad risk för degenerativa nervsjukdomar.
 Frukt är nyttigt! Tar bort frågetecknet och sätter dit ett utropstecken.
Fantasin drog  iväg i artikeln i DN. Det jag kan finna verkar frukt vara nyttigt, där är forskningen ganska entydig, men 25 äpplen om dagen skulle jag avråda från.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar