Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 29, 2012

Högre halter av D vitamin gav färre nya lesioner på magnetkamera

På 469 personer gjordes 2362 magnetkamerascanningar, dvs cirka 5 gånger per person. Man tog också prover på deras halter av 25-OH D. Givetvis följdes de också med kliniskt status, dvs hur de fungerade avseende handikapputveckling. Undersökningen gjordes av Ellen Mowry med flera vid UCSF Multiple Sclerosis Research Center. Man fann att stigande halt av D3 i blodet minskade risken för att få nya lesioner på magnetkameran. För varje ökning med 10ng/mL av 25-OH D minskade risken med 15% att få nya T2 lesioner. Varje 10 ng/mL ökning av D vitamin var också förknippat med lägre åtföljande handikapputveckling. Man fann också att risken för nya skov tenderade minska men detta var inte statistiskt signifikant.
Studie.
Här  om en studie av bl a Mowry där man fann att låga halter av D vitaminer ökar riskerna för skov.

2 kommentarer:

 1. Anonym10:12 fm

  Hej! Gillar verkligen din blogg som jag besöker varje dag nu för tiden. Har ms diagnos sedan aug 2010, men inga nya förändringar och de gamla som synts på mr kan nu knappast skönjas så jag är obehandlad och symptomfri. Jag tror också på d vitaminer och äter multivitaminer varje dag - min fråga till dig som verkar ha koll på detta med d vitamin är hur mkt d vitamin skall man äta varje dag. Räcker de som finns i multivitaminer eller skall man äta mer?

  SvaraRadera
 2. Buster.4:02 em

  Jag har haft svårt att se ccsvi vara kopplad till alla andra olika teorier men här finns en samlande teori från Buffalo.

  http://www.ms-portalen.se/forum/topic/multiple-sklerose-en-samlande-ms-teori-69799.htm

  SvaraRadera