Det var lite roligt att titta på Atkindietens matpyramid- alla viktigast verkade proteiner som fisk, kyckling, biff, ägg, sojaprodukter vara. Allt det där kan jag äta helst ägg utan gulan, men man får ju i sig proteinerna ( äggvitan)- biffen om den kommer från vilt djur eller helt betande djur, men just detta bör vara ganska sällan.
På nästa plan kom grönsakerna broccoli, sparris, spenat etc
Sedan kom frukt och bär....etc
Lågfett däremot hade först enligt pyramiden vitt bröd, ris och pasta även om man i rekommendationerna skrev fullkorn vete. Det stämmer inte alls överens med min lågfettsdiet. Jag tror att det blev en del vitt bröd i dieten. Då jag jobbade i Israel i min ungdom var det brödet jag åt oftast vitt.
Snarast liknar min kost medelhavskosten.
Jag har markerat med grönt vad jag kan äta från matplanerna i studien och med rött det jag inte vill äta.
.
Lågfetts diet | LCHF | Medelhavsdiet | |
Frukost |
2
skivor lätt fullkornsvetebröd ( glutenfritt för min
del)
Cottage
Cheese (5% fat) 75 g
4
procentig keso innehåller
Protein12g
Kolhydrater2.1g
Vatten80.4g
Fett4g
1
tomat medium
|
Gräddfil
15%
obegränsat
Protein
3.1g
Kolhydrater
4.4g
Vatten79.8g
Fett
15 g
|
Kaffe
med 1 % mjölk
lätt
fullkornsvetebröd vitt
lätt
ost 2 skivor
Gurka
och tomater, några skivor av varje
Någon
frukt
|
Mellan mål | persika | ||
Lunch |
Stekt*kycklingbröst
150 g
Stekt
potatis potatis 2 medium (240g )
Kokt går bra men bara en
Kål
sallad 100
g
*
stekt
i vatten går bra möjligen med lite olivolja
|
Fisk
eller kyckling,
stekt eller grillad,
inte panerad med bröd fritt intag
Aubergine
½ kopp
vad
innehåller då aubergine eftersom det är begränsat?
Protein1.1g
Fibrer2.5g
Kolhydrater3.7g
Vatten92g
Fett0.1g
Aska0.6g
Mindre
kolhydrater än gräddfil och dessutom mycket vatten.
Av
vitaminer och mineraler är den rik på selen och kalium.
Stekt*
squash
med örter. ½ kopp
Squash
innehåller 95% vatten,fibrer 1g övriga kolhydrater 2.2 g samt
0.1 g fett.
|
Grillad fisk en portion 150g
Kokta
kikärtor 1 kopp
Sallad på färska
eller kokade grönsaker
Fresh
and cooked vegetable salad 1 kopp med olivolja
|
Kl 1600 |
Lågfett
yoghurt 1.5 % fett 150 g
plus
energi bar
Energy
bar
Energibars kan
innehålla upp till hälften av mättat fett av vad jag äter
dessutom en del snabba kolhydrater |
Kaka gjord på mandel och ägg (helst på bara äggvita och mandel) |
Lågfett
yoghurt
frukt,
150cc
Några
skivor färska grönsaker
|
middag |
Bröd
av vete 2 skivor ( jag äter gluten fritt
Hårdost
(9% ) 1 skiva 20 g.
Innehåll
protein
32 g
Kolhydrater1.5g
Vatten51.3g
Fett10g
Morots
sallad, lågfettsdressing dressing 200 g
|
Färskost
250g
Philadelphia
27 % innehåller
Protein
6.1g
Kolhydrater2.4g
Vatten63.1g
Fett27.3g
Aska1.1g
Gott
om kalcium. Fosfor, vitamin B 2 samt vitamin A
Broccoli
och svamp panerat med ägg (helst äggvita) en halv kopp
Tonfisk
fritt intag
Oliver
Dessutom
en diet
yoghurt
med fruktsmak
svårt
att säga vad den motsvarar, den fetaste fruktyoghurten?
Protein3.3g
Fibrer0.5g
Kolhydrater15g
Vatten78g
Fett2.5g
Aska0.7g
Innehåller
i så fall mer kolhydrater än fett
|
Lätt
fullkornsvete bröd (baguette)
låg
fett ost
Två
skivor
Färsk
grönsaks sallad en kopp
med
olivolja
och
5 valnötter
|
Kvällen | Vattenmelon | Valnötter och Äpple | En frukt Färska grönsaker |
Det kan noteras att livsmedelsverkets rekommendationer ganska väl stämmer med vad jag kan äta med undantag av att jag knappast använder margarin. SLV skriver:
Om man ska få i sig alla näringsämnen kroppen behöver, utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket läsk, godis, bakverk, glass och snacks. I dag äter genomsnittssvensken ungefär dubbelt så mycket av dessa ”tomma” kalorier som det egentligen finns plats för.
Livsmedelsverkets fem råd:
- Ät mycket frukt och grönt, gärna 500 gram om dagen. Det
motsvarar till exempel tre frukter och två rejäla nävar
grönsaker.
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor,
gryn, pasta och ris.
- Välj gärna nyckelhålsmärkta*
livsmedel.
- Ät fisk ofta, gärna tre gånger i veckan.
- Använd gärna flytande margarin eller olja i matlagningen.
*Nyckelhålet
står för:
- mindre och/eller nyttigare fett
- mindre socker
- mindre salt
- mer kostfiber och fullkorn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar