Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, maj 20, 2012

Det goda kolesterolet HDL-är inte det så bra??


A fallen angel


Att skriva det här är nästan som att svära i kyrkan, och det jag läser på Medscape är absolut inte det sista jag läser i frågan.
HDL – en fallen ängel är rubriken på Medscape, där jag läser på Medscape att man undersökt patienter som har en genetisk förändring som medför att de har höga värden på HDL- det goda kolesterolet. Man undersökte en sådan grupp och man lyckades inte påvisa någon god effekt av frekvensen av hjärtinfarkter jämfört med en grupp utan sådan genitisk förändring. Undersökningen kom i Lancet on line 16 maj 2012. Du kan läsa om det här.

Hur säker är en sådan här genetisk undersökning? Det är en sorts av naturen designad randomiserad studie säger Dr Sekar Kathiresan vid Massachusetts General Hospital i Boston. Här finns nämligen bakåt en gräns för orsakande faktorer, det finns inga bakomliggande orsaker till de resultat man får. Det är genetiken som påverkar halten av HDL i detta fall.

Däremot vid andra undersökningar av HDL där man funnit att höga värden verkar vara skyddande kan det vara sådana bakomliggande faktorer som ligger bakom. Till exempel att man får låga värden på HDL av motion, vilket i sin tur är den verkligen skyddande faktorn. Eller att man inte röker, eller att man har höga LDL världen, fel på andra faktorer i blodet.

En annan sak som talar om HDL är att man vid några studier avseende mediciner som höjer HDL inte verkar vara skyddande mot hjärtinfarkt.

Däremot, det dåliga kolesterolet, LDL, där fann man vid genetiska förändringar ökade mängden av detta att risker för hjärtinfarkt var ökade.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar