Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, maj 23, 2012

Fysisk träning kan få biologiskt åldrande att gå tillbaka!!
Då man blir äldre förlorar man muskler och blir svagare.
När man blir äldre är det vanligt att man förlorar muskelmassa med påföljden att man får svårare att röra sig, ramlar lättare osv. Till en del förklarar man det med att cellernas energicentraler, mitokondrierna fungerar sämre, varför?
Träning gör att man återfår muskelstyrka och även generna föryngras
Forskare vid the Buck Institute for Research of Aging har undersökt hur träning inverkar på hur de gener som är involverade i mitokondriernas funktion. Man undersökte friska äldre och jämförde dem med en grupp friska yngre innan de äldre satte i gång att träna.
Resultaten visade att de genetiska uttrycken för mitokondriefunktionen sjönk med åldrande men fysisk träning gjorde att det blev en klara återgång till de värden som sågs hos yngre. '
Man mätte också muskelstyrka. Innan träning var de äldre 59% svagare än de yngre men efter träning blev de 50% starkare och var då bara 38 procent svagare.

Styrketräning
Vilken typ av träning gällde det? Resistensträning- styrketräning två ggr per vecka. Efter studien gjorde man en uppföljning. De äldre hade vanligen inte fortsatt gå på gym men de hade fortsatt med styrketräning hemma, tränat med mjölkpaket, soppburkar som vikter eller gummiband och liknande och de var fortsatt lika starka. Forskaren Tarnolsky säger enligt Arthritis Foundation att “ det är aldrig för sent att börja motionera och man behöver inte pumpa järn på ett gym för att njuta av frukterna av träning.”

Fysiskt träning välgörande om man har kroniska sjukdomar, kanske ännu mer att än om man är frisk. Dessutom hjälper det till för att man skall fortsätta vara frisk.
Denna forskning har betydelse för de som har ledsjukdomar skriver man på Arthritis Foundation. Träning gör inte bara att man får en bättre vikt och minskar risken för handikapp på grund av detta utan träningen kan också få biologiskt åldrande att gå tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar