Matallergi är när immunsystemet
reagerar för viss mat. Man kallar många tillstånd för
matintolerans men bara en del av dem är allergiska reaktioner. Man
måste skilja matintolerans som inte går via immunsystemet från
allergier. Sådana tillstånd är exempelvis brist på enzymet
laktas vid laktosintolerans, när man saknar detta enzym kan man inte
bryta ned mjölksocker. Detta är ett tillstånd som är
normaltillstånd hos mänskligheten. Det är betydligt färre som
klarar att bryta ned laktos.
Patienter som har antikroppar typ immunglobulin E mot ett
protein i maten exempelvis mot mjölk- eller sojaprotein reagerar med
nässelutslag, svullnader i hud exempelvis kring ögon samt
luftrörssymtom. Detta kan ske mycket akut. Detta är vad man
vanligen menar med matallergier.Glutenintolerans är kopplat till immunsystemet på annat sätt. Det är en autoimmun sjukdom, där antikropparna angiper slemhinnan i tunntarm. Antikropparna produceras av plasmaceller och är av typ Ig A och Ig G. När man tar prov från tarmslemhinnan finner man en typisk bild av förändringar. I tunntarmens slemhinna finns små fingerliknande utskott som kallas villus ( plural villi). Dessa gör att näringsämnen i födan tas upp och kommer in i blodet.
Personer med celiaki har en förändrad slemhinna där villi har tillbakabildats genom en immunologisk reaktion och det finns inflammatoriska förändringar i slemhinnan med bland annat lymfocyter. Du kan se en typisk bild här. Följden av angreppet på slemhinnan av antikropparna blir att den förlorar en stor del av förmågan att ta upp olika födoämnen med avmagring, bristsjukdomar och följden blir också besvär från tarmen i form av knip, smärtor, diarréer osv. I boken Hur tänker läkare , en bok som kom ut tämligen nyligen (2009 i Sverige) beskrivs en kvinna som i många år vandrade in och ut bland läkare och fick diagnosen anorexia nervosa, men efter ett femtontal år kom hon till en läkare Myron Falchuk, och det mötet resulterade i diagnosen glutenintolerans, något som revolutionerade och troligen räddade hennes liv.
Glutenintolerans kan också ge
symtom från andra organ, neurologiska symtom är ingen ovanlighet.
Jag har själv träffat en kvinna som i stort sett var totalförlamad
och behövde hjälp med det mesta. Hon utreddes grundligt på
universitetklinik och det enda man fann var glutenintolerans. Man
trodde kanske inte så mycket på det som orsak till hennes besvär
men efter kostomläggning blev hon långsamt bättre, för att efter
något år bli helt återställd. Hon hade en perifer neuropati på
grund av glutenintolerans, men det finns även kopplingar till andra
neurologiska sjukdomar. Vid den
här undersökningen fann man att sju procent av alla nyupptäckta
fall av glutenintolerans upptäcktes just för att de hade
neurologiska symtom.Andra neurologiska symtom kan vara epilepsi,
ataxi, demens mm.
Vid celiaki finns en ökad
koppling till olika autoimmuna sjukdomar, typ I diabetes, autoimmun
thyreoidit, reumatoid artrit, primär biliär cirrhos, Addisons
sjukdom, SLE. Det finns även misstankar om koppling MS och
glutenintolerans
, en liten undersökning av 72 MS patienter visade att åtta (9 %) av
dessa hade celiaki mot en procent i normalbefolkningen.
Ungefär 10
procent av patienter med magsjukdomen coeliaki har hudbesvär. Under
1960-talet fann man att hudsjukdomen dermatitis
herpetiformis berodde på glutenintolerans. När jag läste
medicin hörde jag inget om detta och det stod inte i min bok om
hudsjukdomar. Mina egna hudbesvär som debuterade 2004 blev borta då
jag började med glutenfri kost två ett halvt år senare.
Först trodde
jag att besvären berodde på för mycket sol plus uttorkning av
för mycket badande. Jag fick intensiva utslag som kliade dag och
natt. Det var lokaliserad till benen och där jag gav mig mina
injektioner av interferon. (Kunde inte ge det i buken pga att jag
fick ordentliga blåmärken där). Inget hjälpte i form av olika
mycket starka kortisonkrämer eller högdos i tablettform (
förutom att jag blev mycket bättre av mina MS symtom). Till slut
fick jag dock en salva som innehöll ren heparin (Menaven) och med
det gick det tillbaka temporärt. Det hjälpte också en andra
gång men tredje gången fungerade det inte. Då var också
allmäntillståndet ganska dåligt. Jag ville helst ligga. Men på
något sätt lyckades jag dra slutsatsen att det i stort sett bara
var där jag gav injektionerna som det fanns utslag. Sedan jag
slutat med interferon försvann det på cirka en vecka. Vad jag
inte hade tänkt på att området var svullet, att i stort sett
all hårväxt där hade försvunnit mm. Dessutom hade det faktiskt
börjat komma på ena benet ett halvår tidigare.
Senare började
jag med Copaxone. Men bara efter en månad fick jag ånyo besvär.
Jag slutade med medicinen men besvären kvarstod länge . Till en
början mycket intensivt. Jag genomgick en del testning men man
kom inte till något utslag vid exempelvis hud test. Lite syntes
det för något ämne. Besvären minskade och tillslut fanns det
bara kvar en klåda som kom vid 16 tiden på kvällen och den var
dessutom kopplad till en sorts allmänreaktion där jag upplevde
en viss frossa. Jag provade mängder av saker som tvättmedel,
färger i kläder, olika sorters mat men kom inte till något
resultat förrän jag provade glutenfri kost- då försvann
utslag,klåda och frossan inom någon dag. Jag trodde det var en
tillfällighet men efter en månad testade jag gluten i kosten
igen och då återkom klådan efter 1½-2 dagar. Sedan dess äter
jag glutenfritt. Ett blodprov sedan jag ätit glutenfritt i 15
månader tydde inte på glutenallergi, men det brukar ju inte
dessa prover göra efter så lång tid.
Om jag tar
gluten någon enstaka gång märker jag inga hudsymtom.
Tyvärr
försvann inte alla tarmsymtom jag haft med glutenfri diet.
|
Vid celiaki finns en ökad koppling till olika autoimmuna sjukdomar, typ I diabetes, autoimmun thyreoidit, reumatoid artrit, primär biliär cirrhos, Addisons sjukdom, SLE. Det finns även misstankar om koppling till MS och glutenintolerans , en liten undersökning av 72 MS patienter visade att åtta (9 %) av dessa hade celiaki mot en procent i normalbefolkningen.
Hudtester och blodtester: Ett positivt test för ett ämne är inte allergi.
Om man finner en reaktion för ett
ämne eller exempelvis en frukt vid allergi betyder det inte att man
har en allergi. Testen är utformade för att upptäcka en antikropp
riktad mot ett speciellt födoämne, och det visar om det är
positivt att man har en antikropp Ig E- detta kallas
sensitisering, men det är inte samma sak som allergi. Det
finns massor av människor som går omkring och är sensitiserade mot
olika ämnen men de har inga symtom. Allergi betyder att man inte
bara är sensitiserad, utan man skall också ha symtom då man äter
eller ha en viss typ av sjukdomsmönster. Man måste alltid se ett
sammanhang i vilket man testar. Test i sig ger ingen diagnos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar