Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

lördag, maj 26, 2012

Kan LCHF vara vad som helst??


Det här säger kostdoktorn i en kommentar på magazine fitnessbloggen. Inlägget heter något i stil med är mättade fetter så nyttiga eller?

LCHF innebär bara att man kraftigt minskar intaget av socker och stärkelse – och ersätter energin med fetare mat. Det går också utmärkt att välja omättade fetter om man vill: fet fisk, mycket olivolja, avokado osv. osv. Då får man en spännande korsning, ett slags medelhavskost med lite kolhydrater som väldigt få har några invändningar mot.

Det är lite intressant, här börjar ju Andreas Eenfeldts diet likna min diet- jag har inget emot olivolja, avokado, valnötter. Jag anser att man skall ligga lågt med framförallt snabba kolhydrater, vilket ibland är ett problem då man skall minska så ordentligt på mättade fetter som jag vill göra.


Stôlliheta i Vala

I ska vänje er å mä te skratt,

för en lever bar för te dö,
ôm dan ska en tänke på natt,
i sol ska en tänke på snö,
du ska gråte, når live ä glatt,
å int ska du vell dä du vell,
dä ä allt så stôllit, satt
en allt vell skratte lell.

        Gustaf Fröding (omkr. 1896)


7 kommentarer:

 1. Anonym10:53 em

  Jag har som MS-diagnosticerad köpt iden om att ligga lågt med de mättade fetterna inspirerad av Svank mfl och försöker komma under 15 gr/dag. Men det är svårt eftersom jag äter mycket fisk, nötter och frön för att inte rasa i vikt. Äter inte något mjölkfett eller fett från kött förutom fisk. Skulle kunna äta mer olivolja och rapsolja men får då i mig mer mättat fett än vad som rekommenderas. Har ibland undrat varför det inte skrivs mer om hur också dessa fetter behöver begränsas. För det är väl inte så, att stor mängd fleromättat fett minskar den dåliga effekten av det mättade fettet?
  Kanske en konstig fråga men jag har svårt att få i mig tillräckligt med kcal eftersom jag är så smal.
  Vet du något om detta?
  Frågar
  Lotta Kasche

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta,
  Jag förstår problematiken. George Jelinek skriver en del om detta. Jag äter inte heller mjölkfett eller mjölkproteiner. Jag kollar också innehållsdeklarationer för att försöka hålla mättade fetter så låg som möjligt. Försöker också hålla omega-6 på en låg nivå.Äter inte margariner o liknande Däremot är jag inte så restriktiv exempelvis med nötter, fisk, olivolja som ju innehåller en del mättade fetter och omega 6; skulle jag räkna det skulle jag komma högre än 20 g.
  Enligt Swank fick man lindra dieten lite efter ett år bland annat ta ett ägg i veckan- så mycket äter jag inte men det blir något ägg ibland.
  Jag föreslår att du läser på George Jelineks hemsida- Overcoming Multiple Sclerosis; då tror jag du får en del svar på dina frågor.
  Jag har hållit på med dieten i 6 år nu och tycker det funkar bra.
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 3. Lotta,
  Här är lite av vad Jelinek har för åsikter i frågan:Mättade fetter
  Framförallt ta bort mättade fetter från din diet. Jag tror att detta är det allra viktigaste som du kan göra. Om du inte gör något annat måste du göra detta. Det är inte tillräckligt att modifiera din diet så att du kan skära med mängden kött och mejeriprodukter som du äter. Av tillgängliga medicinska bevis skulle detta kunna sakta ned sjukdomen lite. För att verkligen få den att stanna upp måste du göra en drastisk förändring. För mig var det lätt. Jag kände inte bara min mor brytas ned under femton år, men som läkare såg jag patient efter patient med MS. Men jag behövde inte övertygas om att ge upp mättade fetter var bättre än alternativet. Du måste helt enkel lära dig leva utan mättade fetter.
  En typ av mättade fetter som jag inte har talat mycket om hittills är transfettssyror. I vissa avseenden är transfettsyror sämre än mättade fetter därför att många tillverkare försöker att torgföra dem som som hälsosamma vegetabiliska oljor.Man börjar med att reducera mängden nyttig omega-3 och omega-6 i tillverkningsprocessen. Det är också dåliga nyheter för artärerna på grund av deras effekter på kolesterol. Men viktigast är att transfetterna tävlar med de essentiella fettsyrorna om att byggas in i cellmembranen, och att tillverka kemiska budbärare av eikosanoider. Membran som innehåller transfettsyror är som de som görs av mättade fetter; de är stelare och mindre plastiska.
  Så det är inte en fråga om vad du bör äta så mycket som vad du inte skall äta. Jag är mer sträng än Swanks diet vilken finns i hans underbara bok The Multiple Sclerosis Diet Book. Jag föreställer mig att vi får så mycket gömda mättade fetter o maten att vi helt enkelt måste göra ett medvetet val att ta något alls.

  Följande föda är förbjuden vad mig beträffar:
  Rött kött, processad mat, salami, såser och burkmat.
  Ägg utom äggvita
  Mejeriprodukter dvs. undvik mjölk, grädde, smör, glass och ost. Jag tror att alla mejeriprodukter skall undvikas eftersom mjölkproteinet kan var lika mycket ett problem som de mättade fetterna. Sojaprodukter eller ris eller havremjölk är goda substitut.
  Alla småkakor, bakverk,snacks som chips, cornflakes, partytilltugg
  Margariner, matfett, flott, choklad, kokosnöt och palmolja. Det finns en viss debatt om choklad. Det innehåller några goda antioxidanter men de mesta choklader är laddade med dåliga fetter, så jag tycker att det bör undvikas. Kakao emellertid är en naturprodukt med bara litet mättat fett och några skedar i ett glas medv sojamjölk till exempel som het choklad bör gå bra.

  SvaraRadera
 4. Fortsättning: förbjuden mat enligt Jelinek:¨Stekt eller djupt stekt mat med undantag av stekning utan olja. Det är viktigt att inte heta upp oljor om möjligt och om du vill använda bara lite olivolja den mest stabila av oljorna är det en bra ide att hälla i lite vatten i det för att hålla temperaturen nere vid stekning. Saker som fish and chips hårt stekta i låt säga solrosolja är dåligt då oljorna förändrar sin kemiska struktur då de upphettas på detta sätt och tenderar att bli kvar i dagar i kärlet och de omättade oljorna blir mättade
  De flesta fasta födor ( hamburgare, stekt kyckling)
  Andra fetter och oljor
  Fastän denna lista koncentrerar sig på mat som måste ges upp, men maten som blir kvar är otroligt nyttig och läcker. Till exempel dieten består då av grönsaker, frukter, nötter, säd och gryn, fisk, äggvitor och så vidare och från dessa ingredienser kan man göra en enorm mängd av smaklig, mättande och framförallt hälsosam mat.

  Att beräkna fettkonsumtion

  Swanks beräkning av mättade fetter var inte helt tillfredställande. Till exempel tycktes han inte uppfatta alla oljor som en blandning av omättade och mättade fetter. Detta inbegriper alla de så kallade goda oljorna som rapsolja eller olivolja. Många har kontaktat mig för de blir förvirrade när de läser på etiketten av en olivoljeflaska, 12 % mättat fett och undrar om de skall räkna in allt det i sin dagliga kvot av mättade fetter. Du kan se på innehållsdeklarationer för vilken vegetarisk olja som helst att de innehåller en del mättat fett. Swank tog inte med dessa låga nivåer av mättat fett i sina beräkningar av det dagliga intaget och jag förslår att man agerar på samma sätt.
  forts

  SvaraRadera
 5. Forts

  Likaledes tillät Swank sina patienter att konsumera så mycket bröd som de ville. Du kan notera nästa gång du handlar att det mesta brödet har cirka 1.9-3.4 % fett och att ingredienserna ofta betecknas som vegetabilisk olja, i stället för en namngiven olja, vilket betyder att det förmodligen är palmolja, dvs. mättat fett. Så om Swank i verkligheten hade räkat in dessa detta i sin siffra för daglig fettkonsumtion skulle den ha varit ganska mycket högre. Jag tror att det är klokt att göra som Swank föreslog att äta bröd när man vill, fast jag försöker att minimera den mättade fettkonsumtionen genom att köpa bröd antingen utan fett i innehållet såsom pitabröd och surdegslimpor, eller bröd gjorda med namngivna oljor som olivolja. De flesta Coles Bread är gjorda med Canola Oil till exempel i stället för ej namngiven palmolja. Italienska cibatta bröd tillverkas med olivolja. Swank räknade i verkligheten bara animalisk fett och palm/ kokosnötsolja som mättat ingenting annat. Swanks mindre än 20 g siffra var troligen i själva verket mindre än låt säga 30 g om man tar med alla oräknade mättade fetter i grönsaker, säd och oljor.
  Det är förmodligen slöseri med energi att spendera timmar med att räkna alla gram medmättade fetter i dieten och försöka att hålla en viss nivå som mindre än 20 g eller 10 g. Kruxet med ätandet är att ta bort animaliskt fett, mejeriprodukter och gömda mättade fetter i vad som synes vara vegetariska produkter som tårtor, potatischips, osv. Om du tvivlar då du handlar något studera etiketten noga. Vanligen innehåller den mängden mättat fett. Faktiskt en påse potatischips med mycket högt fett innehåll ( cirka en tredjedel av vikten) och alla problem som betingas av att hetta upp olja är ett mycket större problem än låt säga en tunn skiva kalkonbröst som kan ha mindre än 1 procent mättat fett.
  Omega-3 versus omega-6 fetter som kosttillskott
  Vad beträffar fetter och oljor i allmänhet är detta där jag har mindre meningsskiljaktigheter med professor Swank. Du kanske vill följa hans diet exakt när allt kommer om kring är detta den diet han visat har verkan vid MS. The Multiple Sclerosis Diet Book beskriver exakt i detalj vad du behöver göra och vilka oljor som är tillåtna. Emellertid vad den sista upplagan av denna bok publicerad 1987. Det mesta av det vi vet nu om omega-3 och och omega-6 fettsyror och deras effekter på immunsystemet kom fram under 1990 talet. Därför har jag modifierat dieten något för att ta med i beräkningen denna nya viktiga kunskap.
  I stället för mättade fetter i dieten behöver vi att ge tillskott med essentiella fettsyror med balansen tippad till fördel för omega-3 mot omega-6. Swank rekommenderar 20-50 g per dag av dessa oljor. Han skiljer olyckligtvis inte mellan omega-3 och omega-6. Jag tar 20 g av oljorna med en stark tonvikt på omega-3 som tillskott och resten med maten. Jag använder tillskott därför att så litet av födan jag äter innehåller olja eller fett, så att jag skulle inte få tillräckligt av bara dieten.
  Swank noterade att om människor inte tog tillräckligt med omättade fetter för att ersätta de mättade fetter som de uteslutit blev de ofta trötta och apatiska. Fastän det är viktigt att minska mängden mättat fett är det fortfarande viktigt att få tillräckligt med essentiella fettsyror att bygga in i kroppscellerna och för tillverkning av kemiska budbärare. Men de dagar då jag äter fet fisk av i någon utsträckning låter jag bli fiskoljan.

  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera
 6. Anonym8:19 em

  Varmt tack för ditt omsorgsfulla svar som klargjorde min fråga om de mättade fetter i de annars nyttiga marvarorna, oljor, nötter mm. Jag äter sedan ett år tillbaka en diet som förhoppningsvis stoppar MS-utveckling. Äter ungefär som du, tror jag. Svank, Jelinek och Wahls-inspirerad. Fick diagnos för 1,5 år sedan. Jag tycker inte det är så svårt, hittar mycket gott som passar mig. Har också fint stöd av min man som varit chefskock på Vidarkliniken många år och van vid dieter av alla de slag. Men som sagt jag äter ändå mycket mättat fett med alla nötter, oljor och fisk som jag äter. Tar till mig det du skriver om att Svank inte räknade dessa fetter. Hoppas på det bästa men känner mig otålig. Har under detta år blivit lite sämre, också bekräftat på MR. Är inte jättedålig. Går bra, men problem med domnad vä sida, trötthet, ljudkänslig, nackont och pirr som ökat. Vet du något om hur snabbt men kan förvänta sig effekt? Vet att Jelinek skriver tre år på sin sida. Tycker ibland det är en Utmaning att ha förtröstan. Men som du svarat mig tidigare; mycket talar ju för att äta sunt av många anledningar. Har blivit erbjuden Gilenya, så tack för all info du samlat om den medicinen.
  Lotta

  SvaraRadera
 7. Hej Lotta,
  Nej jag vet inte mer än just tre år som Jelinek skriver och jag tror att det var Swank som skrev det först.

  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera