Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, maj 16, 2012

Om kroppen- korsetten på väg tillbaka

Läser i NY Times att en typ av korsett, fajas, är populär igen speciellt hos spanskamerikanskor. Det började med att kvinnor som fettsugits fick denna korsett för att kunna visa upp en timglasform, nu har den spritt sig till andra- stjärnor och vanliga människor.
En av följderna är faktiskt viktnedgång, korsetten drar åt så mycket att kvinnorna inte får någon matlust och går ned i vikt.

När jag läser detta och ser bilderna kommer jag att tänka på min farmors album, bilder från hennes ungdom. Har gjort ett montage av bilder därifrån:
Tidigare har jag skrivit om skor som egentligen bara duger till att sitta med, de påminner lite om Barbiedockorna. Och kanske är det det som finns där omedvetet hos många unga kvinnor, de vill se ut som sin barndoms Barbie dockor.  Jag såg  inslag på TV med Victoria Beckham, och hur hon gick ut på en grusplan iklädd sådana skor, då såg hon mera ut som en plastdocka än en levande människa. Jag ser programledaren Marilou i Manana Uno- ett program ( ett bra program) som handlar mycket om hälsa- hon har alltid dessa skor, även då hon går med krycka och behöver någon som leder henne, dessa skor måste hänga med. Även då programmet handlar om gången med just sådana skors inverkan på knäleder. Vilket budskap ger detta till unga flickor? Vad kommer det att betyda för deras framtida hälsa?

Och nu korsett? Hur mycket ökar det på stillasittandet  som man funnit är ödeläggande för en framtida god hälsa.

Ock vad har sittskorna, korsetten för påverkan på kroppskännedomen. Säger dom inte att man skall nonchalera signalerna från kroppen. Varningssignalerna?

2 kommentarer:

 1. Hejsan Sune!
  Glad att jag slipper korsetten :). Såg att du skrivit om stegräknare och jag kan säga att den peppar mig att gå fler steg och röra på mig än jag kanske gjort om jag inte haft den så jag säger grattis till din.Jag är övertygad om att ju mer vi tränar och rör oss desto bättre mår vi.
  Önskar dig en fin helg!
  Hälsningar messan

  SvaraRadera
 2. Hej Messan!
  Stegräknaren är inte så dum. Man kan vara soffpotatis till en del även om man motionerar, jag tror att jag delar av dagen är en sådan och att stegräknaren skall påminna mig om det.

  Önskar dig en god fortsättning på helgfirandet
  Hälsningar
  Sune

  SvaraRadera