Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

tisdag, maj 15, 2012

Frukt nyttigt? Fettindoktrinering i Sverige?


Lyssnade på kropp och själ. Där intervjuades Tord Lyseving som ätit enbart frukt i 25 år. Han var nu 68 år och ganska pigg. Han har inte en uns extrafett enligt programmet. Omslaget på hans bok My path to freedom tycks bekräfta det. Det var ett reportage om honom i Aftonbladet för två-tre år sedan. På bilden där ser han oförskämt frisk ut.


Här kan programmet Kropp och Själ höras. Det handlade om åldrande, att alltfler blir äldre och äldre.

Lyssna: Kropp & själ
Personligen vill jag må bra medan jag lever, ett eländigt liv i 100 år känns mindre attraktivt än att ha levt ett bra liv i tjugofem år. Ett bra liv i 100 år känns inte fel men det här inlägget  handlar inte om att leva längre utan hur är det med frukt, är det skadligt? Det har ju varit mycket aktuellt i LCHF debatten. Andreas Eenfeldt skriver att man kan äta en frukt ibland om man vill.Men man skall inte trycka i sig mer än nödvändigt, i tron att det skulle vara otroligt nyttigt, eller att man behöver vitaminer från dem.Vidare, vill man gå ner i vikt eller har diabetes är det kanske bäst att helt enkelt äta så lite frukt som möjligt? Det där stämmer i varje fall inte med Tord Lysevings erfarenheter. Det kanske inte är samma sak att äta frukt som att äta socker trots allt. 

 När man googlar på Annika Dahlquist och frukt, kommer man till artikeln i DN av Christer Enkvist att man blir fet av frukt, den artikel där han stödjer sig på studien där man gav råttor fruktos i mängden 25 äpplen om dagen. A. D tror nämligen inte på multifaktoriella studier där man funnit att frukt är nyttigt men däremot tycks studier på råttor gå bra där man trycker in fruktos motsvarande 25 äpplen.  Det finns stora metastudier som visar att medelhavsdiet med frukt och grönsaker förebygger ohälsa och sjukdom, bland annat neurodegenerativa sjukdomar. (citat adhering to the Mediterranean diet in terms of protection against overall mortality and incidences of various chronic degenerative diseases, with an extension of the findings to some other health outcomes such as stroke and mild cognitive impairment.)

Varför skriver jag det här? Därför att jag tror att det faktiskt finns studier som visar att frukt och grönt är bra. Det finns studier som visar att man skall äta måttligt av kött, måttligt av fett.
Det är sant och det är pedagogiskt att säga att snabba kolhydrater inte är så lyckat, att lösgodis inte är bra etc  och skippar man det finns stor chans att man går ner i vikt.

Jag tror inte att det är så att övervikten har kommit hos de som följt livsmedelsverkets råd utan enligt min erfarenhet rör det sig mera om de som bland annat ätit mycket sött, kakor, men också feta produkter som pastejer, aladåber och liknande, snabbmat som mycket pizza, hamburgare med feta såser etc.
Just  nu kanske pågår en fettindoktrinering i Sverige. Det har visat sig att man börjat att äta mycket mer feta produkter efter som fett är SÅÅ nyttigt, däremot grönt och frukt har minskat. Det tror inte jag är bra.
Grönt ljus för att varna för snabba kolhydrater tycker jag, men
rött ljus för hur mycket fett som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar