Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, oktober 25, 2012

En video till från ECTRIMS och en från Multiple Sclerosis Research Day vid Barts and the London School of Medicine and Dentistry

Ytterligare en video från ECTRIMS I första delen presenterar Philip De Jager från Harvard en studie där man genom blodprov kunnat skilja på två typer av MS genom olika molekylära uttryck, exakt vad det rör sig om säger han inte och inte heller kan jag läsa det här, Emellertid kan man genom blodproven urskilja två typer som kallas MSa och MSb där MSa är mer aggressiv än MSb och om detta kan upprepas i nya studier skulle det kunna utvecklas till att se vilka som har en mer aggressiv MS som behöver mer aggressiv behandling, dvs det kan vara en väg till att skräddarsy en MS behandling. Till en del utnyttjar man magnetkameran till detta idag. Den andra delen handlar om tarmens bakterier och MS. 
Det är professor Lloyd Kasper från Dartmouth som presenterar den forskning om tarmbakterier och eventuell påverkan på MS. Han säger Om man tar möss som inte har några bakterier i sin tarm och om man tar möss som redan har det och ger dem en speciell stam av bakterie som är vanligt förekommande hos människor kan man förebygga att de får EAE (Mus MS). Denna bakterie skyddar dem från att få sjukdomen. Man kan också från ytan av dessa bakterier isolera en speciell molekyl, om man tar denna molekyl och ger dem till mössen via munnen kan man förhindra att de får EAE både om de innan detta utsatts för kemikalier som skulle ge EAE eller om de får detta efter att de fått molekylerna. Polysackarid A enligt denna sida. Man studerar nu hur detta kan påverka celler från människor som inte har sjukdomen och som har sjukdomen. Det tycks som att man kan påverka dessa effektorceller( som medverkar till att sjukdomen utvecklas) till att bli immunreglerande T reg celler. Detta är inte försök på människor utan på celler tagna från människor. Förändringar i tarmen mikroflora kan leda till att regleringen av immunförsvaret blir felaktigt både i själva armen men också på andra stället till exempel i immunsstemet (Alterations of the gut microbiome may lead to dysregulation of immune responses both in the gut and in distal effector immune sites such as the central nervous system (CNS). Citat från studie Kasper m fl) . I en annan video, som inte är från ECTRIMS berättar Sreeram Ramagopalan om eventuellt samband solsken, d-vitamin och virus (Epstein-Barr virus). Det kan vara så att det är delar av samma process där ngn bristfällig immunfunktion pga D-vitaminbrist gör att EB virus kan medverka i utlösandet av MS el något liknande. 


Vad som är bra för hjärtat är bra för hjärnan

5 kommentarer:

 1. Buster.12:11 em

  det här har jag funderat på Om det är någon faktor som drar igång ms när D vitamin saknas.
  D vitamin är som vakten på krogen.
  Utan vakt går alla in hejdlöst runt den sårbara.
  -----------------------------------------------

  ECTRIMS berättar Sreeram Ramagopalan om eventuellt samband solsken, d-vitamin och virus (Epstein-Barr virus).

  Det kan vara så att det är delar av samma process där ngn bristfällig immunfunktion pga D-vitaminbrist gör att EB virus kan medverka i utlösandet av MS el något liknande.

  SvaraRadera
 2. Som vakten på krogen var en rolig bild av D-vitamin
  Sune

  SvaraRadera
 3. Buster.7:37 em

  Eftersom alla forskare inte vet vad ms beror på kan man skämta om sjukdomen istället.
  Jag tror "vakten på krogen iden" är rätt och flera säjer samma sak.
  ca fyra miljoner ms-sjuka i världen fick inte ms på en vecka likt en förkylning.

  ms fanns i princip inte för 200år sedan, några få kan haft det.
  Spridningen sedan den tiden har rent ut sagt exploderat.

  ca 3 till 4 per dag får ms i Sverige så någon form av bromskloss bör sättas in.

  kanske P Goldberg kunde sätta stopp för spridningen 1974 !
  --------------------------------------------------------------

  Redan 1974 föreslog P Goldberg att den höga frekvensen av MS på de nordligare breddgraderna kunde bero på brist på vitamin D. Breddgraden är starkt omvänt korrelerad med duration och intensitet av den ultravioletta strålningen från solljus och därmed koncentrationen av vitamin D.

  SvaraRadera
 4. Hej Buster,

  Det ligger mycket i detta att man borde ha uppmärksammat Goldberg mer redan 1974.
  Om D vitamin och MS av George Jelinek:
  (Teorin om vitamin D och MS föreslogs först av Goldberg 1974. Han trodde att om man fick otillräcklig solljus för att bilda D-vitamin kunde vara den utlösande faktorn för MS hos genetiskt känsliga personer. Han beräknade på grundval av den summa solsken man fick i områden med låg t antal MS fall och den hastighet med vilken D-vitamin bildas i kroppen att det skulle behövas 3800 IE dagligen för att förebygga MS. Jelinek skriver vidare att det är otroligt hur exakt denna dos är den dos som man nyligen beräknat behövs för att upprätthålla en rimlig och stadigvarande D-vitaminnivå.
  Teorin om vitamin D och MS har nu utarbetats ytterligare. Vitamin D bildas i kroppen genom att solen belyser huden. Solens UVB verkar på ett kemikalium i kroppen, en metabolit från kolesterol, som sedan utvecklas till D vitamin. D vitamin påverkar intimt tillväxt och utveckling av tillväxt, utvecklingen av skelettet samt absorptionen av kalcium från mat och dess avsättning i ben.
  (Inom parentes säger Jelinek att tar man D-vitamin skall man inte ta kalcium eftersom D-vitaminet ökar upptaget av kalcium från tarmen).

  D-vitaminet är starkt involverat i immunsystemet och fungerar genom att binda till en specifik receptor i olika celler. Receptorer kan ses som lås där en speciell nycket passar och i det här fallet är D-vitaminet den speciella nyckeln.Sådana receptorer finns i immunförsvaret och är verksamma vid MS. D-vitamin spelar en viktig roll i regleringen av immunsystemet. 'Vid djurmodellen av MS (EAE) kan denna hindras från att utvecklas eller om den redan finns hindras från att utvecklas om experimentdjuren får D-vitamin eller UV-terapi.
  D vitamin är inte enbart engagerat i immunsystemets funktion. Det verkar också som D vitamin har skyddande och immunmodulerande effekter på hjärnan som kan användas vid neurodegenerativa och neuroimmuna sjukdomar som MS. Forskare har beräknat att D-vitaminets immunpåverkande effekt motsvarar en del av de bromsmediciner som ges men utan deras svåra effekter.)

  Min fundering:I och med att man funnit tarmbakteriernas betydelse för immunsystemet kanske det också blir så att man kommer att uppmärksamma Swank och kostens betydelse mer också.

  SvaraRadera
 5. Buster.3:21 em

  Jag läste de här orden en professor sa i Australien om PrevANZ study...
  hm! ...synd det skulle ta hundratals år att göra studien.
  -------------------------------------

  Och detta är unikt - ingen annanstans i världen görs detta.

  Detta är Australien och Nya Zeeland och detta är verkligen ett stort vetenskapligt framsteg för MS," sa professor Taylor.

  Vi vet mycket om det indicier som länkar D-vitaminbrist och MS och vi vill ta detta faktum och agera på det och se om D-vitamin så tidigt av MS kan verkligen påverka sjukdomsförloppet, sakta eller stoppa det ", sade han.
  ------------------------------------------------------------

  http://www.msra.org.au/australia-rolls-out-world-first-ms-prevention-trial
  SvaraRadera