Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

måndag, oktober 15, 2012

Mer om progressiv sjukdom från ECTRIMS-

På MS Research blog har professor Giovannoni skrivit om vad han bedömer har varit viktigast på världens största (?) konferens om MS ECTRIMS.
1 Han tar upp blodfettssänkaren Simvastatin som tycks minska progression dvs har en nervskyddande effekt. Skrivit om detta redan på bloggen. Han tar upp det stora problemet med att det finns ingen som troligen vill investera i stora undersökningar där eftersom patentet gått ut, kostnaden kan vara mellan 0,1-0,5 miljarder dollar att göra en fas III undersökning.(Mina funderingar: Kanske måste vi patienter tänka helt nytt här? Det är fritt fram för förslag. Hur skulle en sådan undersökning kunna gå till.??? Det är givetvis åt skogen att om det finns ett medel som eventuellt har effekt men kan inte undersökas. Det är också lätt att förstå att företag inte satsar på något som inte har en chans att betala sig. Kreativa lösningar sökes.)

EDSS skalan är ett dåligt mätinstrument när man skall följa upp progressiv MS. En forskare Zajicek har undersökt cannabinoider och funnit att THC jämfört med placebo för de med EDSS mindre än 6 minskade progressionen. Men däremot fann man ingen utveckling i EDSS då det var över 6.0 vilket innebar att hela studien var negativ. Problemet kan då vara att EDSS är ett bristfälligt mått på progression. Det fångar inte upp progression bra. Det kan alltså vara så att cannabinoider har en effekt på progressionen. Studien heter Cupid.

Laquinimod tycks påverka progression och också atrofi ( krympning ) av hjärnan. 

Även Daclizumab, ett medel som tidigare funnits på marknaden för reumatoid artrit undersöks också avseende MS. Man har funnit något liknande där.
Studierna av dessa medel tycks också visa att skov och progression inte nödvändigtvis sammanhänger med varandra.


En studie av Ascherio visar att utvecklingen från CIS ( kliniskt isolerat symtom el syndrom) till definitiv MS påverkas av vilka nivåer av D vitamin man har. Lägre D vitaminnivåer utvecklar MS snabbare. Giovannoni tar upp två aspekter av detta : vi skall se till att MS-are och deras familjer har fyllda D vitamindepåer året om... … och är det etiskt att lämna MS-are i försök med låga D-vitaminnivåer?

Alemtuzumab och Daclizumab ökar båda sannolikheten för MS patienterna förblir utan tecken på klinisk sjukdom- inga skov och inga tecken på aktivitet på magnetkamera. Detta aktivitetsfri sjukdom ( DAF) är ett begrepp som Giovannoni strider för, och som han höll ett föredrag om på kongressen. Det kommer så småningom som video. Det tycks alltså vara så att både Alemtuzumab och Daclizumab har effekt på progression.

2 kommentarer:

 1. Anonym5:02 em

  Tack för att du hjälper oss hålla oss uppdaterade. Råkar du hört något om Mabthera också? Undrar Lotta Kasche

  SvaraRadera
 2. Jag hittar den här pågående fas II studien:http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01569451?term=rituximab&rank=170
  och den här avslutade från 2009 http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00097188?term=rituximab&rank=187, ej publicerat resultat
  samt den här http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0706383#t=abstract

  Tyvärr läste jag på en blogg skriven av en neuroimmunolog att det inte tycks bli någon fas III undersökning eftersom patentet går ut 2015.
  Det skall emellertid ha varit goda resultat ungefär som med Tysabri skriver man på bloggen http://neuroimmunology.wordpress.com/2011/03/27/the-shameful-story-of-rituximab-in-multiple-sclerosis/
  91 % färre aktiva lesioner och cirka 50% färre skov per år.
  Jag kan inte säga om detta stämmer. Preparatet används vid olika åtkommor och det pågår en massa försök.
  Hälsningar
  Sune Ö

  SvaraRadera