Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

onsdag, oktober 10, 2012

Fet fisk minskar risken att utveckla MS för.....

människor som får för lite ultraviolett strålning.När jag tittar igenom ECTRIMS program hittar jag en studie från Sverige avseende kost och MS.
Man jämförde  incidensen ( årligt insjuknande) av MS hos människor som rapporterade ett högt intag av fet fisk med människor som hade ett lågt intag. Högt intag var att äta fet fisk 1-7 gånger i veckan.
Man fann en liten minskning av risken för MS hos de som hade ett högt intag, men man studerade också undergrupper och fann en signifikant skillnad hos individer i områden där man får lite bestrålning av solljus normalt.
Man tolkade studien bl a som ett stöd för D-vitaminet betydelse för utveckling av MS.
Intressant är att man fann en liten effekt även totalt för de som konsumerade mycket fet fisk.Observera att till denna grupp räknades en gång per vecka. Jag undrar lite över resultatet om det varit tre gånger per vecka. Det kan finnas ett litet stöd för även omega-3 här.
När det gäller Jelineks och Swanks kost så ligger tonvikten på att man skall minska det totala intaget av mättade fetter till under 15 g /dag plus konsumtion av omega -3.
Studien mycket intressant. Roligt att det var en svensk studie: Författare:M. Bäärnhielm, T. Olsson, L. Alfredsson.
Tack så mycket!


1 kommentar:

  1. Buster.12:08 em

    En första parkett till ECTRIMS 2012..

    http://www.ms-portalen.se/forum/topic/multiple-sklerose-en-foersta-parkett-till-ectrims-2012-71932.htm

    SvaraRadera