Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

torsdag, oktober 11, 2012

Statiner nervskyddande vid MS?

Vid MS kongressen i Lyon (ECTRIMS) har man presenterat en studie med det vanliga lipidsänkande medlet statiner. I en studie placebokontrollerad studie där man inte gav några bromsmedel ( sedan åtminstone sex månader och man hade haft en progressionsutveckling av sjukdomen under åtminstone två fann man att neurodegeneration  i form av ökning av handikappsutveckling minskade hos den grupp som fick statiner. Det kommer också att presenteras siffror avseende hjärnkrympning under kongressen. Detta var en fas II undersökning och det behövs fas III studier. På bloggen MS Research blog är man lite fundersam över vem som skall betala detta. Statin är ju redan en medicin som nu funnits i många år och patentet har gått ut med påföljden att det blir svårt att göra stora pengar genom nya studier. Här finns konsekvenserna av att så stor del av denna forskning betalas av läkemedelsbolagen. Här borde forskning med statliga medel och också insamlade medel ha en stor plats.
Statiner har tidigare varit aktuellt vid MS som skovförebyggande. Det kom en studie i början av 00-talet som visade att statiner typ simvastatin i hög dos (80mg) minskade skovfrekvensen. Detta var en fas II studie, som sedan inte upprepades i fas III studier. Själv fick jag statiner i början av 2000 talet eftersom jag hade en hjärtarrytmi och mina blodfettsvärden låg inom den gränsen där de som har någon  hjärtsjukdom skall behandlas. Jag fick Lipitor i dosen 10 mg. Sedan slutade jag med den eftersom jag tyckte att jag borde kunna skärpa dieten. Sedan fick jag ett svårt skov. Jag var  osäker på hur statiner verkade på MS och satte aldrig in det igen då. Emellertid när studien kom att det kanske var gynnsamt började jag igen. Det märkliga var att inom en månad gick en del av de symtom jag haft efter det senaste skovet av MS tillbaka, jag fick till exempel tillbaka full rörlighet i höger arm. ( Finmotoriken tog betydligt längre tid). jag ökade successivt dosen till 80 mg vilket jag stod på till förra året då jag minskade dosen till 40 mg. Jag hade tänkt minska den ytterligare eftersom det finns en del biverkningar av statin i speciellt höga doser men nu får jag nog tänka om. Jag har också ett minne av att perioden mellan mitt svåra skov och då jag satte ut Lipitor var cirka en månad. Kanske ett samband. Detta har varit orsaken till att jag velat fortsätta med Lipitor,
Men man vet ju inte. Detta var bara en fas II Studie.


4 kommentarer:

 1. Anonym1:16 em

  På vilket sätt kan man 'skärpa' kosten i detta avseende?
  Undrar Trogen bloggläsare

  SvaraRadera
 2. På den tiden hade levde jag ett liv med ofta korta lunchraster där det bl a blev en del snabbmat med vad som det innebär, pajer med mycket ost fetter, pizzor, och ibland slank det ned nån hamburgare också samt en hel del snabba kolhydrater. Det var ingen svårighet att försöka ändra detta till hälsosammare alternativ med mer fibrer, grönsaker, frukt Jag skärpte inte bara dieten utan började röra på mig i ur och skur då jag kom hem. Tidigare hade jag stannat hemma de regniga och blåsiga kvällarna men nu bestämde jag mig för att göra det i stort sett varje dag till och med om det blåste stormstyrka eller hällregnade.. Swanks eller Jelineks diet eller som jag föredrar kalla den medelhavsdiet med restriktion av möttade fetter har jag börjat med långt senare. (2006) Med den kosten gick jag ned till den matchvikt jag hade i tonåren och i militörtjänsten då jag var rätt vältränad. Detta inneebar en ordentlig skärpning av dieten.

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara säga att jag instämmer. Allt går att påverka om vi vill.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Det är flera år sedan jag hörde att statiner kan ha en positiv inverkan och jag pratade med min neurolog om det eftersom jag var intresserad av att prova det. Jag fick ta ett prov för att kolla blodfettet och det visade sig vara helt normalt så det fick jag inte testa...

  SvaraRadera