Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.




Translate

måndag, oktober 22, 2012

Mitt populäraste inlägg

heter det skulle handla om celiaki men kom att handla om  varför jag inte äter gluten, och jag har aldrig riktit kunnat förstå varför, annat än att där fanns en bild av de besvärande utslag som jag hade en period. Nu har jag tagit bort bilden eftersom det känns som inte det speglar vad bloggen handlar om, och det kändes inte bra. Förmodligen kommer nu antalet läsare att minska med 20 %. Det är cirka 7.500 som tittat på sidan.
Näst populäraste inlägg handlar om synnervsinflammation och det känns helt OK. Det är drygt 4000 som tittat på den sedan blogger började följa statistiken. Sedan kommer Tysabri- nya fall av PML, Gilenya och Undersökningsmetoder: Lumbalpunktion. Detta känns också bra, men jag undrar har jag skrivit så dåliga inlägg om D-vitamin och om kost överhuvudtaget att man inte läser dessa inlägg?

6 kommentarer:

  1. Anonym9:08 em

    Du har skrivit jättebra om kost och D-vitamin. Dessa inlägg har jag personligen läst mest eftersom jag tror till 100 procent på att jag kan göra något åt min sjukdomsbild med att äta rätt. Mediciner intresserar mig inte i nuläget eftersom jag försöker klara mig utan så länge som möjligt.

    Patrizia

    SvaraRadera
  2. Hej Patrizia
    Tack för vad du skriver.
    Hoppas att vad jag skriver kan hjälpa dig hitta en bra diet som du trivs med. Ser gärna att man delar med sig med goda recept på Swanskinspirerad kost.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag är ganska ny i MS-branschen men jag har också läst en hel del om kost och D-vitamin på din blogg. Prio ett har dock i början varit att försöka känna in sjukdomen och hantera den... Jag har redan tidigare ätit till del enligt Swank och att göra de sista justeringarna, som att sluta helt med kött, har varit rätt okomplicerat. En del vänner tycker det är orättvist att jag drabbats eftersom jag lever hälsosamt, men det kanske är tack vare detta hälsosamma leverne som jag är ganska lindrigt drabbad och fick diagnos först som 47-åring. Hur som haver så tror jag på att försöka göra så mycket man kan själv för att hålla sjukdomen stången. Tack för intressanta och djuplodande texter som bringar klarhet!

    SvaraRadera
  4. Anonym9:17 em

    Hej
    Jag är väl lite av en renlevnadsmänniska jag också, så jag försöker också intala mig själv att jag mår så bra tack vara detta (vågar nästan inte skriva att jag mår bra.....lite skrockfull). Jag har också märkt att psyket är otroligt viktigt. Träffade en neurolog för ett tag sedan som sa en massa konstiga saker och avslutade besöket med att detta här (min ms) kan bli mycket värre. Tror han ville skrämma mig att börja medicinera. Krävde en ny läkare som var villig att röntga hjärnan som jag hade blivit lovad sedan min första läkare (har flyttat till ny stad, så jag byter inte läkare en gång i kvarten bara för att de inte passar). Blev nekad röntgen av den andra läkaren. Ingen förändring sedan tidigare och min nuvarande läkare sa att han tror att det kan vara en snäll variant. Jag väljer att se det som att mina personliga insatser gör att jag mår så bra som jag gör. Det intressanta med hela denna historia är att efter mitt senaste besök hos neurologen har gjort att det kan gå en hel dag utan att jag tänker på att jag känner av något av denna ms. Tidigare kunde jag känna sensationer i kroppen (speciellt i benen), men nu är det väldigt sällan som jag tänker på det...peppar, peppar. Att tänka på att man är sjuk tror jag definitivt göra att man blir sjukare.
    På tal om något helt annat Sune- har du några tankar om jordning?

    Mvh

    Patrizia

    SvaraRadera
  5. Hej Patrizia

    Jag visste inget om jordning. Det var intressant att få ta del av detta.

    Tittade lite på det och fann bland annat denna artikel som pulicerats i en norsk läkartidning.http://tidsskriftet.no/article/2207603 och där fanns också en kommentar http://tidsskriftet.no/article/2246051. Jag tycker den kommentaren säger mycket om vad jordning är.

    För mig verkar detta vara ytterligare ett sätt att försöka sälja saker, bok och mattor eller vad det nu är. Man hänvisade till att man fick en del svar då man sökte på den medicinska sökmotorn för vetenskapliga artiklar med ordet Earthing. Då fick jag cirka 25 svar där några var artiklar av de personer som driver det här men de flesta handlade om jordning i exempelvis operationsrum, där man fått kontaktallergier av jordnings plattor. De artiklarna var inte speciellt relevanta för denna "jordning". Argumentet att man får träffar då man söker på Pub med tas ofta upp när man vill styrka någots vetenskaplighet, men allt vad man hittar där är inte guld värt.

    Det hela började med att "Clinton Ober, fick en vision om jordningens betydelse för sin egen hälsa" kan man läsa här http://originalearthing.se/?page_id=462- men själva visionen verkar bygga på falska premisser att det skulle finnas ett överflöd av elektroner som vill vandra upp i kroppen- nu finns det ju inte det- men om vad händer då när vi tar i marken med händerna- jag gör det många gånger per dag på sommaren och även vid andra tillfällen.

    Jag är överhuvudtaget skeptisk till användning av metoder som inte har någon eller dålig vetenskaplig substans. Min syn är så här: Vi vet inte och förstår inte allt, därför kan det finnas en del saker i alternativa terapier som fungerar, men det skall i så fall prövas i vetenskapliga undersökningar. När det är gjort och något visar sig fungerar kommer det att inlemmas i vetenskapligt baserad behandling.

    Men det kommer nog alltid att finnas sådant här som spikmattor, jordningsmattor, magnetsulor och gvv (gud vet vad) så länge det inte finns bot för svåra sjukdomar. Ibland tror försäljarna på det själva. Det kanske inte är allvarligt när man satsar 200-300 kronor på detta vid enstaka tillfällen men tyvärr finns det också människor som satsar stora summor och mycket tid på olika värdelösa terapier. I bästa fall får man ut placeboeffekten av det.

    Beträffande kost finner jag att kost har samband med hälsan. Medelhavskost har ganska stort vetenskapligt stöd i stora populationsstudier både avseende hjärta och kärl sjukdomar, och neurodegenerativa sjukdomar. Jag tycker också att Swanks studie om kost vid MS är stark men det tycker inte alla. Jelineks uppföljningar av de flera hundra personer som deltagit i hans retreater ger stöd åt Swansks teori. Jag tycker det finns ett visst stöd för att kost verkar vid MS. Ännu starkare är stödet för D-vitamin. Även stresshantering och fys träning/ rehabilitering är välgörande.

    Medicinering och livsstilfaktorer kan mycket väl komplettera varandra. Min idé är att man skall ta till sig så mycket som möjligt som kan hjälpa men det skall ha ett stöd i vetensakpa och beprövad erfarenhet.

    Med vänliga hälsningar
    Sune
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera
  6. Berra och Patrizia,
    Tack för era kommentarer. Det känns ibland som man skriver lite grand i motvind. Sedan jag började gå igenom detta med kost och MS har det väl snarare blivit så att alltfler med MS börjat äta mer mättade fetter, mera mjölkprodukter och rött kött och kanske också skurit ned på frukt och grönsaker. Vi vet ju alla att MS sjukdomen kan flukturera, skov kan gå tillbaka och det kan vara lätt att tro att vad man gjort har påverkat. Därför känns sådant som Swanks studie som sträcker sig över 34 som betryggande och också nu Jelineks studier som går åtminstone upp till 5 år.
    Själv har jag använt denna diet i 6 år nu och förvisso har jag förbättrats under den tiden men det är ju så att en svala gör ingen sommar men det skall bli spännande att följa Jelineks studier. D-vitamin började jag med 2004 och då började jag också bo längre tider på Teneriffa under vinterhalvåret. D vitaminet var först i låg dos men är nu följer jag Jelineks rekommendation. ( Då jag är i sol tar jag dock inget). Mindful meditation har jag hållit på med i 15 år. Yoga började jag med i ungdomen men sedan ett långt uppehåll till för fyra år sedan.
    Interferon hade jag mellan 2001 till 2004 då jag fick svåra komplikationer av det. Försökte med Copaxone men det fungerade inte. I dagsläget tar jag en statin.
    Hälsningar
    Sune

    SvaraRadera