Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

söndag, november 18, 2012

Bli en aktivare patient: Få mera ut av dina läkarbesök

vad som är bra för hjärtat är bra också för hjärnan-

Lo que es bueno para el corazón es bueno para el cerebro

Så här tycker en spansk läkare att man skall få mer ut av sitt läkarbesök. Jag och min sekreterare miss Google har gemensamt skrivit och översatt. Så skriver Juan Rivera:
Många är missnöjda efter ett läkarbesök. Läkaren hade bråttom. Jag hade fler frågor i huvudet än svar efteråt. Doktorn är arrogant. Doktorn löser allt med ett piller.


Sanningen är att vi ofta inte lyssnar tillräcklig noga på patienterna. Ibland har en läkare 40 besök per dag och dessutom kanske andra uppgifter under dagen ( stämmer-det är en strid ström utanför allmänläkarnas mottagningsdörrar i varje fall i Puerto de la Cruz). Så var det också då jag arbetade kortare perioder som allmänläkare i Sverige för länge sedan- hur det är idag vet jag inte- jag har en känsla av att mer och mer byråkrati och dokumentation fyller läkarnas dag- inte bara känsla- jag vet. Många har 15 minuter till sina patienter, fortsätter Juan Rivera.

När man vet detta är det viktigt att du som patient försöker få det mesta ut av den tiden. Här är Riveras tips:
1. Skriv ned dina mediciner inklusive exakta doser av varje. Då slipper du och läkaren slösa tid på att reda ut detta på mottagningen. Det kan ta fem till tio minuter att bara räkna ut detta. Ofta blir listan dessutom felaktig. Skriv ned exakt vad du har för mediciner. Behåll en kopia av det i plånboken ifall du söker akut.


2. Vilka problem vill du diskutera med doktorn. Gör klart för dig själv detta så att du organiserar dina tankar. Är du vag då du beskriver dina problem, symtom får läkaren svårare att förstå dina problem. Läkarens besked blir då också vaga. Försök att få läkaren fokuserad på de problem du vill vill lösa.

3. Skriv en lista över dina frågor. Försök att identifiera 3-5 frågor som är viktiga för dig. Min rekommendation är plocka ut ett eller två problem som du vill ha bedömda och skriv frågor om dessa problem. Om du talar med doktorn om din huvudvärk, dina smärtor i bröstet, din förstoppning, dina sömnproblem, din önskan om recept på Viagra kan jag försäkra dig om att några av dessa problem inte kommer att bli omhändertagna på ett bra sätt. Vilka problem är viktigast just nu? Vilket symtom oraor dig. Både du patienen och läkaren måste prioritera!

4. Gå inte från läkarbesöket utan att du förstår vad som sagts om ditt tillstånd och vilken behandling som föreslagits. Förstår du inte behandlingen, är chansen att du inte kan följa den till punkt och pricka. Detta, i sin tur, försämrar givetvis möjligheterna att bli bättre eller frisk.

Även om man förstår den föreslagna behandlingen kanske den verkar olämplig... något inte känns förnuftig. Det värsta du kan göra då är att bara säga: Okay, doktorn vet vad han/hon gör. Jag rekommenderar att du tar upp detta med din läkare eller söker en annan för att få en andra bedömning “ second opinion”. Ta inte en behandling,medicinsk åtgärd eller operation om du inte känner att den riktig.


5. Innan du genomgår en medicinsk behandling eller operation bör du förstå riskerna och fördelarna med åtgärden, Diskutera det med familjen innan ( utom i akutfall).Jag hoppas att dessa tips gör ditt besök till läkaren och hans relation med det en mer positiv och givande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar