Hej och välkommen

Hej och välkommen. Bloggen handlar om livsstilsfrågor och att leva med kronisk sjukdom. Här lämnas inga medicinska råd. De bör ges öga mot öga.

Translate

fredag, november 23, 2012

Många bäckar små blir en liten å

Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan

Lymfocyten Th 17 skyddar mot infektioner men stimulerar inflammation och autoimmunitet skriver forskare som studerat hur dels receptorn CD 27 som finns på denna lymfocyt och CD70 som är den ligand som fäster på CD 27. Brist på CD 27 och CD 70 gör att sjukdomen EAE hos möss ( mus MS) blev allvarligare och utvecklades. Stimulering däremot minskade sjukdomen.

Receptor CD27 påverkar signaler i immunsystemet som leder till aktivering av NF-kB. NF-kappaB spelar en central roll vid inflammationer. Den är en så kallad transkriptionfaktor som bestämmer vilka proteiner som skall utryckas från DNA. NF-kappaB gör så att det bildas proteiner ( äggviteämnen) som medverkar till inflammation. Man brukar beskriva NF-kappaB som en strömbrytare som man sätter på eller stänger av. Genom att blockera hämma NF-kappaB kan man minska inflammation. Ämnen som blockerar Nfkappa B är vissa kryddor exvis gurkmeja, ingefära och bland mediciner har man bland annat acetylsalicylsyra och därmed besläktade ämnen.

Jag tar kryddar allt med gurkmeja. Det har ingen stor inverkan utan borde troligen vara mer, men jag resonerar så att alla bäckar små gör en liten å. Lite gurkmeja, lite promenader, lite omega -3 lite avspänning och mycket lite till gör en liten å

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar